250 περίπου εκατομμύρια ευρώ θα στην Πελοπόννησο!

250 περίπου εκατομμύρια ευρώ θα στην Πελοπόννησο!

ΕΣΠΑ 2014-2020: ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ 26 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
 
Για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα
 
Με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, αλλά για πρώτη φορά με δεκατρία περιφερειακά προγράμματα, ένα για κάθε Περιφέρεια της χώρας, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, 26 δισ. ευρώ, για την Ελλάδα.
Τα κονδύλια αυτά πρόκειται να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα, δίνοντας ανάσα ρευστότητας και ενισχύοντας τις προσπάθειες για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν κατά 2 δισ. ευρώ με την εφαρμογή της ρήτρας αναθεώρησης το 2016.
Το ελληνικό πρόγραμμα είναι το τρίτο (μετά τα προγράμματα της Δανίας και της Γερμανίας), μεταξύ των 28 προγραμμάτων των άλλων χωρών – μελών της Ε.Ε. που εγκρίνεται από την Κομισιόν.
«Το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην απόφαση της Ε.Ε. να εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει εμπροσθοβαρείς δράσεις για τη στήριξη των ανέργων και των ευπαθών ομάδων. Συγκεκριμένα, οι δράσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης και θα προκηρυχθούν εντός του 20014, θα αφορούν, μεταξύ των άλλων, την απασχόληση – εκπαίδευση – κατάρτιση νέων, την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ κ.ά.), την υποστήριξη ανέργων για τη δημιουργία επιχειρήσεων, την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (μέσω του Εξοικονομώ κατ’ Οίκον).
Αναλυτικά, το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει την κοινοτική συνδρομή 19,7 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη δημόσια δαπάνη θα φτάσουν τα 24,6 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και δυνατότητα επαύξησης κατά 2 δισ. ευρώ με την εφαρμογή της ρήτρας αναθεώρησης το 2016.
Το νέο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, περιλαμβάνει επτά προγράμματα και δράσεις που αφορούν:
Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα – Καινοτομία: με έμφαση σε εννέα τομείς προτεραιότητας που είναι τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας, logistics, περιβαλλοντική βιομηχανία, φάρμακα – υγεία, παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, δημιουργικές βιομηχανίες και πολιτισμός. Επίσης, ενισχύσεις για: εξαγωγικές επιχειρήσεις, πιστοποίηση (branding) αγροδιατροφικών προϊόντων, νέες επιχειρήσεις από νέους και γυναίκες, τουριστική προβολή, εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση – αξιοποίηση αποβλήτων, καινοτομία.
Μεταρρύθμιση του Δημοσίου: αφορά στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης, αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, αναβάθμιση ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού κ.ά. Επίσης, την αναδιοργάνωση δομών και λειτουργίας σε δράσεις διαχείρισης της μετανάστευσης και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας.
Περιβάλλον – Μεταφορές: τα κονδύλια αυτά θα κατευθυνθούν στην ολοκλήρωση διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, στα μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε έργα αεροδρομίων, λιμενικά έργα, στη διαχείριση αποβλήτων και σε νέες υποδομές, αλλά και σε ολοκλήρωση έργων του προηγούμενου ΕΣΠΑ.
Εκπαίδευση – Κατάρτιση – Απασχόληση: τα κονδύλια του προγράμματος θα αξιοποιηθούν για κατάρτιση – βελτίωση δεξιοτήτων, κουπόνια ανέργων, βρεφονηπιακούς σταθμούς, εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για νέους, γυναίκες, μακροχρόνια ανέργους, σύνδεση της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης με την αγορά εργασίας, μείωση πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, απασχόληση νέων.
Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας: αφορά επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στο σύνολο των κλάδων του τομέα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εμπόριο και μεταποίηση), ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών για την παραγωγή ειδών με εμπορική αξία, προώθηση της καινοτομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του τομέα της αλιείας.
Περιφερειακό Πρόγραμμα: περιλαμβάνει δεκατρία επιμέρους Περιφερειακά Επιχειρησιακά όσες και οι Περιφέρειες της χώρας, ενώ θα δοθεί έμφαση σε αναπτυξιακά έργα και επιχειρηματικότητα, σε κοινωνικές δράσεις, αλλά και σε πολυτομεακά και πολυταμειακά προγράμματα.