Βλάπτει τη ΣΥΚΙΚΗ ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί


Αιχμές κατά τοπικής εφημερίδας και του Θ. Πετράκου από Π. Παπαγεωργίου

Ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα βλάπτει τη ΣΥΚΙΚΗ και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και τους παραγωγούς, ανέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της συνεταιριστικής επιχείρησης Π. Παπαγεωργίου και ο νομικός της σύμβουλος Χρ. Παναγιωτόπουλος, παρουσία του γενικού διευθυντή Γ. Αγγελόπουλου.
Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η ΣΥΚΙΚΗ ήταν έως το 2012 τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, που καταργήθηκε με το νόμο 4015/2011 και μετατράπηκε σε πρωτοβάθμια. Το ένα από τα δύο μέλη του παλαιού σχήματος, η ΕΑΣ Λακωνίας, προσέφυγε στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία μετατροπής δεν ήταν νόμιμη. Έγιναν πέντε με έξι δίκες, η ΣΥΚΙΚΗ κέρδισε τις πέντε και στην τελευταία, που ήταν κατόπιν εφέσεως, δέχθηκε ότι έπασχε, πως η γενική συνέλευση που ενέκρινε το νέο καταστατικό είχε ως μέλη της μη μέλη πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών.
Ό,τι αναγγέλθηκε, βασίζεται στο νόμο 4277/2014, που προβλέπει ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία – αν και αυτό εξαλείφθηκε- μπορεί να υπάρξει διόρθωση του σφάλματος, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας ή νομιμότητας της διοίκησης, και η συνέντευξη έπρεπε να γίνει, γιατί ο θόρυβος αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και τους παραγωγούς.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της ΣΥΚΙΚΗΣ», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος κάλεσε όλους τους παραγωγούς και τα μέλη της να είναι παρόντα στην επόμενη γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί η σωστή απόφαση και να προχωρήσει η λειτουργία της.

Η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας
Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως γράφονται πολλά τις τελευταίες ημέρες και επισήμανε πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Πρόσθεσε πως για να γραφτεί κάτι, θα πρέπει να έχει ακουστεί και η άποψη της άλλης πλευράς και στη συνέχεια να ασκηθεί κριτική.
Η μονόπλευρη κριτική, συνέχισε, συνιστά παραπληροφόρηση και «κάποιοι έχουν φτάσει στην επικινδυνότητα», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως «η ΣΥΚΙΚΗ είναι η μόνη οργάνωση που έχει πληρώσει μέχρι και τα απόσυκα, είναι υγιής και συγκαταλέγεται στις 6 καθαρές συνεταιριστικές οργανώσεις όλης της Ελλάδας. Βάλλεται. Κανείς δεν έχει απαντήσει σε ποια μορφή τη θέλει (πρωτοβάθμια, τριτοβάθμια ή Ανώνυμη Εταιρία). Ακόμη και οι συκοπαραγωγοί που κατακρίνουν, θέλουν να συμμετέχουν. Πώς θα συμμετείχαν σε Α.Ε ή σε τριτοβάθμια οργάνωση;». Συμπλήρωσε δε, ότι πάγιο αίτημα των παραγωγών ήταν να γίνει η Οργάνωση πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός. Εν συνεχεία καταφέρθηκε εναντίον συγκεκριμένου ατόμου, που δεν κατονόμασε, λέγοντας πως «κατηγορούσε κάποτε το πώς εκλέγεται η διοίκηση στην τριτοβάθμια μορφή. Το ίδιο άτομο είχε κατηγορήσει το νόμο 4015/2011, είχε εκλεγεί με τον 2810/2000, έβαλε με τους συκοπαραγωγούς, δεν εκλέχθηκε και μετά έβαλε με τους πορτοκαλοπαραγωγούς για να έρθει εδώ. Ο 2810/2000 ήταν καλός; Με τους νόμους, δεν έχουμε πρόβλημα, αλλά με τους ανθρώπους, με αυτούς που δεν αφήνουν να εφαρμόσεις αυτά που πρέπει.
Όλοι οι νόμοι έχουν τις αδυναμίες τους. Οι συνεταιρισμοί βούλιαξαν σήμερα με τον 4015/2011».
Κατόπιν επιτέθηκε κατά του βουλευτή Θαν. Πετράκου, ζητώντας να πληροφορηθεί αν ο ίδιος δε θέλει να αλλάξει κάτι.
Σχολίασε πως προ ημερών ο βουλευτής είχε επισκεφθεί τη ΣΥΚΙΚΗ, ενημερώθηκε και έδωσε συγχαρητήρια και για τη λειτουργία της οργάνωσης, και συνέχισε: «Ο 4015/2011 του φταίει, επειδή κάποιοι θέλουν να τον αλλάξουν για τους δικούς τους λόγους; Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, εφαρμόζουμε όλους τους νόμους. Αν είναι αντισυνταγματικοί, θα το εξετάσουν άλλοι αυτό, όχι όμως στην πλάτη των παραγωγών και της οργάνωσης, θέλοντας να παρουσιάζουν πως υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει Α.Ε.; Αυτοί που φώναξαν, ήθελαν τη ΣΥΚΙΚΗ να είναι ΑΕ. Πώς διοικούνται οι ΑΕ; Πώς εκπροσωπούνται από τους παραγωγούς; Είναι δυνατόν να υπάρχει συνεταιρισμός που να μην έχει μέλη παραγωγούς; Γιατί θέλουν την Α.Ε.; Γιατί ήθελαν τη ΣΥΚΙΚΗ τριτοβάθμια; Δεν εξήγησε κανείς τους λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι ήθελαν την καρέκλα τους κάποιοι και φωνάζουν για μένα, που ανοίξαμε τις πόρτες για να μπουν οι παραγωγοί, με μερίδα. Τι θέλει ο κ. Πετράκος; Χωρίς μερίδα συνεταιρισμούς; Αυτούς είχαμε έως σήμερα, συνεταιρισμούς σφραγίδα. Αυτούς δεν κατηγορούσαμε τόσα χρόνια; Με τον 2810 που θέλουν όλοι να τον κάνουν καλό νόμο, παρέδωσε κανείς παραγωγός στον πρωτοβάθμιο, ο πρωτοβάθμιος στο δευτεροβάθμιο κ.ο.κ.; Οι παραγωγοί μάς έφεραν τα σύκα τους εδώ.
Η ΕΑΣ Λακωνίας έγινε μέλος της ΣΥΚΙΚΗΣ το 1989 και πλήρωσε μερίδα το 1997. Δεν ήταν παράνομο αυτό που έγινε τότε;
Δε φταίει ο νόμος, αλλά αυτοί που δεν αφήνουν να εφαρμοστεί σωστά. Απλώς, έχουν κάποια συμφέροντα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συχνά δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας με θέμα τη ΣΥΚΙΚΗ, αναρωτώμενος αν είναι οργανισμός που έχει βλάψει τους παραγωγούς.
Έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε αρθρογράφο της εφημερίδας και πρόσθεσε πως αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του κ. Πετράκου, δε θα μιλούσε. «Εμείς εφαρμόσαμε τους νόμους. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την εφαρμογή των νόμων, δεν είμαστε παράνομοι, δε φοβόμαστε τίποτε και κανέναν. Οι παραγωγοί να μην ανησυχούν. Η ΣΥΚΙΚΗ υπάρχει και θα υπάρχει», κατέληξε.
Διευκρινίσεις νομικού περιεχομένου έδωσε στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος, προτείνοντας «να ρωτάμε τους ειδικούς, αλλιώς εκτιθέμεθα ανεπανόρθωτα». 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου