Μηδενικές καταβολές σε 51χρονη με οφειλές 390.000 ευρώ

Μηδενικές καταβολές σε 51χρονη με οφειλές 390.000 ευρώ

Γλύτωσε τα υποθηκευμένα αγροκτήματά του 50χρονος με ρύθμιση στα υπερχρεωμένα 
Τα αγροκτήματά του, αν και υποθηκευμένα, τα οποία καλλιεργεί και εξασφαλίζει τα εισοδήματά του, κατάφερε να γλυτώσει 50χρονος με απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, ύστερα από αίτηση για το υπερχρεωμένο νοικοκυριό του. Ο 50χρονος μπήκε σε ευνοϊκή ρύθμιση και έπειτα από τήρησή της για 4 χρόνια, θα απαλλαγεί από την υπόλοιπη οφειλή.
Σε άλλη απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο, ορίσθηκαν μηδενικές καταβολές για 4 χρόνια σε 51χρονη που οφείλει περίπου 390.000 ευρώ, όμως διατάχθηκε εκποίηση της περιουσίας της.
 
Γλύτωσε τα κτήματα
Στην πρώτη περίπτωση η αίτηση είχε κατατεθεί από 50χρονο έγγαμο αγρότη, ο οποίος από τις καλλιέργειές του εξασφαλίζει μηνιαίο εισόδημα περίπου 892,07 ευρώ. Η γυναίκα του διατηρούσε κατάστημα, από το οποίο εξασφάλιζε κατά μέσο όρο 671,15 ευρώ το μήνα. Δε διαθέτουν δικό τους σπίτι και μένουν σε νοικιασμένο, καταβάλλοντας ενοίκιο 300 ευρώ το μήνα. Στην κατοχή του έχει 3 αγροκτήματα, συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων και συνολικής εκτιμώμενης αξίας 11.000 ευρώ. Επίσης, διαθέτει ένα αυτοκίνητο χαμηλής εμπορικής αξίας για τις μετακινήσεις του. Οι δε δαπάνες διαβίωσής του καθορίσθηκαν στα 975 ευρώ.
Για δύο δάνεια σε τράπεζες, ο 50χρονος οφείλει 26.679,76 ευρώ και είναι υποθηκευμένα γι’ αυτά δύο αγροκτήματα, συνολική έκτασης περίπου 3 στρεμμάτων.
Το δικαστήριο απεφάνθη ότι έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής, χωρίς δική του υπαιτότητα.
Επίσης, σημαντικό είναι ότι το Ειρηνοδικείο έκρινε πως δεν πρέπει να εκποιηθούν τα υποθηκευμένα αγροκτήματά του, καθώς είναι η κύρια και μοναδική πηγή εισοδήματός του και είναι απαραίτητα για τη διαβίωση του.
Έτσι, το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη του για μια 4ετία, στο διάστημα της οποίας θα καταβάλει κάθε μήνα 70 ευρώ. Στο τέλος της 4ετίας θα έχει καταβάλει 3.360 ευρώ. Το δικαστήριο έκρινε ότι μετά την κανονική τήρηση της ρύθμισης, θα απαλλαγεί από το υπόλοιπο χρέος, που ανέρχεται περίπου σε 23.000 ευρώ.
 
Μηδενικές καταβολές
Στη δεύτερη απόφαση, 51χρονη η οποία εργάζεται περιστασιακά συνάπτοντας, μικρές χρονικά, συμβάσεις  ορισμένου χρόνου με Δήμους ή άλλα νομικά πρόσωπα, έχει τον τελευταίο χρόνο μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 206 ευρώ. Ακόμα και τα προηγούμενα χρόνια, το ανώτερο ετήσιο εισόδημα ήταν περίπου 10.000 ευρώ.
Το δικαστήριο επισημαίνει στην απόφασή του ότι τα εισοδήματά της ήταν μικρότερα από τις ανάγκες διαβίωσης και τις οφειλές της και προσπαθούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, επιχειρώντας να βρει μια σταθερή εργασία, αλλά και ανακυκλώνοντας την πίστωση που της χορηγούσαν οι τράπεζες, λαμβάνοντας δάνεια από τη μία για να εξοφλήσει την άλλη. Όμως, η προσπάθειά της να ορθοποδήσει οικονομικά απέτυχε κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει να πληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις περίπου 1 χρόνο πριν καταθέσει την αίτηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσής της υπολογίσθηκαν στα 300 ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των οφειλών της από συνολικά 23 δάνεια είναι 389.932,58 ευρώ. Από το ποσό αυτό, για τα 317.288,86 ευρώ υπάρχουν υποθηκευμένα ακίνητα.
Σε οικόπεδο 917 τ.μ. ιδιοκτησίας της υπάρχει διώροφη κατοικία 198 τ.μ., η αξία της οποίας εκτιμήθηκε από ιδιώτη στα 250.000 ευρώ, ενώ το δικαστήριο όρισε την τιμή στα 200.000 ευρώ. Είναι, δε, η κύρια κατοικία της 51χρονης. Επίσης, διαθέτει δύο αγρούς με ελαιόδενδρα, συνολικής έκτασης 16 στρεμμάτων και συνολικής εκτιμώμενης αξίας 81.000 ευρώ, όπως και ένα οικόπεδο 170 τ.μ., που έχει εκτιμηθεί στα 14.107,09 ευρώ.
Το δικαστήριο, τελικά, όρισε μηδενικές καταβολές για 4 χρόνια, καθώς το εισόδημα που έχει δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες διαβίωσης, όμως όρισε την εκποίηση των δύο αγρών και του οικοπέδου για την εν μέρει ικανοποίηση των πιστωτών. Ως ελάχιστο τίμημα όρισε τη σημερινή αντικειμενική τους αξία. Μάλιστα, οι πλειστηριασμοί θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιουνίου.
Επίσης, τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να ορισθεί νέα δικάσιμος για να ελεγχθεί τυχόν μεταβολή των εισοδημάτων της και να ορισθούν μηνιαίες καταβολές, καθώς η βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης θεωρείται δύσκολη στο εγγύς μέλλον.
Τέλος, το δικαστήριο αποφάσισε ότι για τη διάσωση της κατοικίας της πρέπει σε 4 χρόνια από τώρα και για διάρκεια 20 ετών να καταβάλλει μηνιαίως 708,33 ευρώ. Συνολικά τα 20 χρόνια θα καταβάλλει 170.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό που θα μείνει μετά και την εκποίηση των κτημάτων και του οικοπέδου, η 51χρονη απαλλάσσεται. 

Της Βίκυς Βετουλάκη