Το κύκλωμα που βαφτίζει ως «ελαιόλαδο Καλαμάτας» σπορέλαια δρα πάνω από 1 χρόνο

Το κύκλωμα που βαφτίζει ως «ελαιόλαδο Καλαμάτας» σπορέλαια δρα πάνω από 1 χρόνο

Την ώρα που η πλειοψηφία των εταιρειών τυποποίησης ελαιολάδου στη Μεσσηνία προσπαθούν να ανεβάσουν την ποιότητά τους και να κατακτήσουν περισσότερες αγορές, κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το ισχυρό brand name του έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου Καλαμάτας για να το δυσφημίσουν και να πλουτίσουν.
Η τελευταία περίπτωση ανάκλησης από τον ΕΦΕΤ συσκευασιών ελαιολάδου στη Βόρεια Ελλάδα, που ανέγραφαν ότι περιέχουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στην πραγματικότητα ήταν ηλιέλαιο χρωματισμένο, απέδειξε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πάσχουν σοβαρά και κάποιοι εκμεταλλεύονται «τις γκρίζες ζώνες» τους.
 
Πάντα στη Βόρεια Ελλάδα
Οι γνωρίζοντες τα θέματα του ελαιολάδου δε θεωρούν καθόλου τυχαίο το γεγονός πως όλα τα κρούσματα νοθείας ανθίζουν και εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα. Λες και είναι άλλο κομμάτι της Ελλάδας, δεν έχει ακόμα ενσωματώσει το πραγματικό ελαιόλαδο και, δυστυχώς, υπάρχουν κάτοικοι που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ένα ανησυχητικό στοιχείο που ήρθε στη δημοσιότητα από την τελευταία περίπτωση που εντόπισε ο ΕΦΕΤ στη Βόρεια Ελλάδα, είναι το εξής: στη μία από τις δύο νοθευμένες συσκευασίες που ανέγραφαν ως προέλευση του προϊόντος την Καλαμάτα, αναφερόταν ως έδρα της εταιρείας η διεύθυνση Φαρών 84.
Κάνοντας μιαν αναδρομή, ένα χρόνο πριν, θα διαπιστώσουμε ότι πάλι στη Βόρεια Ελλάδα είχαν εντοπισθεί συσκευασίες με νοθευμένο ελαιόλαδο, όπου επίσης αναγραφόταν ως διεύθυνση της εταιρείας η οδός Φαρών 84.
 
Ελεγκτικοί μηχανισμοί
Προφανώς, αυτό δεν είναι τυχαίο και παραπέμπει στο ίδιο κύκλωμα που, όπως αποδεικνύεται, εξακολουθεί να δρα ανενόχλητο, τουλάχιστον ένα χρόνο τώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας ερευνούν την υπόθεση, όμως, δυστυχώς, παλαιότερα οι έρευνες έπεσαν στο κενό. Τα ίχνη της πορείας του νοθευμένου ελαιολάδου χάνονταν σε στοιχεία μαϊμού και εταιρείες- φαντάσματα, ενώ, όπως πληροφορούμαστε, ακόμα και οι συσκευασίες (τενεκεδάκια) που είχαν χρησιμοποιηθεί για την τυποποίηση δεν έφεραν καμία ένδειξη, ώστε να εντοπισθεί η προέλευσή τους.
Η ανάμειξη κι άλλων διωκτικών αρχών επιβάλλεται. Όπως και η εξακρίβωση αν η νόθευση γίνεται εντός των ορίων της Μεσσηνίας ή κάπου αλλού.
Οι τακτικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις όλων των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι τυποποιούν ελαιόλαδο, θα ήταν, προφανώς, μια καλή αρχή.

Της Βίκυς Βετουλάκη