Η σύνταξη του ΟΤΕ, ως μόνο μέσο επιβίωσης, οδήγησε την 56χρονη να κρύψει την πεθαμένη μητέρα της (φωτογραφίες)


Η ανάγκη επιβίωσης, καθώς το μοναδικό της εισόδημα ήταν η σύνταξη του ΟΤΕ της 85χρονης μητέρας της, φαίνεται πως είναι το αποκλειστικό κίνητρο της 56χρονης γυναίκας να κρύψει κάτω από τη βεράντα του σπιτιού της στη Μεγάλη Μαντίνεια το άψυχο σώμα της ηλικιωμένης, χτίζοντάς το κιόλας.
Ο ιατροδικαστής Νίκος Κωτακίδης, λόγω και της προχωρημένης σήψης, δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπέρασμα για την αιτία θανάτου της ηλικιωμένης, όμως όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι η άτυχη ηλικιωμένη πέθανε από παθολογικά αίτια. Φως στα αίτια αναμένεται να ρίξουν το επόμενο διάστημα οι εργαστηριακές εξετάσεις που έχει ζητήσει.
Πάντως, ακόμα και λίγες ημέρες πριν, στις αρχές Οκτωβρίου, η 56χρονη κόρη, χρησιμοποιώντας την κάρτα της 85χρονης, «σήκωσε» τα χρήματα της σύνταξης από την τράπεζα.
Με εντολή εισαγγελέα, καθώς μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε είναι καλά στην υγεία της, η 56χρονη θα νοσηλευτεί μέχρι να διελευκανθεί η υπόθεση στην Ψυχιατρική Μονάδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
 
Πεθαμένη εδώ και 2 μήνες
Το καλοκαίρι τα προβλήματα της 85χρονης επιδεινώθηκαν σημαντικά και από τον Ιούλιο είχε αρχίσει να νοσηλεύεται συχνά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η 56χρονη, σύμφωνα και με μαρτυρίες κατοίκων, αγαπούσε πολύ τη μητέρα της και τη φρόντιζε. Τελευταία φορά που η 85χρονη νοσηλεύτηκε ήταν στις 10 Αυγούστου. Μάλιστα, η 56χρονη μετέφερε με ταξί την 85χρονη από το νοσοκομείο στο σπίτι τους στη Μεγάλη Μαντίνεια και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ταξιτζής έχει καταθέσει πως η ηλικιωμένη δεν ήταν καλά και «ίσα που ανέπνεε».
Οι εκτιμήσεις είναι πως η άτυχη ηλικιωμένη πιθανότατα πέθανε την ίδια ημέρα (10 Αυγούστου) το απόγευμα, έως την άλλη μέρα το μεσημέρι.
Από τις 10 Αυγούστου και μετά κανείς δεν ξαναείδε την 85χρονη, ενώ η 56χρονη συνήθιζε να λέει ότι είναι καλά σε όσους ρωτούσαν. Σε ανθρώπους που είχαν επαφή με την 56χρονη προκάλεσε, μάλιστα, εντύπωση ότι την επομένη της επιστροφής από το νοσοκομείο, στις 11 Αυγούστου, ζήτησε να επιστρέψει στο κατάστημα το σύστημα για οξυγόνο που είχε προμηθευτεί για τη μητέρα της. Στοιχείο που ενισχύει την υπόθεση πως τότε προσδιορίζεται, χρονικά, ο θάνατος της ηλικιωμένης.
Επί δύο ολόκληρους μήνες η 56χρονη προσπαθούσε να κρατήσει τους συγχωριανούς και τους γνωστούς της έξω από το σπίτι, αφού πλέον δεν άφηνε να μπουν ούτε και αυτοί που της πήγαιναν τα ψώνια.
Από την προηγούμενη Παρασκευή άρχισε, όμως, να παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά, βλέποντας και ακούγοντας πράγματα που δε συνέβαιναν, ενώ έλεγε ότι την επόμενη εβδομάδα (αυτή που μας πέρασε) θα στείλει τη μητέρα της σε ίδρυμα στην Αθήνα, ώστε να τη φροντίζουν καλύτερα. Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι του χωριού ερμηνεύουν την κίνησή της αυτή ως εξής: αν έπειτα από λίγες ημέρες έλεγε ότι η μητέρα της πέθανε και την κήδεψε στην Αθήνα, κανείς δε θα παραξενευόταν.
 
Πήρε 2 κουτιά ηρεμιστικά
Το Σάββατο, στις 4 Οκτωβρίου, η 56χρονη εισέπραξε τη σύνταξη από ΑΤΜ τράπεζας στην Καλαμάτα, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα η κατάστασή της έδειχνε να χειροτερεύει, καθώς έλεγε ότι την παρακολουθούν, ότι της ρίχνουν χημικά και ότι βλέπει περίεργα πράγματα.
Προφανώς η ίδια δεν άντεξε την πράξη που είχε κάνει και σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη Παρασκευή επισκέφθηκε  το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Λόγω των παραπάνω συμπτωμάτων, κατάφερε να προμηθευτεί ηρεμιστικά χάπια. Σε άσχημη πλέον ψυχολογική κατάσταση και λέγοντας σε γνωστούς ότι την ψάχνει η Αστυνομία, το μεσημέρι της Παρασκευής επέστρεψε στο σπίτι της στη Μεγάλη Μαντίνεια και έκλεισε με σιδεριές όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήπιε τα δύο κουτιά με ηρεμιστικά χάπια.
Όλα αυτά παραξένεψαν τους ανθρώπους που είχαν επαφή  μαζί της και ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία αναγκάστηκε να παραβιάσει το σπίτι, παρουσία εισαγγελέα, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε ένα τσέχικο περίστροφο και ένα όπλο τύπου φλόμπερ.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τη γυναίκα στο πάτωμα, μπρούμυτα και σε κώμα, και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Τελικά, οι προσπάθειες των γιατρών απέδωσαν και πλέον από την Κυριακή έχει συνέλθει από το κώμα.
 
Εργάτης: «Την άκουγα να μιλάει»
Ωστόσο, ποτέ δεν έγινε πιστευτή η εκδοχή της ότι στις αρχές της εβδομάδας έδιωξε τη μητέρα της για την Αθήνα και άρχισαν οι έρευνες στο σπίτι. Στο σημείο κάτω από τη βεράντα υπήρχε μια πρόχειρη είσοδος σε αποθήκη και οι γνωστοί της διαπίστωσαν ότι πλέον είχε κτισθεί, επισημαίνοντάς το στους αστυνομικούς.
Την Κυριακή το απόγευμα, σπάζοντας «το φρέσκο» τοιχίο, το πρώτο που είδαν οι αστυνομικοί ήταν άχρηστα αντικείμενα και σκουπίδια. Μάλιστα, επειδή δεν υπήρχε μυρωδιά, ούτε φαινόταν κάτι, η επιμονή κατοίκου της περιοχής οδήγησε στην λύση του μυστηρίου.
Πίσω από τα σκουπίδια βρήκαν τη μικροκαμωμένη σορό της ηλικιωμένης, τυλιγμένη αρχικά με ένα πάπλωμα και μετά με μια κουβέρτα, η οποία ήταν κλεισμένη αεροστεγώς με μονωτική ταινία, γι’ αυτό και μέχρι να κοπεί δεν υπήρχε μυρωδιά.
Το τοιχίο κάτω από τη βεράντα έχτισε ένας Αλβανός εργάτης, ο οποίος εξετάσθηκε από την Αστυνομία. Ωστόσο, αυτός αρνείται κάθε συμμετοχή, δηλώνοντας πως η 56χρονη τού ζήτησε να χτίσει το σημείο, διότι θα ερχόταν μεσίτης να δει το σπίτι. Επίσης, έχει καταθέσει ότι όση ώρα εργαζόταν άκουγε την 56χρονη να μιλάει μέσα στο σπίτι στη μητέρα της, ενώ δεν κατάλαβε να συμβαίνει κάτι περίεργο.

Της Βίκυς Βετουλάκη