Μειωμένη η εκλογική αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων

Μειωμένη η εκλογική αποζημίωση  των δικαστικών αντιπροσώπων

Το 67,55% των δικηγόρων που κατέθεσαν αίτηση από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, ώστε να ορισθούν δικαστικοί αντιπρόσωποι, επελέγησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ο πρόεδρος του συλλόγου, Κώστας Μαργέλης. Ωστόσο, θεωρείται πολύ χαμηλή η εκλογική αποζημίωση που έχει ορισθεί.
 
Διορισμός δικαστικών αντιπροσώπων
Από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας αιτήσεις προτιμήσεως για τις εκλογές είχαν υποβάλει 262 δικηγόροι. Τελικά, διορίστηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι 177, ήτοι ποσοστό 67,55%.
Ειδικότερα, διορίστηκαν 6 ασκούμενοι δικηγόροι (5 τακτικοί και 1 αναπληρωματικός) και 171 δικηγόροι (166 τακτικοί και 5 αναπληρωματικοί).
Σχολιάζοντας ο κ. Μαργέλης τα της εκλογικής αποζημίωσης, σημείωσε ότι για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, που θα ασκήσουν καθήκοντα εντός του νομού που υπηρετούν, είναι 90 ευρώ την ημέρα. Για τους τακτικούς, 9 ημέρες και για τους αναπληρωτές, 6 ημέρες. Οι ημέρες αποζημίωσης αφορούν και στις δύο Κυριακές των εκλογών.
Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα ασκήσουν καθήκοντα εκτός νομού που υπηρετούν, η αποζημίωση των 90 ευρώ θα δοθεί για 11 ημέρες για τους τακτικούς και για 10 ημέρες για τους αναπληρωματικούς.
 
Εκλογική αποζημίωση
Στους αντιπροσώπους Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα δοθεί για 12 ημέρες, για τους τακτικούς και 6 ημέρες, για τους αναπληρωματικούς.
Για τους γραμματείς εφορευτικών επιτροπών η αποζημίωση είναι 50 ευρώ για κάθε ημέρα και για δύο ημέρες για κάθε εκλογή, 18 και 25 Μαΐου.
Πάντως, ο κ. Μαργέλης σημείωσε ότι η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης για όσους δικαστικούς αντιπροσώπους ασκήσουν καθήκοντα εντός του νομού τους θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα την εισπράξουν τουλάχιστον ένα μήνα μετά τις
εκλογές.
Αντίθετα, πιο τυχεροί είναι όσοι εκτελέσουν καθήκοντα δικαστικού αντιπροσώπου εκτός του νομού τους, αφού σε αυτούς θα καταβληθούν από πριν η αποζημίωση και τα οδοιπορικά, με πολύ απλούστερη διαδικασία, μέσω τράπεζας
Τέλος, σημείωσε ότι η μοναδική θετική ρύθμιση είναι ότι τα καταβαλλόμενα ποσά για εκλογική αποζημίωση και τα οδοιπορικά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία. 

Της Βίκυς Βετουλάκη