Από τα πίσω έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση για την μετεγκατάσταση των Ρομά


Θεωρώ ότι οι περισσότεροι από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή μας, παίξαμε το παιχνίδι «αλήθεια ή θάρρος». Σήμερα, με αφορμή τa όσα συνέβησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, με τη μετεγκατάσταση των Ρομά της Αγίας Τριάδας στην Μπιρμπίτα, θα αλλάξουμε λίγο τους κανόνες. Θα παίξουμε το «αλήθεια και φιλότιμο».

Κατ’ αρχάς, να δώσουμε κάποιες παραδεκτές συντεταγμένες για τους δύο όρους.

Αλήθεια είναι η άρνηση της λησμονιάς, είναι να θυμάσαι και να μην ξεχνάς. Άρα, όποιος ξεχνάει το παρελθόν και τις πράξεις του, όποιος λησμονεί τι έχει γίνει και ποιος το έκανε, εκείνος που ρίχνει σκόνη στο παρελθόν και χώμα στα πεπραγμένα του για να μην τα βλέπει και να μην του θυμίζουν τι έχει συμβεί, δεν μπορεί να μιλάει την αλήθεια.

Αν αποδεχτούμε τον ορισμό, αυτοί που μας λένε ότι μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας σήμερα είναι οι ίδιοι που είχαν λάβει τις αποφάσεις και είχαν εκτελέσει τις πράξεις για την πορεία αυτής της χώρας κατά το παρελθόν.

Η αναξιοκρατία, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, οι υποσχεσιολογίες, τα ρουσφέτια, οι μίζες και οι υποτελείς λόγοι ήταν προϊόντα των ίδιων ανθρώπων που σήμερα μιλούν για την «αλήθεια». Αυτοί οι άνθρωποι λησμονούν με πρόθεση. Άρα, ψεύδονται. Και ως ψευδολόγοι δεν μπορούν να έχουν φιλότιμο. Γιατί το φιλότιμο θέλει αληθείς ανθρώπους, με αληθινά λόγια και πράξεις.

Αφού «καθαρίσαμε» με τις έννοιες των όρων, ας πάμε και στο «δια ταύτα».

Τέλη Δεκεμβρίου 2012, περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Σε δηλώσεις του εκείνες τις ημέρες ζήτησε τη διάλυση όλων των καταυλισμών των Ρομά στην Πελοπόννησο, με αφορμή τα φαινόμενα λεηλασίας που παρατηρούνται. «Ζήτησα από τον αρχηγό της Αστυνομίας στην Πελοπόννησο να διαλυθούν όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί των Ρομά στην Πελοπόννησο. Σε διαφορετική περίπτωση, η Περιφέρεια θα λάβει πολιτικές αποφάσεις αντιμέτρων στην κυβέρνηση, εφόσον δε ληφθούν οι αναγκαίες ενέργειες».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στην Τρίπολη η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος και η σύγκληση διεθνούς επιτροπής για τη δημιουργία προγραμμάτων επανένταξης των Ρομά με τη συμμετοχή και της αρμόδιας Ευρωπαίας επιτρόπου».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να επιμεριζόμαστε το κόστος καταστροφής της Περιφέρειας, αφήνοντας τους Ρομά να λεηλατούν τις αγροτικές και τις μεταποιητικές επενδύσεις» και πρόσθεσε: «Η επένδυση φωτισμού της Ακροκορίνθου, ένα έργο κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήθηκε επί υπουργίας μου στο υπουργείο Πολιτισμού, έχει ολοκληρωτικά λεηλατηθεί από τους Ρομά. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραπέρα την ιστορία αυτή».

Ανέχθηκε, όμως, τη διάλυση της κατασκήνωσης στην Μπιρμπίτα. Κόστος του έργου; Τρία εκατομμύρια ευρώ!

Πόσα χρόνια σέρνεται το πρόβλημα με τον παράνομο καταυλισμό; Δέκα; Είκοσι; Τριάντα; Ο σημερινός δήμαρχος Π. Νίκας εμπλέκεται με την τοπική πολιτική σκηνή περίπου δύο δεκαετίες. Τι έκανε τόσα χρόνια, και από υπεύθυνες θέσεις μάλιστα, για να λύσει το πρόβλημα; Τίποτα. Μηδέν εις το πηλίκον. Είτε ως αντινομάρχης είτε ως δήμαρχος.

Σήμερα, λοιπόν, έρχεται ως τιμητής της νομιμότητας. Δεν μπορεί, επομένως, να μένει στο απυρόβλητο.

Ερχόμαστε τώρα στα… αριστερότερα των εδράνων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν κομματικά είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΚΚΕ, κάνουν το ίδιο πάντα λάθος. Αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Και ποια είναι αυτή; Ότι οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Τριάδας, αλλά και στους πρώην Δήμους Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, υποφέρουν καθημερινά από την παρουσία και τη δράση μέρους των Ρομά.

Κι αυτή η στάση είναι εγγενής αδυναμία. Αφορά στην εδραιωμένη αντίληψη μιας Αριστεράς που κατατρύχεται μονίμως από ιδεοληψίες στα λεγόμενα θέματα μειονοτήτων ή μετανάστευσης, μιας Αριστεράς που αντιδρά σπασμωδικά και αντιμετωπίζει με λοιδορίες και συκοφαντίες όλους όσοι έχουν αντίθετη άποψη.

Η συμπεριφορά του ελληνικού κράτους έναντι της συγκεκριμένης μειονότητος υπήρξε απαράδεκτη. Εγκληματική. Η μυωπική αυτή πολιτική έσπρωξε τη μειονότητα στην αγκαλιά της ανομίας.

Το θλιβερό παράδοξο μιας σκονισμένης και ιδεοληπτικής Αριστεράς είναι ότι, ενώ ενδιαφέρεται και πασχίζει για τα δικαιώματα των Ρομά– εγκαλώντας σωστά, και μόνη αυτή, το ελληνικό κράτος, σε όλες του τις μορφές, για τη συμπεριφορά του – ταυτόχρονα αδιαφορεί ή μάλλον εχθρεύεται τις φωνές εκείνες που αντιδρούν στην καθημερινή παραβατική δράση των αθιγγάνων. Έτσι, όμως, είτε θα αναγνωριστεί το δικαίωμα να υπάρχουν και να κάνουν οι Ρομά ό,τι θέλουν, με ό,τι αυτό σημαίνει, είτε θα… διαγράψουμε την πραγματικότητα! Η εμμονική καθήλωση σε τέτοιες προσεγγίσεις ίσως να περιποιεί τιμή στο 3%-4% για την κομμουνιστική ή όχι Αριστερά, που φαίνεται να πιστεύει ότι οι απόψεις αυτές συνιστούν επιτομή προοδευτικών αντιλήψεων. Αν είναι έτσι, τότε δεν έχει νόημα να ενδιαφέρεται η ηγεσία του κόμματος για το υπόλοιπο της σημερινής του δύναμης ούτε για την εκτατική δυναμική του. Το «υπόλοιπο» αυτό ανήκει προφανώς στην… Ακροδεξιά ή στο εθνικιστικό τόξο. Οπότε…

Φευ! Αύριο σε πολλές πόλεις της Ευρώπης διοργανώνονται εκδηλώσεις με τίτλο «Ρομά Pride!»: Για την αξιοπρέπεια και το σεβασμό στους Ρομά, δηλαδή.

Ο αντιδήμαρχος και καλός φίλος, Σαράντος Μαρινάκης, δε χρειάζεται να υπερβάλλει εαυτόν για να υπερασπιστεί την πολιτική της Δημοτικής Αρχής ή το δήμαρχο, ως… αντιπαροχή για τη θέση που του έδωσε. Ατυχέστατοι οι χαρακτηρισμοί του για το ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη. Αντί να τον λοιδωρεί, πρέπει να καταλάβει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της δημοκρατίας μας (έστω και… κολοβή).

Απολαυστική, αλλά και μοναδικό αποτύπωμα της κουλτούρας και του πολιτισμού του, ήταν η αντίδραση του δημάρχου Π. Νίκα, όταν θέλησε η εκπαιδευτικός Σωτηρία Δρούγα, μέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος για τη μόρφωση των Ρομά της Αγίας Τριάδος, να καταθέσει την άποψή της.

Όταν υποστήριξε ότι σε περίπτωση που οι τσιγγάνοι μεταφερθούν στην Μπιρμπίτα, σ’ έναν ακατάλληλο χώρο, θα πάνε χαμένες όλες οι προσπάθειες για την κοινωνική τους ένταξη, δέχτηκε, εν ριπή οφθαλμού, την οργίλη αντίδραση του δημάρχου, που της είπε ότι η δουλειά της δεν είναι να κάνει κρίσεις! Σύνηθες για το δήμαρχο, για όποιον δε συμφωνεί μαζί του.

Πάντως, η εκπαιδευτικός τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει αναμφισβήτητα αποτελέσματα και χαρακτηριστικά σημείωσε ότι αναλφάβητοι τσιγγάνοι, αφού ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, αποφασίζουν να γραφτούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ώστε να πάρουν και απολυτήριο Δημοτικού. Όπως είπε, στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας υπάρχουν αξιοπρεπείς τσιγγάνοι, ότι έχει πάει στα παραπήγματά τους και ότι τα έχει δει να είναι πολύ καθαρά. Τόνισε, λοιπόν, ότι υπάρχουν τσιγγάνοι που καταβάλλουν προσπάθειες για την κοινωνική τους ένταξη, πρόσθεσε όμως ότι, κατά τη γνώμη της, όλες αυτές οι προσπάθειες θα πάνε χαμένες, εάν τους μετεγκαταστήσουν στην Μπιρμπίτα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν σε ξένες ιδιοκτησίες, τις οποίες έχουν καταλάβει.

Ο δήμαρχος, πριν προλάβει να ολοκληρώσει η εκπαιδευτικός, απεφάνθη ότι τα παραπάνω είναι ιδεολογικές θέσεις και μόνο.

Ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Σταματόπουλος, από τον «Ανοιχτό Δήμο», τόνισε ότι η συμπεριφορά του δημάρχου προς την εκπαιδευτικό ήταν απαξιωτική και ταπεινωτική, αλλά ο κ. Νίκας δεν είχε αφτιά για να ακούσει. Το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απότοκο δικών του ενεργειών.

Σε μία από τις πλέον σημαντικές συνεδριάσεις η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου, ξεπέρασε για άλλη μια φορά τα ειωθότα. Πραγματικά, άψογη στο ρόλο της.

Α.Π.