Αύξηση 25% της κίνησης σε σχέση με το 2013 στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας


ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 
Δηλώσεις του αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

 
Μεγάλη άνοδος συνδέσεων και επισκεπτών προβλέπεται από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές για τη φετινή τουριστική σεζόν. Τον παλμό δίνουν οι αυξημένες αεροπορικές συνδέσεις, μεταφέροντας την πλειονότητα των ξένων τουριστών στη χώρα.
Η σεζόν άρχισε στις 23 Φεβρουαρίου και αναμένεται να διαρκέσει με πτήσεις έως τα μέσα Δεκεμβρίου, τονίζει σχετικά ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας, Δημήτρης Μανδηλάρης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση το 2014 θα κυμανθεί σε ποσοστό 25% σε σχέση με το 2013, χρονιά που επίσης το αεροδρόμιο της Καλαμάτας εμφάνισε εξαιρετική άνοδο 61,25% σε σχέση με το 2012, με 57.967 αφίξεις από 35.948.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί και από τη διακύμανση της κίνησης από Ρωσία και Ουκρανία, ενώ αναφέρθηκε στους νέους προορισμούς που έχει εισαγάγει η Aegean, συνδέοντας Παρίσι, Μόναχο και Ντύσελντορφ, αλλά και η Small Planet για Πόζναν και Κατοβίτσε (Πολωνία). Επίσης, η Condor θα ενώσει Μόναχο, Στουτγάρδη και Ντύσελντορφ, ενώ η easyJet συνεχίζει το δρομολόγιο από Λονδίνο, προσθέτοντας φέτος και το Αμβούργο.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», περισσότερες από 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί για την Ελλάδα το 2014, μισές από τις οποίες κατευθύνονται στην Αθήνα, προορισμός ο οποίος αναμένεται να έχει από 700.000 ως και 1 εκατ. επιπλέον επισκέπτες. Ήδη προδιαγράφεται μεγάλη άνοδος από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές.
Ο στόχος για τη φετινή χρονιά έχει τεθεί στα 18,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις και στα 13 δισ. ευρώ έσοδα, τα οποία, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, «κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο θα καταφέρουμε να πιάσουμε, αλλά και θα ξεπεράσουμε». Εξάλλου, ο πρωθυπουργός στην Ανοιχτή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ την Τετάρτη ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «ετοιμαστείτε για πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες που θα υποδεχθεί φέτος η χώρα μας».
Την ίδια ώρα, με 13 εκατ. διαθέσιμες θέσεις, 1,150 εκατ. περισσότερες από το 2013, 120 προορισμούς σε 32 χώρες, 87 εξωτερικού (εκ των οποίων οι 17 νέοι) και 33 εσωτερικού, από οκτώ ελληνικές βάσεις, θα διανύσει το 2014 η Aegean, προγραμματίζοντας 100.000 πτήσεις. Το 2013 η εταιρεία μετέφερε 8,8 εκατ. επιβάτες, 300.000 περισσότερους από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Από την πλευρά των low cost εταιρειών, περί τα 4 εκατ. επιβάτες σχεδιάζει να φέρει στην Ελλάδα η Ryanair, αυξάνοντας τις πτήσεις της από 154 σε 222 ανά εβδομάδα και επεκτείνοντας τα δρομολόγιά της από το φθινόπωρο.
 
«Αστέρια» οι ελληνικοί προορισμοί
 «Οι ελληνικοί προορισμοί έχουν μια ισχυρή ανταπόκριση στους Ιταλούς τουρίστες. Γι’ αυτόν το λόγο αποφασίσαμε να αυξήσουμε την προσφορά μας για το καλοκαίρι του 2014 και ελπίζουμε ότι τα νέα δρομολόγια θα εκτιμηθούν όσο και αυτά που λειτουργούμε τις τελευταίες καλοκαιρινές σεζόν» δηλώνει η Commercial Country Manager της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Volotea, Βαλέρια Ρεμπάστι. «Τα δρομολόγια από την Ιταλία με προορισμό ορισμένα ελληνικά νησιά είναι τα “αστέρια” της Volotea» προσθέτει αναφερόμενη στις πτήσεις από Βενετία, Νάπολι και Μπάρι.