Καλαματιανοί προσπάθησαν να πουλήσουν στην Αθήνα αρχαία μαρμάρινη πλάκα

Καλαματιανοί προσπάθησαν να πουλήσουν  στην Αθήνα αρχαία μαρμάρινη πλάκα

Μια αρχαία μαρμάρινη πλάκα που είχε κλαπεί το Νοέμβριο του 1997 από τον Κοιμητηριακό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στην Νόμια Κοίτας Οιτύλου Λακωνίας, όπου ήταν εντοιχισμένη, προσπάθησαν να πουλήσουν δύο Καλαματιανοί, το βράδυ της Τρίτης, στον Κολωνό της Αθήνας.
Ύστερα από πληροφορίες, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά πραγματοποιούσαν εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν ένας 56χρονος και ένας 66χρονος από την Καλαμάτα.
Το όχημα εντοπίσθηκε στον Κολωνό και σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν στο χώρο των αποσκευών ένα σακίδιο που περιείχε μια μαρμάρινη πλάκα διαστάσεων 27 επί 35 εκατοστών που παριστάνει γυναικεία μορφή, μπροστά σε βωμό, ακολουθούμενη από τρεις μικρότερες μορφές και στο επάνω μέρος φέρει επιγραφή.
Η πλάκα επιδείχθηκε σε αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και χρονολογείται στους Ελληνιστικούς Χρόνους. Εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Αστυνομίας, οι δύο Καλαματιανοί είχαν ταξιδέψει από την Καλαμάτα με σκοπό την πώληση του αρχαίου αντικειμένου σε άγνωστους αγοραστές.
Η μαρμάρινη αυτή πλάκα είχε αφαιρεθεί το Νοέμβριο του 1997 από τον Κοιμητηριακό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νόμια Κοίτας Οιτύλου Λακωνίας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.