Περισσότεροι από 1.700 τόνοι καρπούζι Τριφυλίας έχουν εξαχθεί στις αγορές του κόσμου!


Τις αγορές του κόσμου κατακτά για μια ακόμη χρονιά το καρπούζι Τριφυλίας, καθώς ήδη έχουν εξαχθεί περισσότεροι από 1.700 τόνοι του τοπικού υπερπρώιμου και πρώιμου ποιοτικού προϊόντος της τριφυλιακής γης! Εξαγωγές έχουν γίνει, κυρίως, προς την κεντρική Ευρώπη, σε χώρες όπως Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, σε βαλκανικές χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Ιταλία, αλλά και στη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τα Σκόπια, τη Σερβία, σε σκανδιναβικές χώρες, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Αγγλία κ.α.
Τα μηνύματα των εξαγωγών είναι αρκετά αισιόδοξα, ενώ η μοναδική ποιότητα, η ασυναγώνιστη γεύση και τα χαρακτηριστικά που έχει το καρπούζι Τριφυλίας τού δίδουν προστιθέμενη αξία και τιμές, που για την εποχή κρίνονται πολύ καλές.
Οι καρπουζοπαραγωγοί της Τριφυλίας είναι προοδευτικοί αγρότες, με μεράκι για τη γη και τα προϊόντα τους και εφαρμόζουν σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους για να επιτυγχάνουν το βέλτιστο της ποιότητας και συνάμα το μέγιστο της απόδοσης.
Μέρα με τη μέρα, η παραγωγή και η συγκομιδή αυξάνουν και μαζί εντείνονται οι εξαγωγές. Οι, δε, έλεγχοι των προϊόντων είναι καθημερινοί από κλιμάκια ποιοτικών ελεγκτών και οι εξαγωγές γίνονται κανονικά και απρόσκοπτα. Έμφαση, βεβαίως, δίδεται στην ωριμότητα και την ποιότητα, καθώς, επίσης, στη σήμανση και την ταυτότητα των προϊόντων.
Όπως μας είπαν χθες παραγωγοί, οι τιμές κυμαίνονταν γύρω στα 47 λεπτά για τις βαρέλες, για τα υπερπρώιμα τύπου γκάλαξι, σελίν κ.τ.λ. γύρω στα 35 – 37 λεπτά, για τα μικρά 32 – 33 λεπτά και το ίδιο για τα γκρίσμπι. Τιμές που κρίνονται ικανοποιητικές από τους παραγωγούς, οι οποίοι φέτος, μέχρι στιγμής, βλέπουν πως δεν πάει χαμένος ο καθημερινός μόχθος και ο αγώνας τους στο χωράφι.
Μιλώντας στο «Θ» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισήμανε: «Συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή που άρχισε στις 20 Μαΐου. Τα πρώτα καρπούζια που κόπηκαν ήταν ποιοτικά πολύ καλά και πληρούσαν όλα τα κριτήρια που απαιτούνται, γιατί ήταν καρπούζια κάτω από δίχτυα με κάλυψη και η καρπόδεση είχε γίνει πριν από τις βροχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε στα υπερπρώιμα και στα πρώιμα καρπούζια καλή ποιότητα, ωριμότητα και, κυρίως, υψηλά μπρικς για την περίοδο αυτή. Έχουν συγκομιστεί υβρίδια τύπου γκάλαξι και υπερπρώιμου υβριδίου, και συνεχίζεται σε αυτά η συγκομιδή, ενώ έχει αρχίσει η συγκομιδή και σε βαρέλες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις βαρέλες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, των εξαγωγικών φορέων, των γεωπόνων – ποιοτικών ελεγκτών και των ίδιων των παραγωγών, να διασφαλίζει την ποιότητα και να φεύγουν όλα τα καρπούζια με σήμανση, με ταυτότητα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αναγγελίες για συνολικό όγκο καρπουζιών που ξεπερνά τους 1.700 τόνους.
Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε και τον εγκεκριμένο έμπορο, που σημαίνει ότι όσοι εξαγωγείς έχουν χαρακτηριστεί εγκεκριμένοι έμποροι, μπορούν να κόβουν δελτία καταλληλότητας οι ίδιοι. Αυτό είναι μία καινοτομία που εφαρμόζεται φέτος, άρα προωθούνται καρπούζια από την Τριφυλία και στις έδρες αυτών των εμπόρων, που είναι 7 με 8 τον αριθμό. Έρχονται εδώ και δραστηριοποιούνται, ενώ επιπλέον προωθούνται καρπούζια και σε όμορους νομούς, γιατί μπορούν εξαγωγικοί φορείς να τα παίρνουν από εδώ, στις έδρες τους, και να τα επαναπροωθούν. Όλα εξελίσσονται ομαλά και φαίνεται ότι από πλευράς ποιότητας, ωριμότητας και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών όλα είναι καλά και έχουμε μια καλή εξέλιξη.
Ας ελπίσουμε ότι και ο καιρός θα βοηθήσει, γιατί είναι σημαντική παράμετρος. Υπάρχει ζήτηση και φαίνεται ότι θα έχουμε μία καλή χρονιά».
Από την πλευρά της, η εξαγωγέας Σίσσυ Παπαδοπούλου σημείωσε: «Η συγκομιδή ξεκίνησε στις 20 Μαΐου και οι καιρικές συνθήκες αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικές, τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη, και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το καρπούζι μας. Το καρπούζι Τριφυλίας είναι ποιοτικό και φέτος, παρ’ όλες τις δυσκολίες των καιρικών συνθηκών μέχρι να φτάσουμε στη συγκομιδή, και κερδίζει τις αγορές χρόνο με το χρόνο για την ποιότητα και την πρωιμότητά του! Η φετινή χρονιά φαίνεται ότι εξελίσσεται σε μια από τις καλύτερες χρονιές που έχουν περάσει για το προϊόν μας. Έχουμε ξεκινήσει με τις ποικιλίες γκρίσμπι και σελίν, πρώιμα καρπούζια και οι δύο ποικιλίες, και τις τελευταίες μέρες ξεκινήσαμε καρπούζια βαρέλα. Οι αγορές που απευθυνόμαστε είναι σε όλη την κεντρική Ευρώπη, η οποία έχει και πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία κ.α.
Οι αποδόσεις είναι καλές, ποιότητες έχουμε καλές και οι τιμές για την εποχή είναι καλές. Συνεχίζουμε και ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά φέτος».
Σε καρπουζοχώραφα και εξαγωγική επιχείρηση της Τριφυλίας βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, γεωπόνος και νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιώργου Δέδε, Παναγιώτης Αλευράς, μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Τριφυλίας, που ήταν και υποψήφιος με το συνδυασμό Δέδε, Γιάννη Κατσαργύρη και συζήτησαν με καρπουζοπαραγωγούς και εξαγωγείς.
Ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε στις δυναμικές καλλιέργειες καρπουζιού, με τις αυξημένες στρεμματικές αποδόσεις και την πολύ καλή ποιότητα, χάρη στις επίπονες προσπάθειες των παραγωγών και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει από τη συνεργασία τους με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και τους ιδιώτες γεωπόνους, ενώ τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία να στηρίξει τις προσπάθειες των παραγωγών, όπως με επιδότηση, στα σχέδια βελτίωσης για δίχτυα αντιανεμικής και αντιχαλαζικής προστασίας, κάτι για το οποίο είπε πως θα κάνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Του Ηλία Γιαννόπουλου