Παρεμβάσεις σε πολιτιστικά μνημεία της Καλαμάτας

Παρεμβάσεις σε πολιτιστικά μνημεία της Καλαμάτας

 
Προχωρούν οι εργασίες για τα ταφικά μνημεία και το «Αχίλλειον»
 
Με την κα Άννα Κωτσοβίλη, αρχιτέκτονα μηχανικό και διευθύντρια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Παν. Νίκας και συζήτησαν για τα εξής θέματα:
Πρώτον, με συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχει αποκατασταθεί το ταφικό μνημείο των Εφεσίων, η προτομή Μπενάκη και θα έχει οργανωθεί το υπαίθριο μουσείο ταφικών μνημείων (προτομές, αναθηματικές στήλες κ.λπ.) στον κυκλικό χώρο, όπου υπάρχει και το βάθρο για την ακολουθία της Αναστάσεως.
Επίσης, μέχρι το φθινόπωρο θα έχει γίνει επίστρωση με βιομηχανικό δάπεδο βόρεια του Ιερού Ναού και θα έχουν τοποθετηθεί πάνελ στο βόρειο τοιχίο του Κοιμητηρίου. Συμφωνήθηκε, επίσης, να γίνει ακριβής τοπογραφική αποτύπωση και «πολεοδόμηση» του χώρου.
Δεύτερον, για το παλαιό ξενοδοχείο «Αχίλλειον», που βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου της Αριστομένους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα προχωρήσει σε σωστικές εργασίες, ενώ για το διατηρητέο της Φραγκόλιμνας (πρώην Οικονομικό Γυμνάσιο) θα υπάρξει σύντομα εισήγηση για το μέλλον του.
Άμεσα, επίσης, θα υπάρξει έγγραφη απάντηση από την Εφορεία για την «τύχη» των μπάζων από το κατεδαφισμένο διατηρητέο Κοντοθανάση, στην Αρτέμιδος και Είρας, και θα δώσει κατάλληλες οδηγίες προς το Δήμο, για ζητήματα που συνδέονται με εγκαταλελειμμένα διατηρητέα κτήρια ιδιωτών στην πόλη της Καλαμάτας.
Α.Π.