Ανοιχτό διάλογο για την πολιτιστική πρωτεύουσα ζητά ο “Ανοιχτό Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”


Συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι για την εκδήλωση της Κυριακής

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Το εγχείρημα της Καλαμάτας να κερδίσει την υποψηφιότητα για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 δεν μπορεί να ικανοποιηθεί στηριζόμενο σε μεμονωμένες κινήσεις ή κλειστές πόρτες. Σύμφωνα με όσα τονίζει σε όλους τους τόνους η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», κρίνεται αναγκαίο «να ανοίξει ο διάλογος» στην κοινωνία, καθώς πρόκειται για θέμα που αφορά στους πολίτες και, ως εκ τούτου, οι ίδιοι πρέπει να γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει, αφού εν τέλει εκείνοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος.

Συλλογική υπόθεση
Πεποίθηση της δημοτικής παράταξης αποτελεί η θέση ότι «ο διάλογος πρέπει να ανοίξει και, μάλιστα, νωρίς και με τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα», με το σκεπτικό πως «ο πολιτισμός, και ως υλικό πολιτιστικό απόθεμα (σπάνιας ομορφιάς οικιστικά σύνολα, λειτουργικά και αξιοποιήσιμα νεοκλασικά και βιομηχανικά κτήρια), αλλά και ακόμη περισσότερο ως έμψυχο δυναμικό (εκατοντάδες καλλιτέχνες και μέλη μουσικών συνόλων, θεατρικών, χορευτικών και φωτογραφικών ομάδων και πολιτιστικών συλλόγων), αποτελεί πραγματικά το μεγάλο κεφάλαιο της πόλης.
Ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να τοποθετηθεί στο κέντρο της συζήτησης και όχι να μείνει στο περιθώριο το πώς θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω η καλλιτεχνική παραγωγή, το πώς θα αλλητροφοδοτείται με την κοινωνία και θα εκφράζει τις ανάγκες της.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης υποστηρίζουν κατηγορηματικά πως «το τι πόλη θέλουμε» είναι τελικά το μεγάλο θέμα του εγχειρήματος της υποψηφιότητας και δεν μπορεί να ανατεθεί σε τρίτους εν κρυπτώ, σε μελετητικά γραφεία ή ημέτερους. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν το κόστος που αυτοί θα πληρώσουν στο τέλος και να ζυγίσουν το όφελος. Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν».
Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου την Κυριακή έχει διοργανωθεί ενημερωτική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, με θέμα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Ένα συλλογικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης».
Χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, οι σύμβουλοι της παράταξης Σταμάτης Μπεχράκης και Δημήτρης Φαββατάς, ο εκπρόσωπος της παράταξης στη «Φάρις» Τάσος Πολυχρονόπουλος και ο υπεύθυνος πολιτισμού του συνδυασμού, Γιώργος Γιαννόπουλος, απεύθυναν κάλεσμα σε όλους τους φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να προσέλθουν την Κυριακή στο «Φαραί Παλλάς», όπου θα γίνει η εκδήλωση, να ακούσουν τους ειδικούς και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις ή και προτάσεις.
Μάλιστα, ο Σταμάτης Μπεχράκης σημείωσε ότι στην εκδήλωση έχει προσκληθεί ο δήμαρχος Καλαμάτας, όπως και όλοι οι δήμαρχοι του νομού, αλλά και οι πρώην δήμαρχοι της Καλαμάτας, καθώς και οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων όλων των Δήμων, τονίζοντας ότι η διεκδίκηση αυτή δεν μπορεί να αφορά μόνο στην Καλαμάτα, αλλά όλη τη Μεσσηνία, και πως το Συλλογικό Σχέδιο Πολιτιστικής Ανάπτυξης, επίσης, επεκτείνεται σε όλο το νομό και δε σταματά στα διοικητικά όρια της Δήμου.