Στραβά και ανάποδα των εκλογών της πρώτης & δεύτερης Κυριακής

Στραβά και ανάποδα των εκλογών της πρώτης & δεύτερης Κυριακής

Η εκλογική διαδικασία μέσα από τα μάτια μέλους εφορευτικής επιτροπής 
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Για πολλούς, εκλογική αναμέτρηση σημαίνει αγωνία, για λιγότερους μια ήρεμη βραδιά σε σπίτι με μεζέ για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, για άλλους πολλές ώρες απασχόλησης και για μερικούς από τους υπόλοιπους απλώς αδιαφορία.
Τα όσα συνέβησαν στις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής 18 Μαΐου και της 25ης Μαΐου μάς περιέγραψε με τα πιο έντονα χρώματα αναγνώστης μας, ο οποίος έτυχε να είναι μέλος εφορευτικής επιτροπής.
Όπως μας είπε, την πρώτη Κυριακή φρόντισε να είναι συνεπής στην ώρα προσέλευσης που του υπαγόρευε το έγγραφο με το οποίο του γινόταν γνωστός ο ορισμός του ως μέλους της εφορευτικής επιτροπής. Βρέθηκε στο χώρο του 1ου Λυκείου Καλαμάτας, λίγο πριν τις 6.00 το πρωί. Άνοιξαν τα τμήματα και βρέθηκε στο συγκεκριμένο που είχε οριστεί, όπου με έκπληξη είδε ότι ήταν μόνος του από τα οκτώ συνολικά μέλη που θα έπρεπε να είναι εκεί (τακτικά και αναπληρωματικά). Κάποια στιγμή προσκομίστηκε και γνωμάτευση που αιτιολογούσε την απουσία ενός μέλους.
Ξεκίνησε ο ίδιος, ως μοναδικό παρόν μέλος, να ετοιμάζει ψηφοδέλτια για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές και έβγαλε όλη την ημέρα μόνος του.
Ας σημειωθεί ότι στο διπλανό τμήμα υπήρχε, επίσης, ένα μέλος της εφορευτικής και στο παραδίπλα κανένα.
Δέκα λεπτά πριν κλείσει η κάλπη, εμφανίστηκε ένα από τα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής, που δε γνώριζε πως είχε οριστεί και λίγο αργότερα ένα ακόμη που επίσης δε γνώριζε τον ορισμό του, αφού το έγγραφο είχε αποσταλεί σε διαφορετική διεύθυνση.
Τη διαδικασία βοήθησαν εκλογικοί αντιπρόσωποι από συνδυασμούς υποψηφίων και έτσι ολοκληρώθηκε σχετικά συντομότερα. «Φύγαμε από το τμήμα στις 6.00 το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από ένα 24ωρο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως στη συνέχεια πήγε στην εργασία του και με τις λοιπές υποχρεώσεις, κατάφερε να ξεκουραστεί στις 9.00 το βράδυ της Δευτέρας.
 
Τη δεύτερη εβδομάδα
Τη δεύτερη εβδομάδα ήταν πανεύκολα. Πήγε στις 8.30 το πρωί, βρίσκονταν εκεί δύο μέλη της εφορευτικής και τρεις εκπρόσωποι συνδυασμών. Άρχισε να ετοιμάζει το σύνολο των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές και οι πρώτοι 200 ψηφοφόροι παραλάμβαναν όλα τα ψηφοδέλτια «πακέτο». Όμως, όταν έχουν να γίνουν 8.000 πακέτα, τίθεται ζήτημα, καθώς κάποια στιγμή ένοιωσε ενοχλήσεις στη μέση του, λόγω της ορθοστασίας. Η δικαστική εκπρόσωπος ήθελε να διανέμεται το σύνολο των ψηφοδελτίων στους ψηφοφόρους, κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει και μετά στρώθηκε «μπουφές», όπως μας είπε, αφού τα ψηφοδέλτια βρίσκονταν στη θέση τους και οι ψηφοφόροι έπαιρναν αυτό που ήθελαν και κάποια άλλα, για να μην προδοθεί η ψήφος τους.
Από κάποιο δε σημείο και μετά, η ψηφοφορία έγινε «φανερή», καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζητούσαν συγκεκριμένα ψηφοδέλτια.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε γρηγορότερα σε σχέση με την προηγούμενη φορά, στις 11.30 το βράδυ και όπως μας είπε, αν δεν ήταν παρόντες και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, θα υπήρχε καθυστέρηση.
 
Ουδείς ενδιαφέρθηκε
Το μέλος της εφορευτικής επιτροπής πρόσθεσε ότι σε όλο αυτό το διάστημα και την πρώτη, αλλά και τη δεύτερη Κυριακή, ουδείς ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει αν χρειάζονται κάτι, ένα νερό ή κάτι πρόχειρο για φαγητό.
Κατά την άποψή του, το φαινόμενο απουσίας των μελών των εφορευτικών επιτροπών οφείλεται στο ότι ουδείς είναι διατεθειμένος να ταλαιπωρηθεί τόσες ώρες, αφού δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο…