47χρονος απαλλάσσεται από το 95% των οφειλών του!

47χρονος απαλλάσσεται  από το 95% των οφειλών του!

Ακόμη και οι οφειλές για στεγαστικό – επισκευαστικό δάνειο που έχει ληφθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας μπορούν να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Αυτό αναφέρεται σε απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, η οποία, μάλιστα, είναι αρνητική προς τον οφειλέτη, επειδή δε συμπεριέλαβε στην αίτησή του για ρύθμιση τις οφειλές προς τον ΟΕΚ.
Επίσης, εκδόθηκαν άλλη μια αρνητική απόφαση, αλλά και μια θετική με ευνοϊκούς όρους και σημαντική απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του, καθώς από σχεδόν 97.000 χρέος θα πληρώσει μόνο τις 7.200!
 
Αρνητικές αποφάσεις
Η πρώτη αρνητική απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας αφορά αίτηση ζευγαριού που έχουν συνολικά χρέη 57.389,91 ευρώ. Στην απόφαση του Ειρηνοδικείου αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του άντρα το 2011 και το 2012, το εμφανιζόμενο μηνιαίο εισόδημα από σύνταξη και καταβολή επιδόματος παραπληγίας υπολείπεται του δηλωθέντος.
Το δικαστήριο το χαρακτήρισε βαριά αμέλεια του αιτούντος, υποστηρίζοντας ότι η ενέργειά του αυτή αποκλίνει από τη συμπεριφορά του μέσου συνετού και επιμελούς ανθρώπου.
Επίσης, η σύζυγός του, με την οποία είχαν καταθέσει από κοινού την αίτηση για ρύθμιση των δανείων τους το Δεκέμβριο του 2010, απολύθηκε από τη δουλειά της και έχει δηλώσει ότι δεν έλαβε αποζημίωση απόλυσης. Ωστόσο, έχει προσφύγει δικαστικώς και έχει επιδικασθεί το ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο όμως δεν έχει εισπράξει ακόμα. Κι αυτό το δικαστήριο το χαρακτήρισε βαριά αμέλεια της αιτούσης και για τους λόγους αυτούς απορρίφθηκε η αίτησή τους.
 
Ρύθμιση και του ΟΕΚ
Επίσης, το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απέρριψε αίτηση άγαμου πυροσβέστη 5ετούς υποχρέωσης με μηνιαίο μισθό 679 ευρώ. Οι οφειλές του σε τράπεζες είναι 87.231,39 ευρώ. Όμως, κάθε μήνα πληρώνει 84 ευρώ για στεγαστικό δάνειο στον ΟΕΚ.
Το δικαστήριο απέρριψε την αίτησή του, γιατί, όπως αναφέρεται, οι οφειλές προς τον ΟΕΚ δεν εξαιρούνται από το νόμο για τα υπερχρεωμένα και θα έπρεπε να τις συμπεριλάβει στην αίτησή του. Επίσης, ότι πρόκειται για οφειλή που εξυπηρετεί.
 
Γενναιόδωρη ρύθμιση
Σε ό,τι αφορά τη θετική απόφαση, η αίτηση είχε κατατεθεί από 47χρονο που από το 1999 εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία με μηνιαίες αποδοχές 1.242,86 ευρώ. Βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του και έχει δύο ανήλικα παιδιά που ζουν με τη μητέρα τους.
Ο ίδιος κατοικεί με τους γονείς του και οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσής του ανέρχονται σε 1.100 ευρώ, καθώς 700 ευρώ δίνει στη εν διαστάσει σύζυγό του για διατροφή, ενώ συμβάλλει και στα έξοδα των γονιών του με τους οποίους συγκατοικεί.
Το δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση του 47χρονου αναμένεται σταθερή για τα επόμενα χρόνια, καθώς η επιχείρηση – εταιρεία που εργάζεται δεν έχει πληγεί από την οικονομική ύφεση και αναγνωρίζεται σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο ως ανθηρή και ταυτόχρονα με ικανοποιητικό επίπεδο απασχόλησης και αποδοχών για τους εργαζομένους της.
Ο 47χρονος από τρεις τράπεζες έχει λάβει καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με τη συνολική οφειλή να ανέρχεται σε 96.886,67 ευρώ.
Το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη του για μια 4ετία και θα καταβάλλει μηνιαίως 150 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της ρύθμισης θα έχει καταβάλει 7.200 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό των απαιτήσεων απαλλάσσεται.

Της Βίκυς Βετουλάκη