Ούτε ίχνος στην Καλαμάτα από τις εταιρείες – μαϊμού που διακινούσαν χρωματισμένο ηλιέλαιο

Ούτε ίχνος στην Καλαμάτα από τις εταιρείες – μαϊμού που διακινούσαν χρωματισμένο ηλιέλαιο

ΤΟ ΠΩΛΟΥΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Ίχνος δεν υπάρχει από τις δήθεν εταιρείες «Γρυπάκης Νικόλαος» και «Παπαδοπούλου Ελένη» που δήλωναν ως έδρα την Καλαμάτα στα δοχεία με το χρωματισμένο ηλιέλαιο που πωλούσαν ως έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Την απάτη αποκάλυψε ο ΕΦΕΤ, όμως μεγάλο ζητούμενο είναι ποια θα είναι η εξέλιξη της ιστορίας και αν θα συνεχισθεί η έρευνα για την αποκάλυψη όσων δυσφημούν με τον τρόπο αυτό το μεσσηνιακό προϊόν.
 
Δύο συσκευασίες
Η υπόθεση άρχισε με την ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ της ανάκλησης νοθευμένων – μη κανονικών και μη ασφαλών ελαιολάδων, τα οποία πωλούνταν στην αγορά ως έξτρα παρθένα, αλλά ήταν ηλιέλαια τεχνητά κεχρωσμένα.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με τη Β΄ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση των εξής νοθευμένων προϊόντων, που φέρουν χαρακτηριστικά της Καλαμάτας:
-Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΓΡΥΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ».
-Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΗΡΑ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ – ΦΑΡΩΝ 84 – ΚΑΛΑΜΑΤΑ».
Ο ΕΦΕΤ προχώρησε στην άμεση απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από την εσωτερική αγορά και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
 
Εταιρείες – μαϊμού
Χθες, με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ιωάννη Αργυράκη και σε συνεργασία με το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας  και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, διενεργήθηκαν έλεγχοι στο μητρώο τυποποιητών της αρμόδιας υπηρεσίας και δε βρέθηκε καμία εγγραφή για τις συγκεκριμένες εταιρείες.
Επιπλέον, κλιμάκιο μετέβη στις διευθύνσεις που δηλώνονταν στις συσκευασίες που ανακλήθηκαν ότι βρίσκονται τα τυποποιητήρια, όπου επίσης προέκυψε ότι δεν υπάρχει καμία εταιρεία εμπορίας και τυποποίησης ελαιολάδου.
Ύστερα από αυτά ο κ. Αργυράκης ζήτησε από το κλιμάκιο μεικτού ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας να διενεργηθούν έλεγχοι σε καταστήματα πώλησης τροφίμων για τον εντοπισμό και την αποτροπή ανάλογων περιστατικών.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας επισημαίνει ότι οι δύο εταιρείες που εμφανίζονται στα ελαιόλαδα – μαϊμού δεν είναι μέλη του. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρει: «Είναι κρίμα ένα προϊόν με υπεραξία να δυσφημίζεται από την εσκεμμένη επιπολαιότητα κάποιων που ερασιτεχνικά νομίζω διακινούν το προϊόν, δημιουργώντας προβλήματα στο προϊόν και, κατ’ επέκταση, στους αξιόλογους και συνεπείς εμπόρους-εξαγωγείς της περιοχής, και τούτο συμβαίνει λόγω της ανεπάρκειας των ελεγκτικών και διωκτικών μηχανισμών.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας προσπαθεί μέσα από ημερίδες και ενημερώσεις προς τα μέλη του που ασχολούνται με την εμπορία ελαιολάδου να επαναλαμβάνει τη διαφύλαξη της υπεραξίας του προϊόντος».