Με αποχή από τις ευρωεκλογές απειλούν οι δικηγόροι – δικαστικοί αντιπρόσωποι

Με αποχή από τις ευρωεκλογές απειλούν  οι δικηγόροι – δικαστικοί αντιπρόσωποι

ΑΝ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Της Βίκυς Βετουλάκη

Πρόταση στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δικηγόρων για την εκλογική αποζημίωση, να αποφασισθεί, τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου, να μη μεταβούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, κατέθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.
Ο κ. Μαργέλης έστειλε επιστολή στην Ολομέλεια, αλλά και σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδας.

Εκλογική αποζημίωση
Στην επιστολή του ο κ. Μαργέλης σημειώνει ότι στο παρά πέντε των δημοτικών- περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε απαράδεκτη, δραματική, μείωση της εκλογικής αποζημίωσης για την απασχόληση του δικηγόρου σε δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, με τρεις κάλπες, με μεγάλο αριθμό υποψηφίων και σταυροδοσία, χωρίς εφορευτικές επιτροπές στα περισσότερα εκλογικά τμήματα και υπερ-18ώρη ημερήσια εργασία και στις δύο Κυριακές.
«Η Ελληνική Πολιτεία “βρήκε” τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα πολιτικά κόμματα που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, “βρήκε” τους δικηγόρους (και όχι μόνο αυτούς) και ζητά από αυτούς, ως “είλωτες”, να αποδεχθούν τη χορήγηση “φιλοδωρήματος” αντί ουσιαστικής αποζημίωσης. Εκλογικής αποζημίωσης που φανερώνει την από μέρους της Ελληνικής Πολιτείας πλήρη απαξίωση τόσο του δικηγορικού λειτουργήματος όσο και του θεσμικού ρόλου του δικαστικού αντιπροσώπου», τονίζει ο κ. Μαργέλης.

Θα απέχουν
Ακολούθως, χαρακτηρίζει πρωτοφανές, ως προς τους δικηγόρους που έχουν διορισθεί εντός του νομού της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, να τους καταβληθεί η εκλογική αποζημίωση αρκετές ημέρες μετά τις εκλογές, αντί αμέσως μετά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Επίσης, να μην καταβάλλονται οδοιπορικά για τις εκλογές στις 25/5/2014.
«Η εκλογική αποζημίωση για να έχει αντίκρισμα θα έπρεπε να καταβληθεί με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης και να επανακαθορισθεί το ύψος ημερήσιας αποζημίωσης στα 115 ευρώ.
Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα πανθομολογούμενα δίκαια αιτήματά μας, θα πρέπει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να αποφασίσει, τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές, να μη μεταβούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, αφού η Ελληνική Πολιτεία δεν τους καταβάλλει τα οδοιπορικά για τις εκλογές αυτές», καταλήγει στην επιστολή του.
Επιστολή διαμαρτυρίας στους αρμόδιους υπουργούς για το ίδιο ζήτημα έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.