Προκαταρκτική του εισαγγελέα για λούνα παρκ & παιδικές χαρές στη Μεσσηνία

Προκαταρκτική του εισαγγελέα για λούνα παρκ & παιδικές χαρές στη Μεσσηνία

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προκαταρκτική του εισαγγελέα για όλους τους χώρους ψυχαγωγίας παιδιών

Της Βίκυς Βετουλάκη

Προκαταρκτική έρευνα σε όλους τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές και τα λούνα παρκ σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, υπαίθριους και μη, στη Μεσσηνία, διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, με αφορμή το θάνατο του 13χρονου σε λούνα παρκ στο Δήμο Ελληνικού στην Αθήνα.
Όπως αναφέραμε σε ρεπορτάζ μας στο «Θ» την Κυριακή, από το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Υγιεινής Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ξεκινούν, με εντολή από το υπουργείο Υγείας, υγειονομικοί έλεγχοι σε όλους τους στεγασμένους ή υπαίθριους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα λούνα παρκ και τα τσίρκο και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες, για την τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας, υπογραμμίζοντας την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Αυτόφωρο και σφράγιση επιχείρησης
Ύστερα και από εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς την εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας χθες έδωσε εντολή στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για διενέργεια έρευνας.
Με αυτή ζητείται οι αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία, αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Διευθύνσεις Υγείας, κ.λπ.) να ελέγξουν την καταλληλότητα των κατασκευών, την ασφάλεια και συντήρηση, την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας, του κανονισμού πυρασφάλειας και πυροπροστασίας κ.λπ., σε όλες τις παιδικές χαρές, παιδότοπους και γενικά χώρους ψυχαγωγίας παιδιών, ιδιωτικούς ή δημοτικούς. Παράλληλα, να ελέγξουν τους φακέλους αδειοδότησης όλων αυτών των χώρων.
Ο κ. Σταύρου ζητά να ελεγχθεί κάθε τι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των παιδιών που ψυχαγωγούνται σε αυτούς τους χώρους, αλλά και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν.
Μάλιστα, ζητά σε κάθε περίπτωση να εφαρμοσθούν τα νόμιμα και σε σοβαρές περιπτώσεις, εφόσον πρόκειται για αυτόφωρα πλημμελήματα, να ακολουθείται η διαδικασία των αυτοφώρου. Επίσης, όπου το προβλέπει ο νόμος, να ζητηθεί άμεσα η εφαρμογή της διοικητικής διαδικασίας σφράγισης της επιχείρησης.

Αυστηρή εφαρμογή
Από την άλλη πλευρά, η Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας, έπειτα από εντολή που έχει λάβει από την υφυπουργό Υγείας, ξεκινά ελέγχους σε όλους αυτούς του χώρους για την τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας τους.
Ειδικότερα, κατά τους ελέγχους αυτούς δίνεται έμφαση τόσο στους γενικούς όρους υγιεινής (καθαριότητα, ύδρευση, αποχωρητήρια, απορρίμματα, φωτισμός, κ.λ.π.) όσο και στους ειδικούς όρους (ύπαρξη άδειας λειτουργίας, πιστοποίηση και συντήρηση παιχνιδιών, ανάρτηση πινακίδων, μέτρα ασφαλείας, ύπαρξη υπευθύνου κ.λπ.).
Μάλιστα, η υφυπουργός Υγείας κα Μακρή επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις που από τους ελέγχους διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλείψεις, πρέπει να εφαρμόζεται πιστά και με αυστηρότητα η ισχύουσα νομοθεσία, για την προστασία της ζωής και της υγείας των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.