Αστυνομικοί Μεσσηνίας: «Τα δεδουλευμένα μας θα πάρουμε πίσω»


Ανοίγει η σχολή Αστυνομίας στην Κομοτηνή
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Διευκρινίσεις για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις έδωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, σχετικά με τα χρήματα που θα επιστραφούν στους ένστολους. Όπως τόνισε, πρόκειται για επιστροφή μέρους των δεδουλευμένων που τους έχουν παρακρατηθεί. Ωστόσο, θεωρεί μεγαλύτερη κατάκτηση το γεγονός ότι, ακόμα και νέο μισθολόγιο να εφαρμοσθεί, δεν μπορεί οι μισθοί τους να είναι κατώτεροι των σημερινών.
 
Επιστροφή αναδρομικών
Όπως σημείωσε αρχικά ο κ. Αδαμόπουλος, όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων Αστυνομικών, από την περίοδο της εκλογής τους, είχαν αντιληφθεί πως οι εποχές που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολες, τόσο από οικονομικής όσο και από υπηρεσιακής πλευράς: «Στα μέσα του 2012, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, πολλοί συνάδελφοι ζητούσαν να δημιουργηθούν λέσχες για τη σίτισή τους. Αυτό μας προβλημάτισε πάρα πολύ, διότι ο αστυνομικός πρέπει να ζει αξιοπρεπώς και να μην είναι όπως πριν από 50 χρόνια.
Με την υπουργική απόφαση του 2012, δεδουλευμένα χρήματα μας κρατήθηκαν αναδρομικά, κατά μέσο όρο 500 ευρώ στον καθέναν. Αυτό ήταν άδικο, τη στιγμή που οι συνάδελφοί μας αναζητούσαν λύσεις ακόμα και για τη σίτισή τους. Από τότε που ξεκίνησαν τα μνημόνια, έχουν εφαρμοσθεί 13 νόμοι και υπουργικές αποφάσεις. Γι’ αυτό και προσφύγαμε και το ΣτΕ έκρινε ότι τα δεδουλευμένα κακώς κρατήθηκαν και ότι ο αστυνομικός πρέπει να αμείβεται ανάλογα  με την εργασία του και να βιώνει αξιοπρεπώς.
Θεωρούμε, λοιπόν ότι η απόφασή αυτή είναι μια δικαίωσή μας και το κυριότερο για μένα, είναι ότι και νέο μισθολόγιο να γίνει, δεν μπορεί οι μισθοί μας να είναι κατώτεροι από τους σημερινούς. Αυτό για εμένα είναι το σημαντικό και όχι αν θα πάρουμε 30-40 ευρώ το μήνα περισσότερα», συμπλήρωσε.
 
Σχολές Αστυνομίας
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αδαμόπουλος και στις Σχολές της Αστυνομίας που είχαν κλείσει, με αποτέλεσμα παιδιά που είχαν περάσει σε αυτές να μην μπορούν να φοιτήσουν. Τώρα αυτό αλλάζει, καθώς υπογράφτηκε το άνοιγμα της Σχολής στην Κομοτηνή: «Πριν από 2,5 χρόνια έκλεισαν οι σχολές αστυφυλάκων, ιδιαίτερα σε Κομοτηνή και Ξάνθη, και όλες οι Ενώσεις Αστυνομικών ζητήσαμε την επαναλειτουργία τους. Ο υπουργός πριν από λίγες ημέρες μαζί με τον αρχηγό υπέγραψαν να ανοίξει η σχολή της Κομοτηνής.  Πολλά παιδιά έχουν περάσει στις σχολές της Αστυνομίας και λόγω της τρόικας δεν έχουν προσληφθεί. Με το άνοιγμα της σχολής πλέον θα μπορούν να φοιτούν».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος των Αστυνομικών Μεσσηνίας τόνισε πως μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να συμφωνήσουν σε ποιο ταμείο θα ενταχθούν, σύμφωνα με τις δυνατότητες που τους παρέχει ο νόμος: «Είναι μια μεγάλη και δύσκολη απόφαση και πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες. Ζητάμε πίστωση χρόνου μέχρι 30 Ιουνίου, διότι αφορά στο μέλλον των σημερινών παιδιών, αλλά και των συνταξιούχων».