Νέα στοιχεία για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας

Νέα στοιχεία για την  επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη ο φάκελος με τα νέα συμπληρωματικά στοιχεία για την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο το Νομό Μεσσηνίας.
Οι Βρυξέλλες θεώρησαν ότι ο αρχικός φάκελος – που κατατέθηκε από την Ένωση Μεσσηνίας και περιλάμβανε 96 δείγματα εργαστηριακών δοκιμών – δεν αρκούσε για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα. Τα νέα στοιχεία θα ενισχύσουν τις μέχρι σήμερα εργαστηριακές αναλύσεις που είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό φάκελο. Τώρα θα αποφασίσει η Κομισιόν είτε να κάνει αποδεκτή την επέκταση και το θέμα κλείνει οριστικά είτε όχι και το θέμα πάει στις καλένδες.
Ένας μεγάλος αριθμός αναλύσεων (περίπου 231 δείγματα) προέρχεται από τον Α.Σ. Ελαιώνας Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων, την Ομάδα Παραγωγών Νηλέας και το ΤΕΙ Καλαμάτας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας Γιώργος Κόκκινος, «συμμετείχαμε στη συλλογή αυτών των δειγμάτων και εκτιμώ ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο θέμα τεκμηρίωσης. Απομένει να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας επέκτασης που έχει πίσω της μια δωδεκαετία».
Στη συνέχεια ο κ. Κόκκινος, με αφορμή το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., που είχε ως θέμα την ποικιλομορφία στην Ευρωπαϊκή Γεωργία, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της «διαφοροποίησης» που θα πρέπει να αποκτήσει η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «το ελαιόλαδο είναι σήμερα βασικό αγαθό και αποκτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά των ελαίων. Όμως αυτό συμβαίνει με μια παράλληλη “ομογενοποίηση”, αλλά και μια συμπίεση των τιμών παραγωγού. Έτσι επιβιώνει η Ισπανία σαν μεγαλοπαραγωγός χώρα που έχει κάνει τις απαραίτητες ποικιλιακές μεταβολές και έχει καταφέρει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα. Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση της αγοράς, τονίζοντας την καταγωγή του προϊόντος, τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, να το συνδέσουμε με τη μεσογειακή διατροφή και να αναδείξουμε ότι η καλλιέργεια γίνεται με ένα ήπιο τρόπο που δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες δεν είναι δυνατόν να αναγραφούν στην ετικέτα αλλά θα μπορεί να υπάρξει ένα ειδικό σήμα αναγνωρισιμότητας. Έτσι θα γνωρίζει ο καταναλωτής ότι αγοράζει ένα επώνυμο προϊόν από συγκεκριμένο τόπο και από παραγωγούς που καλλιεργούν με σεβασμό προς το περιβάλλον».
 
Ιστορικό
Μετά τη δημοσίευση της Αίτησης Τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιολάδου με την ονομασία «Καλαμάτα» και λίγο πριν από την εκπνοή του προβλεπόμενου εξαμήνου για υποβολή ενστάσεων (26/12/2012), υποβλήθηκαν στην Κομισιόν 4 παραδεκτές ενστάσεις, 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 3 από επιχειρήσεις Τρίτων Χωρών (Αίγυπτος, Νορβηγία και Ελβετία).
Οι ενστάσεις αυτές διαβιβάστηκαν στη χώρα μας το Φεβρουάριο του 2013, με την προτροπή να προβούμε σε διαβούλευση για περίοδο τριών μηνών με τους ενιστάμενους, σύμφωνα με το άρθρο 51, παρ. 3 του Καν. (ΕΕ) 1151/2012. Η χώρα μας όφειλε εντός ενός μηνός από τη λήξη της ανωτέρω τρίμηνης περιόδου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων.
Η αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους ενιστάμενους, καθώς οι ενστάσεις που υπεβλήθησαν αμφισβητούσαν στο σύνολό της την αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η Κομισιόν εξετάζει τις ενστάσεις και σε μελλοντική Κανονιστική Επιτροπή για τα ΠΟΠ – ΠΓΕ θα φέρει το θέμα προς ψήφιση.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr