Υψηλότερες τιμές για το ελληνικό ελαιόλαδο

Υψηλότερες τιμές για το ελληνικό ελαιόλαδο

Μια ήπια ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές παραγωγού του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, φτάνοντας πλέον στα 2,56 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.
Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου στη χώρα μας την καλλιεργητική περίοδο 2013/2014.
Η μειωμένη παραγωγή έχει οδηγήσει, όμως, σε ένα παρατεταμένο ανοδικό σερί και τις ιταλικές τιμές, οι οποίες πλέον βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Αντίθετα, στην Ισπανία, η παραγωγή ρεκόρ έχει οδηγήσει σε διόρθωση των τιμών κατά 29% σε σύγκριση με την περσινή εμπορική περίοδο.
 
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ελλάδα: Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013 έως τα τέλη του Γενάρη 2014 οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα διατηρήθηκαν σταθερές στα  2,46 ευρώ το κιλό, για να ενισχυθούν στη συνέχεια φτάνοντας τα 2,56 ευρώ το κιλό στα τέλη Απριλίου, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 4% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης σεζόν. Αυτά τα επίπεδα συνδέονται με τη χαμηλή ελληνική παραγωγή για το 2013/2014. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο του 2013, οι τιμές ήταν στα 2,50 ευρώ το κιλό για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, πιθανώς ήδη αντανακλώντας την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής της καλλιεργητικής περιόδου 2013/14.
Ιταλία: Οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία άρχισαν να κινούνται ανοδικά, από το Δεκέμβριο του 2013 και έχουν φτάσει σε νέα υψηλά τριών ετών, φτάνοντας τα 3,40 ευρώ το κιλό στο τέλος του Απριλίου, σημειώνοντας αύξηση 6% από τα προηγούμενα υψηλά.
Ισπανία: Τους τελευταίους μήνες οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία κινήθηκαν διορθωτικά, φτάνοντας τα 1,97 ευρώ το κιλό τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ενισχύθηκαν, όμως, στα 2,02 ευρώ, αλλά ακόμα παραμένουν 29% χαμηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Με μια πρώτη ματιά, η τάση αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη του επιπέδου της παραγωγής της Ισπανίας.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές άρχισαν να μειώνονται τον Απρίλιο του 2013 και η διόρθωση εντάθηκε το Σεπτέμβριο του 2013, ίσως ως αντίδραση στις ανακοινώσεις της καλής συγκομιδής για το 2013/2014. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, οι τιμές είχαν κορυφωθεί στις αρχές του Μαρτίου 2013, όταν έφτασαν τα 3,02 ευρώ το κιλό, αλλά τον τελευταίο καιρό φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στα 2 ευρώ το κιλό.
Τυνησία: Στο τέλος του Οκτωβρίου 2013 οι παραγωγοί πληρώθηκαν με 2,53 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, όμως, οι τιμές άρχισαν να κινούνται διορθωτικά και στα τέλη Απριλίου διαμορφώθηκαν στα 2,41 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας μείωση 7% σε σχέση με την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα. Οι τιμές παραγωγού 2012/2013 έχουν επηρεαστεί από την κακή συγκομιδή στην Ισπανία. Αυτή τη σεζόν ο συνδυασμός της καλής συγκομιδής στην Ισπανία και μια φτωχή συγκομιδή στην Τυνησία εξηγεί ίσως εν μέρει το σημερινό επίπεδο των τιμών στην Τυνησία.