Σχιζοφρένεια του 45χρονου διέγνωσε ψυχίατρος που κατέθεσε στο δικαστήριο


«Είχε εμμονές ότι θέλουν να του κάνουν κακό και ότι τον ζηλεύουν»
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Με την απολογία του 45χρονου κατηγορουμένου ο οποίος πέρυσι τον Απρίλιο σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα για μια θέση στάθμευσης τον 65χρονο θείο του και τραυμάτισε τα ξαδέλφια του, θα συνεχισθεί την Τρίτη 13 Μαΐου η δίκη  στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας.
Χθες κατέθεσαν η μητέρα του, η αδελφή του, αλλά και ψυχίατρος που έχει γνωματεύσει ότι ο 45χρονος πάσχει από σχιζοφρένεια παρανοειδούς τύπου.
 
Τέσσερις πυροβολισμοί
Κατά την παράθεση των εγγράφων της δίκης επισημάνθηκε ότι η μητέρα του κατηγορουμένου, που για κάποιο χρονικό διάστημα έμενε μαζί του, ενώ ήταν παρούσα και στο φονικό στις 13 Απριλίου 2013, πάσχει από ψυχωσική συνδρομή, ενώ η διάγνωση για το 45χρονο είναι πως πάσχει από σχιζοφρένεια παρανοειδούς τύπου, με κύριο σύμπτωμα τις παραλυτικές ιδέες.
Μάλιστα, ο δικηγόρος υπεράσπισης, Σπύρος Ρομποτής, μίλησε για διατάραξη πνευματικών λειτουργιών του κατηγορουμένου που δεν του επιτρέπουν να αντιληφθεί το άδικο και γι’ αυτό ζητά να του αναγνωρισθεί μειωμένος καταλογισμός.
Επίσης, σημείωσε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα κάνει λόγο για έξι πυροβολισμούς, οι μάρτυρες για τρεις με πέντε, ενώ η έκθεση αυτοψίας αναφέρει την εύρεση τεσσάρων καλύκων. Άρα, οι πυροβολισμοί είναι τέσσερις, εκ των οποίων ο ένας στον αέρα, όπως αναφέρουν όλοι οι μάρτυρες, και οι άλλοι τρεις στο θύμα. Κατά συνέπεια, υπογράμμισε ο κ. Ρομποτής, δεν υπάρχουν άλλοι πυροβολισμοί προς τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους και δε στέκει η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή.
 
Σχιζοφρένεια
Η αδελφή του κατηγορουμένου κατέθεσε πως από μικρός ήταν ιδιόρρυθμος, ενώ άλλαξε περισσότερο μετά το θάνατο του πατέρα τους. Επίσης, παρατήρησε ότι είχε εμμονές πως όλοι θέλουν να του κάνουν κακό και να τον μειώσουν και πως μόνο με τα παιδιά αισθανόταν καλά. Εκτίμησε ότι την ώρα του φονικού το μυαλό του δεν πρέπει «να δούλευε σωστά». Τέλος, είπε πως πάντα «όταν τον πήγαινες με το καλό δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα», ενώ αν του πήγαινες κόντρα, αντιδρούσε έντονα.
Ακολούθως κατέθεσε ο ψυχίατρος που έχει κάνει τις γνωματεύσεις. Χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο άρρωστο άνθρωπο, ο οποίος ακόμα και τώρα πιστεύει πως για ό,τι έγινε φταίνε τα θύματά του. Στις συναντήσεις που είχε μαζί του, και κατά τις περιγραφές για το μοιραίο βράδυ, του έχει αναφέρει ότι τα ξαδέλφια του τον χτυπούσαν και ο θείος του προσπάθησε να περάσει στο χώρο του για να του κάνει κακό. Όμως, ακόμα και τώρα ισχυρίζεται ότι από τη στιγμή που πήρε την καραμπίνα δε θυμάται τίποτα.
Τέλος, κατέθεσε στο δικαστήριο την εκτίμησή του ότι τις παραλυτικές ιδέες (ότι όλοι θέλουν να του κάνουν κακό, ότι τον ζηλεύουν) τις είχε ακόμα και ένα χρόνο πριν από το περιστατικό, βάσει των ειδικών ερωτηματολογίων που τον έβαλε να απαντήσει.
Η δίκη διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί την προσεχή Τρίτη.