Αν υπήρχαν περισσότερα νερά, θα ήταν αυξημένη η παραγωγή ρυζιού στη Μεσσήνη (φωτογραφίες)


Η έλλειψη των απαιτούμενων υποδομών άρδευσης είναι η αιτία που έχει μειωθεί σημαντικά τόσο ο αριθμός των παραγωγών όσο και η παραγωγή ρυζιού στην περιοχή της Μεσσήνης, όπως προέκυψε χθες, με την έναρξη της διαδικασίας συγκομιδής στη «Μακαρία».
Στο «αλώνισμα» βρέθηκαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος και οι καλλιεργητές Βασ. Κοτσιλιέρης, Πάρις Ξυνός και Παν. Περρωτής.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης αναφέρθηκε στην άριστη ποιότητα του προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε πως με δυσκολίες συνεχίζεται η ορυζοκαλλιέργεια, λόγω και των προβλημάτων που υπάρχουν στην άρδευση των εκτάσεων και σχετίζονται με συμπληρωματικά έργα που απαιτούνται για τη βελτίωση των υποδομών, προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν στη διάθεσή τους την απαιτούμενη ποσότητα νερού για να καλλιεργήσουν μεγαλύτερη έκταση. Αναφερόμενος και στο ζήτημα της διάθεσης, είπε πως ο Δήμος προχωρά στη διαδικασία κατασκευής αγοράς αγροτών στα «Μπεζεστένια», καθώς ολοκληρώνονται οι μελέτες και ετοιμάζεται να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, όπου οι ρυζοπαραγωγοί θα έχουν περίοπτη θέση. Αν υπάρξει διάθεση σε καλές τιμές και καταναλωθεί όλη η παραγωγή, θα αυξηθούν τα καλλιεργούμενα στρέμματα και τότε θα πρέπει να υλοποιηθούν και οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί για ανακατασκευή των διωρύγων, για αποστραγγιστικά έργα και για βελτιώσεις σε όλο το δίκτυο της κάτω ζώνης ΓΟΕΒ Παμίσου.
Όπως σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να βελτιωθούν οι υποδομές και ιδιαίτερα σε αυτή την οικονομική συγκυρία, έχουμε όλοι καθήκον να συνεργαστούμε».
Δήλωσε πως δεσμεύεται για συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα και να βελτιωθούν οι συνθήκες παραγωγής. Τέλος, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του αλωνίσματος θα επισκεφθούν την περιοχή μαθητές των σχολείων του Δήμου Μεσσήνης.
 
Π. Περρωτής
Από την πλευρά του, ο παραγωγός Παν. Περρωτής ανέφερε ότι οι συνθήκες για το αλώνισμα είναι ευνοϊκές, αλλά η παραγωγή δεν είναι η αναμενόμενη. «Έχουμε όμως ποιότητα και ό,τι καλλιεργούμε εδώ, είναι το καλύτερο ρύζι στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε, πως ήταν καίρια όσα είπε νωρίτερα ο δήμαρχος Μεσσήνης και σύστησε στους καταναλωτές να προτιμούν άφοβα το μεσσηνιακό ρύζι.
Ο ίδιος δήλωσε πως θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες, προκειμένου να αυξηθεί η καλλιεργούμενη έκταση, που σήμερα είναι χέρσα στο μεγαλύτερο τμήμα της, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να μειωθεί η ποσότητα των εισαγόμενων ρυζιών.
Όπως εξήγησε, η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω προβλημάτων με το δίκτυο του ΓΟΕΒ, ενώ μίλησε για την από κοινού προσπάθεια ανακατασκευής της διώρυγας δίπλα από το αεροδρόμιο, για να υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού την άνοιξη.
Ανέφερε πως παράγονται περί τους 250 τόνους σε σχέση με τους 3.500 τόνους που παράγονταν πριν από 15 χρόνια, εξηγώντας πως, παρά τα προβλήματα, συνεχίζει να καλλιεργεί ρύζι επειδή αγαπά αυτό που κάνει. Είπε, επίσης, ότι το ρύζι που πουλά ο ίδιος στο κοινό, αποφλοιωμένο, έχει  κατανάλωση με αρκετό κέρδος, που καλύπτει τις ανάγκες.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η επιδότηση που λαμβάνει, με το καθεστώς των δικαιωμάτων από το 2006, και έτσι «μπορεί να στέκεται στα πόδια του».
Επισημαίνοντας τις δυσκολίες, ανέφερε πως για να ξεκινήσει ένας νέος καλλιεργητής την προσπάθειά του, απαιτείται καλή υποδομή κι αν δεν υπάρχει επιδότηση, είναι πολύ δύσκολη.
Η παραγόμενη ποσότητα ρυζιού στην περιοχή της Μεσσήνης διοχετεύεται σε δύο τυποποιητές, με τη μία εταιρεία να είναι τοπική και την άλλη στην Αθήνα, ενώ τμήμα της διατίθεται στη τοπική αγορά από τους παραγωγούς και σε καλαματιανά σούπερ μάρκετ.
 
Β. Κοτσιλιέρης
Για δεύτερη φορά καλλιεργεί φέτος ρύζι ο Βασ. Κοτσιλιέρης. Δήλωσε πως αγαπά αυτό που κάνει, καθώς ζει από αυτό και ζήτησε υποστήριξη από την Πολιτεία: «Τα προβλήματα που υπάρχουν, πρέπει να τα δουν όλοι και να μας υποστηρίξουν. Έχουμε μια γη 3-4.000 στρέμματα. Δε ζητάμε πολλά. Ό,τι ζητάμε είναι μηδενικά μπροστά σε αυτά που γίνονται».
Δήλωσε, δε, αλληλέγγυος στην προσπάθεια και είπε πως ενώνει τις δυνάμεις του για τη βελτίωση των καλλιεργητικών συνθηκών.
 
Γ. Αθανασόπουλος
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος ανέφερε πως η καλλιέργεια του ρυζιού ξεκίνησε από τον κάμπο της Μεσσήνης από τον αείμνηστο καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών Καραμάνο, ενώ η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής πιστοποιεί τις άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες για την υψηλής ποιότητας παραγωγή ρυζιού.
Σημείωσε δε πως «στην εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας η αγροτική παραγωγή πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο, και η συγκεκριμένη καλλιέργεια πρέπει να έχει τη δική της συμμετοχή».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου