Καμπανάκι για την αγροτική ανάπτυξη στη Μεσσηνία γιατί χάνουμε το τρένο…

Καμπανάκι για την αγροτική ανάπτυξη στη Μεσσηνία γιατί χάνουμε το τρένο…

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ»
 
Συγκεκριμένη πολιτική και όχι σχέδια επί χάρτου, γιατί χάνουμε το τρένο… 
Μια σημαντική ημερίδα με τίτλο «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη στη Μεσσηνία» διοργάνωσε χθες το απόγευμα το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» στο χώρο συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Elite City Resort στην Καλαμάτα.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τις εξής ομιλίες:
-«Σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία», Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και διευθυντής Ερευνών ΙΟΒΕ, Γιώργος Μανιάτης, υπεύθυνος τμήματος κλαδικών μελετών ΙΟΒΕ
-«Συλλογή και καταγραφή των τοπικών ποικιλιών στο Νομό Μεσσηνίας», δρ. Ροίκος Θανόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιουλία Δροσινού, προϊσταμένη Τμήματος Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
-«Η νέα ΚΑΠ, κατευθύνσεις άξονες και μέτρα», Δημήτρης Μελάς, γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
-«Συμβολαιακή γεωργία, ευκαιρίες και δυνατότητες», Ιωάννης Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής Τράπεζας Πειραιώς, Ιωάννης Ζαχάρης, υπεύθυνος Τομέα Συμβολαιακής Τραπεζικής  Τράπεζας Πειραιώς.
Στις τοποθετήσεις τους οι δύο πρώτοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε μια σειρά από πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία, αλλά και σε μια σειρά από σημαντικές αδυναμίες, όπως: μικρό μέγεθος εκμεταλλεύσεων, ελλιπείς διασυνδέσεις με μεταποίηση και τουρισμό, ηλικιακή σύνθεση αγροτών, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, χαμηλή αποτελεσματικότητα των συνεταιριστικών οργανώσεων, υστέρηση ως προς τις βασικές υποδομές, αδυναμίες σε μεταποίηση, διακίνηση, εμπορία και προώθηση αγροτικών προϊόντων, εξάρτηση από επιχειρήσεις αλλοδαπής, εξάρτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, ελλιπής εξειδίκευση σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, τάση επιδείνωσης της κατανομής της αγροτικής γης βάσει οικονομικής σημασίας.
Παράλληλα, τόνισαν ότι οι απειλές για τον πρωτογενή τομέα στη Μεσσηνία είναι ο περιορισμός των κοινοτικών ενισχύσεων, η επιδείνωση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, η αύξηση του ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά ελαιολάδου, αλλά και η δυσκολία προσαρμογής στη νέα ΚΑΠ.
Οι δεύτεροι ομιλητές επισήμαναν ότι οι τοπικές ποικιλίες του νομού και η διαφύλαξή τους είναι σημαντικές τόσο για την κοινωνία μας, όσο και για την οικονομία της περιοχής, αφού μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή εισοδήματος και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η χάραξη ολοκληρωμένων πολιτικών θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την παραγωγή και την πώλησή τους.
Οι ομιλίες συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη