Πρώτο κόμμα στην πόλη της Καλαμάτας ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτο κόμμα στην πόλη της Καλαμάτας ο ΣΥΡΙΖΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΙΑ
 
Αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, πτώση της Ν.Δ.
 
Πρώτο κόμμα στην πόλη της Καλαμάτας- στη Δημοτική Ενότητα Παπαφλέσσα το υψηλότερο ποσοστό
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
ΛΕΖ… Οι θετικές εντυπώσεις από τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα εκφράστηκαν και στην κάλπη
 
Η προχθεσινή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία: η Αριστερά κερδίζει για πρώτη φορά την πρώτη θέση, στην ουσία από συστάσεως ελληνικού κράτους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόκειται για τη δεύτερη φορά, καθώς είχε προηγηθεί μια πρωτιά τη δεκαετία του ‘80, σε ευρωεκλογές, του άλλοτε πανίσχυρου ιταλικού ΚΚ, ενώ δε θα πρέπει να παραλειφθεί και η πορεία του ΑΚΕΛ στην Κύπρο.
Για αρκετούς αναλυτές, η Αριστερά πλησίασε αρκετά σε μια καταλυτική νίκη που θα έθετε άμεσα θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Μπορεί να μην το κατόρθωσε, αλλά η νίκη της ήταν μεγάλη – η χώρα έχει πάρει γερά τη στροφή προς τα Αριστερά. Χωρίς να ντεραπάρει.
Ξέρω ανθρώπους που δεν πίστευαν ότι θα ζήσουν για να το δουν. Φυσικά, το κοινωνικό τίμημα είναι βαρύ. Κανείς δε θα ευχόταν να δει όλη αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, ώστε η ανάγκη να στρέψει τόσο κόσμο προς την Αριστερά. Αλλά η Ιστορία γράφεται με ασυνέχειες και αντιφάσεις.
Η ανυπομονησία δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για τόσο σημαντικές ανατροπές. Πιο κοντά στην κουλτούρα της Αριστεράς είναι η προσέγγιση ότι πρόκειται για μαραθώνιο, έστω και αν το κοινωνικό τίμημα -τα χαμένα δικαιώματα, οι ζωές και οι περιουσίες, το κοινωνικό κράτος που συρρικνώνεται, ο κοινωνικός ιστός που διαρρηγνύεται- είναι βαρύ εξαιτίας αυτής της χρονικής υστέρησης.
Η νικητήρια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνει, νομίζω, με ώριμο τρόπο αυτή την παραδοχή. Η υπόσχεσή του ότι από αύριο η Αριστερά θα εργαστεί για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής και πατριωτικής συμμαχίας δίνει την υπόσχεση μιας νέας ωριμότητας, μιας ετοιμότητας ποιοτικά ανώτερης σε σχέση με την προηγούμενη πολιτική φάση.
Η παραπάνω εικόνα αποτυπώνεται και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου 2012, απώλεσε σχεδόν οκτώ (8) ποσοστιαίες μονάδες (28,36% Μάιος 2014-36,94% πριν δύο χρόνια). Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε περίπου 2% μέσα στο ίδιο διάστημα (24,20% προχθές).
Αύξηση σημείωσε και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, 11,26% έναντι 8,95% γεγονός που την εδραίωσε καθαρά στην τρίτη θέση. Θετικά ήταν τα μηνύματα για «Ελιά» (8,52%), «Ποτάμι» 5,61%, ΛΑΟΣ 3,13% από 1,42%, ενώ το ΚΚΕ, αν και όμηρο της αγκύλωσής του, σημείωσε άνοδο περίπου 1,5% (4,80% έναντι 3,34%).
 
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Το παράδοξο στο νομό μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία πέτυχε ένα από τα καλύτερα πανελλαδικά αποτελέσματα (31,55%), αλλά ταυτόχρονα είναι και από τις περιοχές όπου είχε μεγάλη διαρροή ψήφων σε σχέση με το 2012 (41,59%).
Αντίθετα, και στη Μεσσηνία, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε αύξηση στα ποσοστά του  σε σχέση με το 2012 (25,04% έναντι 21,55%). Διψήφιο ποσοστό σημείωσε και η Χρυσή Αυγή (10,77%), από τα υψηλότερα στη χώρα. Η «Ελιά», σε σχέση με το πανελλαδικό της ποσοστό, στο νομό μας δεν πήγε καλά (6,60%). Το ΚΚΕ, με πανελλαδικό ποσοστό κοντά στο 6%, στη Μεσσηνία πέτυχε αύξηση (6,11%).
Εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα, βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πρωτιά στην πόλη της Καλαμάτας (27,78%) έναντι της Ν.Δ., που κέρδισε το (26,79%).
Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το στοιχείο ότι πίσω από την τρίτη Χρυσή Αυγή ήρθε το ΚΚΕ, με 6,67% και μετά το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη με 6,32 και όχι η «Ελιά», που έλαβε 5,45%.
Με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ βάφτηκε, επίσης, η Δημοτική Ενότητα Παπαφλέσσα, του Δήμου Πύλου-Νέστορος, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,82%, το υψηλότερο ποσοστό του στη Μεσσηνία, ενώ η Ν.Δ. 29,12%.
Τα καλύτερά του ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ τα πέτυχε, πέρα από τη Δημοτική Ενότητα Παπαφλέσσα, στις Δημοτικές Ενότητες: Μεθώνης με 29,15%, Φιλιατρών με 28,49%, Νέστορος με 28,43%.
Μεταξύ των καλλικράτειων Δήμων της Μεσσηνίας,  ο ΣΥΡΙΖΑ τα καλύτερα ποσοστά του έχει στους Δήμους: Πύλου-Νέστορος με 27,25% και Καλαμάτας με 26,28%.
Η Νέα Δημοκρατία το υψηλότερο ποσοστό της μεταξύ των καλλικράτειων Δήμων έχει στο Δήμο Οιχαλίας με 35,92%.