Γ.Γιαννόπουλος: «Πολιτισμός είναι να σέβεσαι τον άνθρωπο και πολιτική να σέβεσαι το μόχθο του»


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ «ΘΑΡΡΟΣ»
 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Από την Αρσινόη, στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Αθήνα και τώρα στη Μεσσήνη. Ο λόγος για τον ηθοποιό, μουσικό, τραγουδιστή, αλλά και αυτοδιοικητικό Γ. Γιαννόπουλο, ο οποίος είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηλιούπολης, αλλά αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στο Δήμο Μεσσήνης, με το συνδυασμό «Δημοτική Ένωση Μεσσήνης» του Στάθη Αναστασόπουλου.
Μιλώντας στο «Θάρρος» η πολυδιάστατη αυτή προσωπικότητα, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, αξιοποιώντας την εμπειρία του από το Δήμο Ηλιούπολης, την αγάπη και την έγνοια του για τα προβλήματα των συμπατριωτών του, αλλά και τη στήριξή τους.
Δηλώνει ότι θα ήθελε να αξιοποιηθεί, σε περίπτωση εκλογής του, στον τομέα του πολιτισμού, ενώ, όπως προκύπτει, είναι πλήρως ενήμερος των προβλημάτων και των πεπραγμένων στο Δήμο Μεσσήνης.          
 
-Είστε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηλιούπολης και υποψήφιος στο Δήμο Μεσσήνης. Δύο διαφορετικές μεταξύ τους περιοχές. Η μία βρίσκεται σε αστικό κέντρο και η άλλη στην περιφέρεια. Με βάση την εμπειρία σας από ένα μεγάλο Δήμο, πώς εκτιμάτε ότι μπορείτε να βοηθήσετε αυτόν της Μεσσήνης, στην περίπτωση που εκλεγείτε;
Είναι, όντως, διαφορετικές οι περιοχές και από την άποψη των προβλημάτων, αλλά και από αυτή του γεω-κλίματος. Αυτό, όμως, που τις ενώνει και τις κάνει ίδιες, εν τέλει,  είναι η αγάπη και η έγνοια που έχει κάποιος και στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ, γι’ αυτό που θέλει να δημιουργήσει. Άρα, χρειάζεται κατ’ αρχάς αγάπη και επιμένω σε αυτόν τον ιερό κανόνα, έγνοια, σχέδιο και όραμα. Κι εμείς ως παράταξη, αλλά και ο επικεφαλής, ο δήμαρχός μας Στάθης Αναστασόπουλος, τα διαθέτουμε. Με την εμπειρία που έχω από ένα μεγάλο Δήμο, όπως αυτός της Ηλιούπολης, με την αγάπη και την έγνοια που έχω για τα προβλήματα και τις ανάγκες των συμπατριωτών μου, αλλά και με τη δική τους στήριξη, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρω.
 
-Ηθοποιός, μουσικός, αυτοδιοικητικός. Ταιριάζουν όλα αυτά μεταξύ τους; Υπάρχει κοινό σημείο;
Χωρίς πολλά λόγια όλα τέμνονται, όταν έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο. Γιατί πολιτισμός, όπως είναι οι τέχνες που υπηρετώ, είναι να σέβεσαι τον άνθρωπο. Και πολιτική, είναι να σέβεσαι το μόχθο του.

-Στην Ηλιούπολη ασχοληθήκατε με την κοινωνική πολιτική. Θα θέλατε να ασχοληθείτε με τον ίδιο τομέα και στη Μεσσήνη ή με διαφορετικό, όπως ο πολιτισμός, μιας και η επαγγελματική σας δραστηριότητα σχετίζεται με το χώρο;
Επειδή ο φίλος και δήμαρχος της Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, γνώριζε τις ευαισθησίες μου για τον άνθρωπο, με έβαλε στο πόστο της κοινωνικής πολιτικής. Τώρα, «θεού θέλοντος και ανθρώπου επιτρέποντος», είναι στη δικαιοδοσία του δημάρχου να με ορίσει εκεί που θα κρίνει αυτός.
Δεν κρύβω, όμως, ότι διακαής πόθος μου είναι το όραμά μου για τον πολιτισμό και ιδιαίτερα για τον τόπο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου γεννήθηκα και τον πονάω. Να σας υπενθυμίσω ότι ένας από τους λόγους που έγινα ηθοποιός, είναι οι παραστάσεις που έβλεπα με την αείμνηστη μητέρα μου, Ελένη, στο θέατρο, όπως το λέγαμε τότε, στο Εκκλησιαστήριο.
 
-Αν εκλεγεί ο συνδυασμός της «Δημοτικής Ένωσης Μεσσήνης» στον οποίον συμμετέχετε, ποια είναι τα σημεία που θα πρέπει, κατά την άποψή σας, να δοθεί βαρύτητα και γιατί;
Κοιτάξτε. Η «Δημοτική Ένωση Μεσσήνης» και ο δήμαρχος, φίλος και εργάτης, όπως τον αποκαλώ, έχουν σχέδιο και όραμα. Με τα σχέδια και τις μελέτες που έχουν γίνει από τη θητεία που σε λίγο ολοκληρώνεται, ο Δήμος μας θα αλλάξει όψη. Με κορωνίδα την Αρχαία Μεσσήνη, θα κάνουμε το Δήμο μας κέντρο του πλανήτη και δεν υπερβάλλω. Έχουμε έναν ευλογημένο τόπο και θα κάνουμε προκοπή. Τα λέω γρήγορα να μη σας παίρνω σελίδες. Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, που μέσω του ΕΣΠΑ είναι ήδη στον 3ο χρόνο. Θεσμοθετούμε Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, με σεβασμό στον ποιητή, αντάξιο της Επιδαύρου. Μοναδικό φεστιβάλ συναυλιών, γιατί τέτοιος χώρος δεν υπάρχει στον πλανήτη, στο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης. Σε συνεργασία με τον όμορο Δήμο της Οιχαλίας, αναστηλώνουμε το πατρικό σπίτι της μεγαλύτερης εν δυνάμει καλλιτέχνιδος στον πλανήτη, της Μαρίας Κάλλας, και θεσμοθετούμε φεστιβάλ λυρικού τραγουδιού εφάμιλλο της προσωπικότητας της.
Όλα αυτά, βέβαια, σε συνεργασία με τον άνθρωπο που ξαναγέννησε αυτόν τον ιερό τόπο, τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Ένα άλλο δίκτυο τουρισμού που θα φέρει κόσμο μαζί με τα μονοπάτια που θα αξιοποιήσουμε, είναι ο λεγόμενος θρησκευτικός- περιβαλλοντικός  τουρισμός. Μονή Βουλκάνου, Ανδρομονάστηρο, Σαμαρίνα, κάστρο της Ανδρούσας. Ζούμε σ’ ένα Δήμο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Η ακτογραμμή μας από την Μπούκα μέχρι τη Νέα Κορώνη είναι από τις μοναδικές, θα έλεγα. Νεανικό φεστιβάλ στην Μπούκα και αξιοποίηση αυτής της μοναδικής παραλίας. Πάνω απ’ όλα για μας είναι ο άνθρωπος. Σεβόμαστε το μόχθο του. Δημιουργούμε την «αγορά αγροτών» (farmer’s market), στη Μεσσήνη, τονίζοντας τον αγροτικό χαρακτήρα του Δήμου και τις αναπτυξιακές προοπτικές του. Για αυτόν ακριβώς το λόγο αγοράζουμε δική μας μπουλντόζα, που θα υπηρετεί την αγροτική οδοποιία.
Τέλος, γιατί θέλω όλες τις σελίδες της εφημερίδας σας για να αποτυπώσω τα έργα μας, διεκδικούμε μέσα από μελέτες που έχουμε κάνει το ελαιοκομικό περιβαλλοντικό πάρκο και το θεματικό πάρκο αρωμάτων. Επομένως, πολιτισμός, τουρισμός και ανάπτυξη στις πρωτογενείς μορφές. Ο συνδυασμός που θα φέρει το Δήμο σε υψηλά στάνταρ, οικονομικής αλλά και αισθητικής εμβέλειας.
 
-Τελευταία όλο και περισσότεροι άνθρωποι της Τέχνης ασχολούνται με τα κοινά και τους βλέπουμε σε διαφορετικούς ρόλους από αυτούς που τους έχουμε συνηθίσει. Πώς το εξηγείτε;
Το επίκεντρο του καλλιτέχνη, όπως προείπα, είναι ο άνθρωπος και της πολιτικής το ίδιο και το αυτό. Άρα, στους ίδιους ρόλους είμαστε, αλλά από άλλο πόστο.