Διαμορφώνεται τοπική στρατηγική για το ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτα”


Διαβούλευση για
το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα»
 
Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», με ικανοποιητική παρουσία ενδιαφερομένων.
Έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ο οποίος επανεξέτασε και επεξεργάστηκε μαζί με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας (Ένωση), αλλά και άλλους φορείς και φυσικά πρόσωπα, πρόταση τροποποίησης των σε ισχύ προδιαγραφών της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα», έγινε δημόσια διαβούλευση επί του θέματος. Προσκεκλημένοι ήταν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πρόσωπα που είχαν έννομο συμφέρον, ώστε μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να διαμορφωθεί η τελική θέση – πρόταση της Μεσσηνίας για την τροποποίηση των προδιαγραφών της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα».
Αυτό που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν ότι ο ελαιόκαρπος της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» θα πρέπει να παράγεται, να επεξεργάζεται και να συσκευάζεται εντός των ορίων της Μεσσηνίας. Παράλληλα, θα πρέπει η ελιά Καλαμάτας να αποκτήσει αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και να υπάρξουν, μεταξύ άλλων, αλλαγές στην γκάμα των τυπολογιών του τελικού προϊόντος.
Στη διαβούλευση παρευρέθησαν, εκτός από τυποποιητές, ομάδες παραγωγών και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, το ΤΕΙ Πελοποννήσου μέσω του δρος Βασίλη Δημόπουλου, επικεφαλής της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου,  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Πατσαρίνος και Παναγιώτης Αλευράς, καθώς και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Α.Π.
 
σ.σ. Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα θα υπάρξει στην αυριανή έκδοση του «Θάρρους».