Το πρώτο αεροπλάνο της Condor Airlines στο αεροδρόμιο Καλαμάτας (φωτογραφίες)


Σαστισμένοι και απορημένοι ήταν χθες το πρωί οι πρώτοι 93 επιβάτες της εταιρείας Condor Airlines από Μόναχο και Ντίσελντορφ, καθώς όταν άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους, είδαν στην πίστα γυναίκες με παραδοσιακές στολές. Μπαίνοντας, δε, στο χώρο του αερολιμένα, αντίκρισαν έναν πλούσιο μπουφέ με τοπικά εδέσματα, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, δίπλες και άλλα γλυκά της Μεσσηνίας, καθώς και ένα εκθετήριο τοπικών προϊόντων.     
Την παρουσία τους, αλλά και αυτή του πληρώματος, καλωσόρισε χθες το Επιμελητήριο Καλαμάτας, μιας και η Condor, προσθέτοντας την Καλαμάτα στους νέους προορισμούς της για το καλοκαίρι του 2014, δίνει νέα ώθηση για τον τουρισμό της περιοχής.
Η πρώτη πτήση προς Καλαμάτα εορτάστηκε αρχικά στο αεροδρόμιο του Μονάχου με μια τούρτα που παρουσίασε ο διευθυντής Κίνησης του αεροδρομίου, Oliver Dersch, προς τον περιφερειακό διευθυντή της Condor Flugdienst GmbH, Peter da Costa.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που με τη νέα σύνδεση με την Καλαμάτα μπορούμε πλέον να προσφέρουμε στους επιβάτες μας συνολικά δέκα προορισμούς στη “Γη των Θεών”» είπε  χαρακτηριστικά ο κ. da Costa και συνέχισε: «Η νέα καλοκαιρινή αερογραμμή της Condor προς την Καλαμάτα συμπληρώνει καταπληκτικά την όλη προσφορά της Condor στην Ελλάδα. Η Καλαμάτα βρίσκεται στη Νότια Χερσόνησο της Πελοποννήσου στην Ελλάδα, και τα αξιοθέατά της περιλαμβάνουν μίλια φαντασμαγορικών περιπάτων στην παραλία και υπέροχη πανοραμική θέα στην οροσειρά του Ταϋγέτου. Σχετικά άγνωστη ακόμη στους Ευρωπαίους επισκέπτες, η Καλαμάτα –φημισμένη για τις νόστιμες ελιές της και τα μετάξια της- είναι από καιρό ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών».
Κατά την άφιξή του Airbus 320 στην Καλαμάτα, το αεροσκάφος έλαβε το παραδοσιακό βάπτισμα με νερό. Κατά τη θερινή περίοδο 2014, η Condor θα πετάει κάθε Τρίτη από Μόναχο και Ντίσελντορφ προς Καλαμάτα και από τις 29 Μαΐου 2014 κάθε Πέμπτη από Στουτγάρδη και Φρανκφούρτη προς Καλαμάτα.
Σε σχετική του ανακοίνωση το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ευχαριστεί θερμά τις μεσσηνιακές επιχειρήσεις που προσέφεραν προϊόντα και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης καλωσορίσματος στο κρατικό Αεροδρόμιο Καλαμάτας:
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε «AGRO.VIM», ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΞΑΝΘΙΠΠΗ «HANDMADE SWEETS», ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ «ΕΑΣΜ», ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗ Ν. Γ. Α.Ε., ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΚΩΝ ΚΑΙ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ «ΣΥΚΙΚΗ», ΚΩΣΤΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ Α.Ε., ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Σ. & Δ. Ο.Ε., ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ. Κ. ΑΒΕΤ, ΠΑΣΤΕΛΙ «ΚΑΠΑ ΕΥΜΕΛΕΙΝ», ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΦΟΙ Ο.Ε., ΣΤΕΦΑΝΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Α.Ε., ΤΣΑΒΟΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. «ΒΙΟVIN», ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», ΨΑΡΟΥΛΗΣ WINES.
Επίσης, ευχαριστεί θερμά το ξενοδοχείο ELITE CITY RESORT και το προσωπικό για την ευγενική προσφορά του μπουφέ καλωσορίσματος με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
 
Δ. Μανιάτης
Οι πτήσεις θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής, επειδή υπάρχει η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης, σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης: «Στις πτήσεις αυτές βρίσκονται κυρίως  μεμονωμένοι πελάτες, οι οποίοι δεν εξαρτώνται από τους τουρ οπερέιτορ και βρίσκουν μόνοι τους καταλύματα.
Οι πτήσεις θα είναι πολύ περισσότερες από πέρσι και πιστεύω ότι θα έχουμε πληρότητες που θα συμβάλουν πολύ θετικά στην περιοχή μας».
Ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε και την έναρξη νέων πτήσεων από το Παρίσι στις αρχές Ιουνίου και την Πολωνία. Πρόσθεσε δε πως «το αεροδρόμιο έχει γίνει ευρύτερα γνωστό και λόγω της Costa Navarino», καθώς και ότι οι επιβάτες των τακτικών γραμμών αφήνουν περισσότερα χρήματα στις τοπικές αγορές σε σχέση με εκείνους των πτήσεων τσάρτερ.         
«Στόχος», υπογράμμισε, «πρέπει να είναι η ανάπτυξη μέσω του αεροδρομίου, αφού οι επενδυτές βλέπουν πως υπάρχει προσβασιμότητα στην περιοχή».
 
Δ. Μανδηλάρης
Ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας Δημ.  Μανδηλάρης ανέφερε ότι από τη Γερμανία θα υπάρχουν συνολικά τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα και ξεκίνησαν με 93 άτομα. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι θα αυξηθούν οι πληρότητες, καθώς «είναι προορισμοί που έλειπαν από την περιοχή. Θεωρούμε ότι θα μας ανεβάσουν αρκετά την κίνηση».
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, είπε πως ήδη υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών και πρόσθεσε ότι, εκτός από τη Γερμανία, θα υπάρξουν αφίξεις από την Πολωνία (Βαρσοβία, Κατοβίτσε και Πόζναν), ενώ αυξάνονται και οι προορισμοί, μέσα στους οποίους βρίσκεται και το Παρίσι. Όλα αυτά θα φέρουν μια σημαντική αύξηση, εκτός από τα συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος της περιόδου, οπότε αναμένονται περίπου 30.000 άτομα.  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας