Δύο αναγνώσεις για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καλαμάτας

Δύο αναγνώσεις για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καλαμάτας

Οι συνεδριάσεις ισολογισμών- απολογισμών ή και προϋπολογισμών είναι περίεργες. Κι αυτό, διότι, παρά την αλήθεια τους, οι αριθμοί δεν μπορούν να περιγράψουν την πραγματικότητα που ζούμε. Είναι διάσημη, άλλωστε, η ρήση ότι «οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν».
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση απολογισμού και οικονομικών καταστάσεων του Δήμου, διαχειριστικής χρήσεως 2013, το Σώμα κατά πλειοψηφία ενέκρινε τα αποτελέσματα.
Από τη συνεδρίαση απουσίασαν οι ελάσσονες μειοψηφίες της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, ενώ και οι παρατάξεις της μείζονος μειοψηφίας και της «Αλλαγής» ζήτησαν πριν την έναρξη αναβολή της, ώστε να δοθεί η χρονική ευχέρεια στους δημοτικούς συμβούλους να ενημερωθούν και να μελετήσουν το εξειδικευμένο αυτό θέμα. Το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό κι έτσι προχώρησε η συζήτηση.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτριος Μπούχαλης, αλλά και ο προκάτοχός του Παύλος Μπουζιάνης, παρουσίασαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ακόμη και εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης ο Δήμος Καλαμάτας «επιτυγχάνει οικονομική υγεία», ώστε να υπηρετεί τους πολίτες κατά τον καλύτερο τρόπο, ενώ είναι φερέγγυος προς τους προμηθευτές και εργολάβους του, εκτελώντας μικρά και μεγάλα έργα στην Καλαμάτα και τα τοπικά διαμερίσματα.
Παρά τη συνεχή μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, ο Δήμος Καλαμάτας καλύπτει τις υποχρεώσεις του, ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα κατέγραψαν σημαντική αύξηση, οδηγώντας το δείκτη ταμειακής ρευστότητας σε καλό σημείο.
Ο δήμαρχος, δε, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι επιτεύχθηκε σημαντική μείωση των εξόδων, ενώ ο Δήμος δε χρωστάει, είναι φερέγγυος. Κι όλα αυτά τα πέτυχε παρά το γεγονός ότι δαπανά περί το 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως για τη διαχείριση απορριμμάτων, που ελπίζει να μειώσει το 2015, προσδοκώντας στην απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού μέσω ΕΠΠΕΡΑΑ και Περιφέρειας. Επίσης, τόνισε πως η νοικοκυρεμένη διαχείριση και το θετικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκαν χωρίς καμία αύξηση δημοτικών τελών.
«Για τη χρονιά που έρχεται, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό την προσπάθεια να μειώσουμε τα έξοδα και να αυξάνουμε τα έσοδα, χωρίς να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη», επισήμανε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και στην προάσπισή της έναντι καταληψιών.
Από την πλευρά τους, οι παρατάξεις της μειοψηφίας (Ανοιχτός Δήμος, Αλλαγή και Ελληνική Δράση) είχαν αντίθετη άποψη. Σημείωσαν ότι μέχρι ενός σημείου η εικόνα είναι θετική, αλλά σε κανένα σημείο δε μοιάζει με αυτή που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή.
Η μείζων μειοψηφία, δια του Στάθη Σταματόπουλου, τόνισε ότι αν η Δημοτική Αρχή πλήρωνε τις υποχρεώσεις προς τρίτους, το πλεόνασμα των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ που επικοινωνιακά χρησιμοποιεί, θα το έπαιρνε ο… αέρας.
Με τη σειρά του, ο Σταμάτης Μπεχράκης πρόσθεσε ότι «η ουσία δεν είναι αν γίνονται όλα νομότυπα, αφού η τεχνική της εκάστοτε εξουσίας είναι να κρύβει ζωτικά οικονομικά στοιχεία». Για παράδειγμα, ανέφερε ότι είναι νόμιμη η καταβολή μισθών στους αντιπροέδρους των διαφόρων νομικών προσώπων, αλλά κατά τον ίδιο δε σημαίνει ότι είναι και σωστή πολιτικά.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, σχολίασε ότι ο ισχυρισμός περί εύρωστου ταμείου είναι ανυπόστατος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Καλαμάτας.
Τέλος, ο επικεφαλής της «Ελληνικής Δράσης», Γιώργος Δημητρούλιας, είπε ότι αν όλα είναι τόσο καλά, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις τελών για ανακούφιση των δημοτών.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη