Να αλλάξουν οι συσχετισμοί, ζήτησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των Οικολόγων Πράσινων

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί, ζήτησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των Οικολόγων Πράσινων

Σε αλλαγή συσχετισμών μέσω της ψήφου των Ελλήνων στις ευρωεκλογές κάλεσε χθες από την Καλαμάτα ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Ι. Τσιρώνης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος στο ξενοδοχείο «Ρεξ».
Όπως επισήμανε, οι ευρωεκλογές είναι κρισιμότατες και θα επέλθουν δραματικές αλλαγές ανάλογα με τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, της Περιφέρειας και των Δήμων.
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε κρίση και διευκρίνισε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι δε νοσταλγούν τις προ του μνημονίου εποχές. «Αν η Ευρώπη συνεχίσει τις πολιτικές της Μέρκελ, του Σόιμπλε και του Σαμαρά, δεν έχει μέλλον. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε ριζικά τις πολιτικές, να αλλάξουμε την οικονομία και από τα 800 εκατ. ευρώ τζίρο από το ελαιόλαδο, που το πουλάμε τσάμπα, θα μπορούσαμε να τον αυξήσουμε στο 1 και πλέον δισεκατομμύριο, αν το πουλούσαμε τυποποιημένο. Αυτό είναι ανάπτυξη, αυτό θα καταστήσει βιώσιμη τη μεταποίηση και τον τουρισμό», υπογράμμισε.
Ακολούθως, πρόσθεσε ότι υπάρχει πλούτος, είναι η γη, τα δημόσια αγαθά και οι άνθρωποι, που βρίσκονται στο περιθώριο. Είναι ο σιδηρόδρομος, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο.
Επισήμανε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν δώσει σκληρές μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο και κέρδισαν τη μάχη να μην καταβάλλει η Ελλάδα συμμετοχή στο ΕΣΠΑ, ενώ είχαν επίσης εισηγηθεί την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά ο κ. Παπανδρέου πήγε αλλού.
Καταλήγοντας, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν τη μάχη στην κάλπη και να μη χαρίσουν με την ψήφο τους την Ευρώπη σε Σαμαρά και Μέρκελ.
 
Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές
Η υποψήφια ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κοσμίδου, η οποία βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα μέσα σε δύο μήνες, ανέφερε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτικό αναπροσανατολισμό και ζήτησε να δοθεί το μήνυμα πως δεν είναι όλοι οι πολιτικοί σάπιοι.
Την κρισιμότητα των ευρωεκλογών επισήμανε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Κ. Καλογράνης, λέγοντας πως στην Ευρώπη οι Πράσινοι είναι η τρίτη δύναμη και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην απουσιάσει η ελληνική συμμετοχή. Ανέφερε, επίσης, πως πρόταση των Οικολόγων ήταν η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από την Ε.Ε. για τη διερεύνηση των δυσάρεστων συνεπειών από την εφαρμογή του Μνημονίου στη χώρα. «Έχουμε δώσει δείγματα γραφής, θέλουμε ανανέωση της εμπιστοσύνης σας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ερρίκος Νόεκρανς. ζει στην Κορινθία από όταν ήταν δύο ετών και ζήτησε απευθυνόμενος με απλά λόγια στους απλούς ανθρώπους, να ψηφίσουν Οικολόγους Πράσινους. αν θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.
Τέλος, ο Μιχ. Τρεμόπουλος, σημερινός ευρωβουλευτής, ανέφερε ότι ισχυροποιούνται οι δυνάμεις που προσπαθούν να διαλύσουν το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη, λέγοντας πως οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν σε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη, την Ευρώπη των Περιφερειών και των Κινημάτων. «Αξίζουμε ένα διαφορετικό μέλλον, παλεύουμε για αλλαγή συσχετισμών, ώστε οι λαοί της Ευρώπης να έχουν το μέλλον που τους αξίζει», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά της, η υποψήφια ευρωβουλευτής, Παναγιώτα Μπάκα, δήλωσε πως πιστεύει στις δυνατότητες της Ευρώπης και στους πολίτες της, σε μια πολιτιστικά πολυφωνική, πολυπολιτισμική, δημοκρατική Ευρώπη, δήλωσε πως επιθυμεί μια κοινωνία με τα αυτιά και τα μάτια της στραμμένα στις τέχνες και τον πολιτισμό, τη διάσωση των ηθών, των εθίμων και των γλωσσικών ιδιωματισμών κάθε τόπου, ενώ χαρακτήρισε μονόλογο τη βιολογική καλλιέργεια, τις ήπιες μορφές ενέργειας, το δίκαιο εμπόριο, την προώθηση των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Τάχθηκε  υπέρ της μείωσης των απορριμμάτων με ανακύκλωση και κομποστοποίηση, ενώ καταλήγοντας απαίτησε δικαιοσύνη στη φορολογία για να «ανασάνουν» τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και να σταματήσει το «μαύρο χρήμα» και η φορολογική ασυλία των πλουσίων.
 
«Να σπάσουμε το κατεστημένο»
Η υποψήφια περιφερειάρχης Πελοποννήσου, επικεφαλής του συνδυασμού «Περιφέρεια Οικολογική», Δήμητρα Λυμπεροπούλου, ανέφερε πως το σχέδιο των Οικολόγων Πράσινων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, και η αναβάθμιση των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Δήλωσε πως «οι καρέκλες δεν είναι κληρονομικές, ούτε τις έχουμε φέρει από το σπίτι μας. Πρέπει κάποια στιγμή να σπάσουμε τη σιωπή μας και να μιλήσουμε για ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, ποιοι έχουν κάνει τι και ποιοι δεν έχουν κάνει. Έχουμε σκοπό να σπάσουμε το κατεστημένο, να έχουμε μια διαφορετική φωνή στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να μπορέσουμε να εκφράσουμε τον κόσμο, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας».
Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, είπε πως ο συνδυασμός της ουδεμία σχέση έχει με την «Οικολογική Συμπολιτεία του Μωριά», που είχε επικεφαλής τον Λάμπρο Μπούκλη.
Πρόσθεσε πως «παρότι μας έγιναν πολύ δελεαστικές προτάσεις από άλλους συνδυασμούς, κρατήσαμε το δικό μας προφίλ, τη δική μας πολιτική και δεν επιλέξαμε τα σίγουρα, γιατί μας αρέσει να είμαστε ακτιβιστές γενικότερα». 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου