Εξηγήσεις και αίτημα στην Περιφέρεια για Μπιρμπίτα από το Δήμο Καλαμάτας


Την πολυεπίπεδη πολιτική του Δήμου Καλαμάτας για την υποστήριξη των Ρομά ανέλυσε με επιστολή του ο δήμαρχος προς τη Δέσποινα Λασκαρίδου, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ο Π. Νίκας επισήμανε πως κομβικό σημείο για την επίλυση του θέματος που υφίσταται στην Αγία Τριάδα, αποτελεί η κατά χρήση παραχώρηση της Μπιρμπίτας στο Δήμο Καλαμάτας.
Η κυρία Λασκαρίδου ζήτησε, με έγγραφό της που έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, ενημέρωση σχετικά με το σχεδιασμό του Δήμου όσον αφορά στους αθιγγάνους και την κατεδάφιση παράνομου οικισμού στην Αγία Τριάδα.
Στο έγγραφό της, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν τα εξής: «Ο φορέας μας έχει οριστεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, με αρμοδιότητες συντονισμού και εποπτείας των επιμέρους αρμόδιων φορέων, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για την παρακολούθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά.
Ως εκ της αρμοδιότητάς μας αυτής, ο φορέας μας θα πρέπει να είναι ενήμερος για παρεμβάσεις και εξελίξεις που αφορούν στους Ρομά, βάσει των υποχρεώσεων του Εθνικού Σημείου Επαφής προς την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, καθώς και προς τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς».
Στην απάντησή του, που απεστάλη αυθημερόν, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου Καλαμάτας υπέρ των Ρομά, όπως: 1) πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά», 2) παροχή δεκατιανού, 3) παροχή εργασίας, 4) παροχή δυνατότητας κοινωφελούς εργασίας για την αποφυγή φυλάκισης, 5) υποστήριξη εκδηλώσεων.
Περιέγραψε, επίσης, την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στην Αγία Τριάδα και την αναγκαιότητα κατεδάφισης του παράνομου οικισμού, τονίζοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο ομονοεί σε αυτό, με διαφωνίες στις προϋποθέσεις στεγαστικής αποκατάστασης των εκεί διαμενόντων Ρομά.
Ο Π. Νίκας ανέλυσε, ακόμη, τις εναλλακτικές δυνατότητες στέγασης των Ρομά, στην Μπιρμπίτα, αφού γίνουν επισκευές, καθώς υπάρχει η βασική υποδομή (πλατφόρμες από μπετόν, ύδρευση, αποχέτευση, μαγειρεία, τουαλέτες, ιατρείο, καφενείο, καλή οδική σύνδεση, δυνατότητα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος).
Τέλος, ο Π. Νίκας αναφέρει πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία συνεννόησης με τους αθιγγάνους, οι οποίοι αποδέχονται το διάλογο.
Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος με επιστολή του ζητεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου την παραχώρηση στο Δήμο Καλαμάτας της κατασκήνωσης μη τουριστικού χαρακτήρα, για τη στέγαση των αθιγγάνων, η οποία βρίσκεται στην Μπιρμπίτα. Ο Π. Νίκας ζητεί από τον Π. Τατούλη να προβεί «στην παραχώρησή της κατά χρήση στο Δήμο Καλαμάτας για διάστημα 5 ετών, ώστε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στέγασης για κάποιους, έστω, από τους αθιγγάνους του παράνομου οικισμού στην Αγία Τριάδα.
Οι αθίγγανοι θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα στέγασης σε κατοικίες που θα ενοικιάσουν, καθώς ο Δήμος Καλαμάτας θα υποβάλει μέχρι 13 Οκτωβρίου 2014 πρόταση, στο πλαίσιο όσων προνοεί ο Νόμος 4052, άρθ. 29, για επιδότηση ενοικίου».
Προσθέτει, δε, πως είναι αποδεκτή και η παραχώρηση της Μπιρμπίτας στο Δήμο Καλαμάτας με όποιον άλλον τρόπο εκτιμά κατάλληλο ο περιφερειάρχης, «που δε θα οδηγήσει σε χρονοτριβή, ώστε να συντελεσθεί άμεσα η κατεδάφιση του παράνομου οικισμού και να στεγασθούν οι συνάνθρωποί μας αθίγγανοι». Δηλώνει, επίσης, τη διάθεσή του για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη «και για αποδοτική συνεργασία, για την επίλυση του θέματος αυτού».
Ο Π. Νίκας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ομονοεί για την αναγκαιότητα κατεδάφισης του παράνομου οικισμού αθιγγάνων πίσω από το πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο, που τόσες εντάσεις και προβλήματα δημιουργεί επί δεκαετίες.
Η επιστολή του δημάρχου Καλαμάτας προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου συνοδεύεται από την απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, με θέμα «Κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών (οικισμού αθιγγάνων) στην περιοχή Αγίας Τριάδας όπισθεν του Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας», αφενός και αφετέρου από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για την αναγκαιότητα κατεδάφισης του παράνομου οικισμού αθιγγάνων και για τη στέγασή τους.

του Αντώνη Πετρόγιαννη