Ρεκόρ φέτος για ρύθμιση υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Ρεκόρ φέτος για ρύθμιση υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Ρεκόρ κατάθεσης αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα σημειωθεί φέτος στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχουν καταγραφεί.
Το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αυξηθεί κατακόρυφα και καθημερινά κατατίθενται πολλές αιτήσεις για ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου. Ωστόσο, το πρόβλημα του μειωμένου προσωπικού και ιδίως των δικαστών δεν επιτρέπει τη γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τελευταία αίτηση που κατατέθηκε χθες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας να πάρει ημερομηνία για δικάσιμο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου του 2016, δηλαδή 2,5 χρόνια μετά!
 
Οι διπλάσιες αιτήσεις
Το 2012 κατατέθηκαν 307 αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ τους πρώτους 5 μήνες, δηλαδή μέχρι το Μάιο, είχαν κατατεθεί 136 αιτήσεις.
Το 2013 κατατέθηκαν συνολικά 283 αιτήσεις και τους πρώτους 5 μήνες, 120 αιτήσεις.
Φέτος από την αρχή του 2014 έως και τέλος Μαΐου,  τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση και φαίνεται πως η χρονιά θα κλείσει με ποσοστό ρεκόρ. Ειδικότερα, έχουν ήδη κατατεθεί 205 αιτήσεις.
Όπως προαναφέραμε, η αίτηση που κατατέθηκε χθες, θα συζητηθεί στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, έπειτα από 2,5 χρόνια. Αυτή τη στιγμή στο Ειρηνοδικείο συζητούνται αιτήσεις που είχαν κατατεθεί το 2011!
Φέτος, έχουν εκδοθεί και δημοσιοποιηθεί 54 αποφάσεις, ενώ οι υποθέσεις που ήταν να συζητηθούν και ματαιώθηκαν λόγω των εκλογών, θα συζητηθούν στις 6 Νοεμβρίου 2014.
 
Θετική απόφαση
Στο μεταξύ, θετική απόφαση εξέδωσε το Ειρηνοδικείο για ένα νεαρό ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά. O 36χρονος είναι άνεργος από τον Ιούλιο του 2011 που απολύθηκε, ενώ η 35χρονη σύζυγός του εργάζεται στο Δημόσιο με μηνιαίο μισθό 1.120 ευρώ.  Η οικογένεια κατοικεί σε ιδιόκτητο διαμέρισμα 117 τ.μ., η εμπορική αξία του οποίου εκτιμήθηκε σε 110.000 ευρώ.
Η οικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα με το Δικαστήριο, παρουσιάζει στενότητα λόγω της ανεργίας του 36χρονου, της οικονομικής κρίσης και του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης. Θα μπορούσε να βελτιωθεί αν εύρισκε δουλειά, αλλά αυτό θεωρείται δύσκολο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Κρίνει, λοιπόν, ότι το ζευγάρι από το 2011 έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τις οφειλές του κι αυτό δεν οφείλεται σε δόλο.
Η οικογένεια έχει λάβει δύο στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ, συνολικού ύψους 118.228,34 ευρώ, και έχει προσημείωση για την κύρια κατοικία της.
Το δικαστήριο σημειώνει ότι το 2006 που έλαβαν τα δάνεια το μηνιαίο οικογενειακό τους εισόδημα ανερχόταν σε 2.400 ευρώ.
Επίσης, ο 36χρονος διαθέτει ένα αυτοκίνητο, εμπορικής αξίας 4.000 ευρώ, που δεν κρίνεται πρόσφορο για εκποίηση και η 35χρονη ένα αγρόκτημα με 70 ελιές, από το οποίο εξασφαλίζουν το ελαιόλαδο για τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας.
Το δικαστήριο όρισε μηδενικές καταβολές για το σύνολο των δανείων, όμως για τη διάσωση του σπιτιού τους πρέπει δύο χρόνια μετά την απόφαση να αρχίσουν να καταβάλλουν μηνιαίως 354,16 ευρώ (177,08 ευρώ ο καθένας) και για 20 έτη.
Με το τέλος της ρύθμισης θα έχουν καταβάλει 84.998,40 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο της οφειλής απαλλάσσονται.

Της Βίκυς Βετουλάκη