-66% οι εξαγωγές ελαιολάδου

-66% οι εξαγωγές ελαιολάδου

Βραχύβια αποδείχθηκε η ανοδική τάση των εξαγωγών, καθώς τον Απρίλιο σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση σε επίπεδο μηνιαίας ανάλυσης, της τελευταίας 3ετίας.
Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 20,9% στα 2,02 δισ. ευρώ (από 2,55 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μικρότερη υποχώρηση της τάξης του 12,4%%.
«Ξεχώρισαν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη του ΠΣΕ, για την πτωτική τους κίνηση οι κλάδοι των ελαιολάδων (-66,2%), των πετρελαιοειδών (-30,9%), των Τροφίμων-Ποτών (-30,5%) και των βιομηχανικών προϊόντων (-16,2%).
Τον περασμένο Μάρτιο η μείωση των εξαγωγών των ελαίων ήταν της τάξης του -63,8%, ενώ επίσης σημαντική ήταν και η πτώση για τους κλάδους των τροφίμων (-2,2%), ποτά-καπνός (-9,5%), πρώτες ύλες (-1,9%), και βιομηχανικών προϊόντων (-8,3%).
Τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ-ΠΣΕ επιβεβαιώνουν ότι η περυσινή αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου ήταν συγκυριακή. Και εκείνοι που μέχρι πρόσφατα θριαμβολογούσαν για την επιτυχία της «ναυαρχίδας των εθνικών μας προϊόντων», τώρα, μετά το ναυάγιο, αποποιούνται το «πικρόν ποτήριον».
ΠΗΓΗ: olivenews