ΜΩΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης θα είναι και στις επόμενες εκλογές ο νυν δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε απάντησή του με αφορμή σχετικό μας σχόλιο.

Όπως αναφέρει, με επιστολή του προς το «Θ», «ο συντάκτης σας αντλεί το περιεχόμενο του εν λόγω σχολίου, όχι από δική του δημοσιογραφική έρευνα, αλλά από πληροφορίες “μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης”. Τώρα, το πώς εξηγείται, ο εν λόγω συντάκτης, τον τελευταίο καιρό, να αγνοεί και να καταστρατηγεί συστηματικά θεμελιώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε πλείστα όσα “ρεπορτάζ”, είναι απορίας άξιον.
Στερείται αντικειμενικότητας, κυρία διευθύντρια, η “ενημέρωση” που παρέχει στους αναγνώστες σας ο κύριος “Χ.Χ.”, ο οποίος τις δημοσιογραφικές του πηγές τις περιορίζει μόνο σε άτομα της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Μήπως έχει αλλάξει θέση στην εφημερίδα σας και πλέον ασκεί καθήκοντα γραφείου Τύπου της μειοψηφίας του Δήμου Μεσσήνης;
Δε δικαιολογείται διαφορετικά να με χαρακτηρίζει “Άτονο Δήμαρχο”, την ώρα που γνωρίζει πολύ καλά και ενημερώνεται απόλυτα και υπεύθυνα από το Δήμο, και για τις δραστηριότητές μου και για το πρόγραμμά μου, όσον αφορά στα έργα στη Μεσσήνη και τις Τοπικές Κοινότητες, τις επισκέψεις μου στην Τρίπολη και στην Αθήνα.
Αναρωτιέμαι, μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει “Άτονο Δήμαρχο” αυτόν που εργάζεται 15 ώρες την ημέρα, που επισκέπτεται τόσο συχνά τον περιφερειάρχη, το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να υποστηρίξει και να προωθήσει τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία; (Μήπως σας ενόχλησε κύριε “Χ.Χ.” η συνάντησή μου με τον κύριο πρωθυπουργό;).
Είναι δυνατόν να έχουν ενταχθεί και αυτή τη στιγμή να υλοποιούνται, 9 έργα ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ από έναν “Άτονο Δήμαρχο”;
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας ενημερώσω ότι είμαι πολύ δραστήριος, ενεργητικός και αποτελεσματικός παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατώ, αποφεύγοντας τις έντονες αντιπαραθέσεις, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, αν και πολλές φορές προκαλούμαι.
Κλείνοντας θα ήθελα να απαντήσω άπαξ δια παντός στους προβληματιζόμενους ψιθυριστές, ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης και δεν ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα ούτε για περιφερειάρχης ούτε για βουλευτής.
Αγαπώ, σέβομαι και εκτιμώ τους συνεργάτες μου, αλλά και όλους τους συνδημότες μου που μας εμπιστεύθηκαν και μας εξέλεξαν Δημοτική Αρχή στον καλλικράτειο Δήμο Μεσσήνης. Έχουμε υποχρέωση, λοιπόν, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε οι συνεργάτες μου και εγώ, υπηρετώντας με αυταπάρνηση τους συνδημότες μας για την προκοπή και την ανάπτυξη του Δήμου Μεσσήνης. Θεωρώ, τέλος, αδιανόητο στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, να με παρουσιάζουν σαν ένα άτομο που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η επιλογή της θέσης και του αξιώματος, και κυρίως να με εμφανίζουν σαν ένα άτομο που “πουλάει” τους συνεργάτες και συνδημότες του.
Ας μην ανησυχούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της μειοψηφίας, δεδομένου ότι στην εικοσάδα (δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας) έχω ήδη ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό τη θέση μου ότι θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές».

Απάντηση
Χαίρομαι που ο κ. Αναστασόπουλος, γνωρίζει και από κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Όμως, κατά πάσα πιθανότητα, τους γνωρίζει κατά το ήμισυ. Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο λόγος χωρίς αντίλογο και στα ρεπορτάζ, χωρίς εισαγωγικά, καταγράφονται όλες οι απόψεις.
Με τη λογική που επικαλείται, για να ασχολείται κάποιος δημοσιογραφικά με το Δήμο Μεσσήνης, θα έπρεπε να καλύπτει μόνο το έργο της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμος, όμως, δεν αποτελείται μόνο από τη Δημοτική Αρχή, αλλά από όλο τον κόσμο. Θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένος αν είχε τέτοιες ενστάσεις επειδή δεν προβαλλόταν το έργο της Δημοτικής Αρχής ούτε στο ελάχιστο. Δεν είδα, ας πούμε, διαμαρτυρία για τα ρεπορτάζ του «Θ» περί παραβατικότητας, που, από όσο είχε πει, συνόδευσαν το σχετικό υπόμνημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικ. Δένδια, αλλά ούτε και για τα όσα θέματα ανακοινώνει κατά τις εβδομαδιαίες συνεντεύξεις Τύπου.
Προφανώς, τον ενοχλούν τα δημοσιεύματα που δε συμφωνούν με τις απόψεις της Δημοτικής Αρχής.
Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζει ότι πηγές μου είναι και σύμβουλοι της μειοψηφίας, αλλιώς πώς θα «έβγαινε» το ρεπορτάζ για τα όσα συνέβησαν με τους νέους αντιδημάρχους; Προφανώς, και αυτό τον ενόχλησε.
Επιπρόσθετα, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί θα πρέπει να με ενόχλησε η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, από τη στιγμή που προσωπικά δεν έχω κάποιο όφελος από αυτήν, αλλά απλώς κατέγραψα το γεγονός. Με ενόχλησε, όμως, το γεγονός ότι έπρεπε να μεσολαβήσει ο κ. Σαμαράς για να τον δεχθεί και να συζητήσει μαζί του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Με άλλα λόγια, το ότι ο υπουργός «γύρισε την πλάτη» στην αντιπροσωπεία από τη Μεσσήνη, προ διμήνου, δεν τον ενόχλησε;
Όσον αφορά στο άτονος, όπως και ο τίτλος του σχολίου που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου, σαφώς και δεν έχει σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλει για τη βελτίωση της κατάστασης στο Δήμο Μεσσήνης, την οποία, όχι μόνο δεν αμφισβητώ, αλλά και του την αναγνωρίζω. Αν διάβαζε προσεκτικότερα το σχόλιο κι αν δεν ήταν τόσο ενοχλημένος, θα έβλεπε πού στηριζόταν ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός. Το αν λόγω φυσιολογικής και δικαιολογημένης κόπωσης σταμάτησε να αντιδρά όσο έντονα το έπραττε στο παρελθόν, ήταν η αιτία του συγκεκριμένου σχολίου.
Τέλος, χαίρομαι που, έστω κι έτσι, βγήκε η είδηση ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Χ.Χ.