«Έχει κι άλλο δρόμο προς τα κάτω η κτηματαγορά της Καλαμάτας»…


Άνθρωποι της αγοράς μιλούν στο «Θ» για το κλίμα που επικρατεί, αλλά και για τους επόμενους μήνες
 
 
Πτώση από 30% εως 40% στις τιμές ακινήτων στην Καλαμάτα
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Η υπερφορολόγηση των ακινήτων δημιουργεί πανικό στην αγορά, με αποτέλεσμα επαγγελματίες του χώρου να βλέπουν περαιτέρω πτώση στις τιμές τους και στην πόλη της Καλαμάτας. Βέβαια, όπως σημείωσαν, το κλίμα δεν είναι τόσο αρνητικό όσο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ιδιοκτήτες βγάζουν τα ακίνητά τους στο σφυρί.
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση των τελευταίων χρόνων δεν άφησε ανεπηρέαστη τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, αφού ελάχιστοι είναι πλέον οι εργολάβοι που προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές σε διαμερίσματα των τελευταίων χρόνων σε «λογικές» για τους ίδιους τιμές.
«Σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική στην Καλαμάτα. Για να έχετε μια γενική εικόνα, οικόπεδα που μέχρι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια πωλούνταν στην τιμή των 120.000 ευρώ, σήμερα έχουν φτάσει στα 90.000 ευρώ και πάλι δε βρίσκονται αγοραστές. Χωρίς υπερβολές, είναι πολύ λίγα τα καινούργια διαμερίσματα που βρίσκουν αγοραστές στα 1.700 ευρώ και πάνω το τετραγωνικό μέτρο. Υπάρχουν μια σειρά ακίνητα σε πολύ καλές περιοχές της πόλης, με ημερομηνία κατασκευής κάτω από δέκα χρόνια, που έχουν φτάσει από 160.000 ευρώ να πωλούνται 110.000 ευρώ, κι αν βρεθεί αγοραστής. Μιλάμε, δηλαδή, για πτώση 25% με 30%. Ανάλογη πτώση παρατηρείται και στις τιμές των ενοικίων», μας επισήμαναν.
Περισσότερο πολύπλοκη είναι η αγορά σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον για ακίνητα από την πλευρά ομογενών από Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, αλλά και ξένων. «Υπάρχει κίνηση και ενδιαφέρον, αλλά όλοι ψάχνουν τις ευκαιρίες. Δεν αγοράζουν χωρίς μέτρο. Όπως είναι πραγματικότητα ότι υπάρχουν κάποια funds, κυρίως αμερικάνικα, τα οποία περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία. Μάλιστα, όσο το ευρώ χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου, τόσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον τους.
Μια άλλη τάση που παρατηρείται είναι ότι πολλοί Άγγλοι υπήκοοι πωλούν τις οικίες τους, ενώ Γερμανοί, Αυστριακοί και Ολλανδοί ψάχνουν τις ευκαιρίες. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει το κλίμα που υπήρχε πριν από το 2009», υποστήριξαν στο «Θάρρος». 
Πάντως, η πλειοψηφία των ειδικών της κτηματαγοράς που μιλήσαμε θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα μειωθούν τους επόμενους έξι μήνες, κάποιοι άλλοι προβλέπουν χαμηλότερη ζήτηση για αγορά κατοικιών, ενώ οι περισσότεροι προβλέπουν ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια.