Ξεκινούν έλεγχοι και στις πισίνες της Μεσσηνίας που έχει πρόσβαση το κοινό

Ξεκινούν έλεγχοι και στις πισίνες της Μεσσηνίας που έχει πρόσβαση το κοινό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Μετά τις παιδικές χαρές και γενικά τους χώρους ψυχαγωγίας παιδιών, στο στόχαστρο των Διευθύνσεων Υγείας, με εντολή του υπουργείου, μπαίνουν και οι πισίνες που χρησιμοποιούνται από το κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που έχουν συμβεί σε πισίνες ατυχήματα, με θύματα παιδιά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Μάλιστα, μέχρι τις 15 Ιουνίου η Διεύθυνση Υγείας πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο τα αποτελέσματα από τους ελέγχους.
 
Έλεγχοι
Σκοπός της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας είναι τόσο η προστασία και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας όσο και η ασφάλεια των λουομένων. Γι’ αυτό θα υπάρξει εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών για την παρακολούθηση της αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας τους.
Ειδικότερα, οι πισίνες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας και να πληρούν όλους τους όρους υγιεινής και ασφάλειας (υλικά κατασκευής, γενική διάταξη χώρων, στόμια εισροής και εκροής, αύλακες υπερχείλισης, φωτισμός, αερισμός, σύστημα ανακυκλοφορίας, απολύμανση νερού κ.λπ.).
Επίσης, η ποιότητα του νερού θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις υγειονομικές διατάξεις, ενώ το νερό πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της πισίνας, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών.
Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού είτε με ανακυκλοφορία.
Το σύστημα ανακυκλοφορίας- καθαρισμού-απολύμανσης πρέπει να λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των κολυμβητικών δεξαμενών  και πέραν αυτών, για τόσο χρόνο όσος απαιτείται για να είναι διαυγές και κατάλληλο το νερό από μικροβιολογική άποψη. Μάλιστα, σε έγγραφο του υπουργείου επισημαίνεται ότι η απολύμανση είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.
Επίσης, θα γίνουν μετρήσεις για τα υπολείμματα χλωρίου στο νερό και έλεγχος για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων.