Καλαμάτα: Από τα χαμόγελα στο… «έμφραγμα» (φωτογραφίες)


Η ομάδα της Καλαμάτας βρέθηκε πολύ κοντά στο να δώσει συνέχεια στο νικηφόρο σερί της και να πετύχει το 3 στα 3, όμως δεν τα κατάφερε, στο παιχνίδι με τον Ζακυνθιακό, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, και υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ένας πρώην ποδοσφαιριστής της Μαύρης Θύελλας. Ο Στέλιος Λιβέρης ισοφάρισε στις καθυστερήσεις σε 1-1, φέρνοντας στα ίσια το γκολ του Καλαντζή, στερώντας έτσι από την Καλαμάτα το πολυπόθητο τρίποντο, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να έχει τις πρώτες του απώλειες, που ήρθαν μάλιστα μέσα στην έδρα του.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Η Καλαμάτα παρουσίασε βελτίωση στο δημιουργικό κομμάτι, έκανε ευκαιρίες – ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και η αντίπαλη ομάδα που έχει ποιοτικούς παίκτες, με επιθετικές αρετές – όμως προδόθηκε από το δυνατό της χαρτί, που δεν είναι άλλο από την άμυνά της. Η αμυντική λειτουργία δεν ήταν η αναμενόμενη, υπήρξαν αρκετές φορές στιγμές αδράνειας, και μία από αυτές εκμεταλλεύτηκε ο Στέλιος Λιβέρης στο 92΄, ισοφαρίζοντας σε 1-1.  Η αλήθεια είναι ότι η Ζάκυνθος είχε κτυπήσει καμπανάκι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ματς, χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες, τόσο στο 1ο ημίχρονο, όσο και στην επανάληψη, και για κάποιους η ισοφάριση ήρθε σαν θεία δίκη. Πάντως η Μαύρη Θύελλα έδειχνε να κρατά το υπερπολύτιμο τρίποντο και προφανώς κανείς δεν περίμενε ότι θα έρθει η ισοφάριση στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο μούδιασαν οι πάντες μετά την επίτευξη του τέρματος από τον έμπειρο μέσο.
 
Με ρυθμό από την αρχή αλλά χωρίς γκολ το πρώτο μέρος
Το παιχνίδι είχε ρυθμό από τα πρώτα κιόλας λεπτά, με τις δύο ομάδες ν’ αναζητούν το γκολ, αλλά να αποδεικνύονται άστοχες στο πρώτο 45λεπτο. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία ανήκει στους Ζακυνθινούς, καθώς στο 14΄ ο Καραμαλίκης μ’ απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά του αριστερού κάθετου δοκαριού του Πάππου.
Η Καλαμάτα είχε την κατοχή της μπάλας και στο 21΄ απάντησε στις ευκαιρίες. Ο Σωτήρης Τσάτσος έφυγε στην κόντρα από τον χώρο του κέντρου, έφτασε μπροστά στον Χαρακτινό αλλά ο τερματοφύλακας του Ζακυνθιακού απέκρουσε το πλασέ δύσκολα με τα πόδια.
Στο 24΄η Καλαμάτα απείλησε εκ νέου όταν μετά από κόρνερ του Τσάτσου ο Χριστοφιλέας έπιασε σουτ, το οποίο βρήκε σε σώματα αμυντικών ενώ οι φιλοξενούμενοι έφτασαν και πάλι με αξιώσεις στα καρέ της στο 32’,  όταν ο Τσιφλίδης έβγαλε σέντρα ακριβείας για τον Καραμαλίκη, που βρέθηκε αμαρκάριστος στο ύψος της μικρής περιοχής, αλλά το πλασέ ήταν άσχημο και η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Πάππου. Η τελευταία ευκαιρία του ημιχρόνου ανήκε στην Καλαμάτα, στο 45΄ όταν ο Νιφορόπουλος βρήκε με μακρινή μπαλιά τον Καλαντζή αλλά η κεφαλιά του τελευταίου πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Χαρακτινού.
 
Μία από τα ίδια αλλά με γκολ
Στους ίδιους ρυθμούς και η επανάληψη, με το παιχνίδι να είναι αρκετά ελκυστικό. Στο 60΄ σέντρα του Νιφορόπουλου από δεξιά, ο Τσάτσος έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, άλλα έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι στο 63΄ο Πέτρος Δημητριάδης μπήκε για την πρώτη του συμμετοχή παίρνοντας την θέση του Ηλιόπουλου, όμως ο έμπειρος επιθετικός δεν φάνηκε ιδιαίτερα, αν και υπήρξαν στιγμές που φανέρωσε ότι έχει ικανότητες και μπορεί στη συνέχεια να προσφέρει. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στην επανάληψη ανήκει στους Ζακυνθινούς. Ο Πάγκια βρήκε με μεγάλη μπαλιά τον Φωτιάδη που έφυγε στην πλάτη της άμυνας και βγήκε μόνος απέναντι από τον Πάππο, αλλά ο πορτιέρο της Καλαμάτας αντέδρασε σωτήρια, απομακρύνοντας με τα πόδια και κρατώντας το μηδέν. Ό,τι δεν πέτυχαν οι φιλοξενούμενοι στο 65΄ το πέτυχε η Καλαμάτα ένα λεπτό αργότερα με τον Χρήστο Καλαντζή. Ο Νιφηρόπουλος έκανε ωραία προσπάθεια και σέντρα από δεξιά, η μπάλα πέρασε απ’ όλους, και ο Καλαντζής από κοντά με πλασέ πέτυχε το 1-0.
Το γκολ υποχρέωσε την ομάδα του Σάββα Καρυπίδη να βγει πιο έντονα μπροστά και την Καλαμάτα να οπισθοχωρήσει, δίνοντας πολύ χώρο στον αντίπαλο. Δεν το πλήρωσε στο 68΄, όταν ο Νίκου έστειλε την μπάλα προς τα δίχτυα του ανήμπορου ν’ αντιδράσει Πάππου, αλλά ο Χριστοφιλέας, ως από μηχανής Θεός απομάκρυνε πριν αυτή περάσει τη γραμμή. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το τρίποντο ήταν της Καλαμάτας – μεσολάβησε μια καλή στιγμή στο 74΄ με τον Τσάτσο που σούταρε άουτ – ήρθε το «έμφραγμα» στις καθυστερήσεις. Ο Κόλα έβγαλε μεγάλη μπαλιά, υπήρξε αδράνεια των αμυντικών και ο Λιβέρης μπήκε στη μεγάλη περιοχή και με ψύχραιμο πλασέ ισοφάρισε σε 1-1, γκρεμίζοντας τα χαμόγελα που μέχρι τη φάση αυτή ήταν πλατιά και έντονα.
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Διαιτητής ήταν ο κ. Κακριδής που δεν έκανε ιδιαίτερα λάθη και βοηθοί του οι κ.κ. Μπουρτζοβίτης, Σπηλιώτης, που κινήθηκαν στους  ίδιους ρυθμούς. Την κίτρινη κάρτα αντίκρισαν οι  Ρούσσης,  Μπαρμπαρούσης και  Τσάτσος.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Πάππος, Μαρτίνος, Τριάντος, Χριστοφιλέας, Ρούσσης, Ζάρκος (51΄ Χαρίτος), Ηλιόπουλος (63΄ Δημητριάδης), Λουμπαρδέας, Νιφορόπουλος, Τσάτσος (87’ Γεωργακόπουλος), Καλαντζής
ΖΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ: Χαρακτινός, Κολοβάκης, Πασκούλεφ, Λιβέρης, Νίκου, Πάγκια (66’ Κόλα), Τσαλέκου (70’ Μπαρμπαρούσης), Κωστάκης, Καραμαλίκης, Φωτιάδης (73’ λ. τρ.Μάλλιας), Τσιφλίδης.
 
 
ΚΟΥΡΜΠΑΝΑΣ: «ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ» 
Ικανοποιημένος από το επιθετικό κομμάτι όχι όμως και από τη συνολική αμυντική λειτουργία της ομάδας, έμεινε ο τεχνικός της Καλαμάτας, Νίκος Κουρμπανάς, ο οποίος με δηλώσεις του μετά τα τέλος της αναμέτρησης στάθηκε στην καλή επιθετική λειτουργία, αλλά και τα αμυντικά λάθη, ζητώντας παράλληλα από τον κόσμο να παραμείνει κοντά στην ομάδα: «Στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού μας λειτουργήσαμε καλά. Πετύχαμε γκολ, κάναμε ευκαιρίες και για άλλα τέρματα αλλά δυστυχώς τα πολλά ατομικά λάθη στο αμυντικό κομμάτι έδωσαν την ευκαιρία στην αντίπαλο να πάρει στο τέλος τον βαθμό. Όταν έχεις πρωταγωνιστικό στόχο πρέπει να παίρνεις τα αποτελέσματα με κάθε τρόπο και αυτό ήταν κάτι που εμείς δεν καταφέραμε σήμερα. Θα το δεχτούμε με ψηλά το κεφάλι όπως πρέπει να το κάνει και ο κόσμος τον οποίο ευχαριστούμε για την παρουσία του και την ενίσχυσή του», τόνισε χαρακτηριστικά ο 52χρονος τεχνικός.
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: «ΑΣΧΗΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ»
Ο σκόρερ και κορυφαίος της Καλαμάτας στο ματς, Χρήστος Καλαντζής,  έκανε λόγο μεταξύ άλλων για άσχημο αποτέλεσμα: «Ήταν ένα άσχημο αποτέλεσμα για την ομάδα. Είμαστε καλύτεροι στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα αλλά δώσαμε το δικαίωμα στους αντιπάλους μας να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και τελικά να πετύχουν ένα γκολ σε χρονικό σημείο που δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε. Το πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμη και στο τέλος θα ξεχωρίσει αυτός που θα είναι δυνατός και θα έχει διάρκεια. Ψηλά το κεφάλι και συνεχίζουμε».
* Οι φιλοξενούμενοι αποχώρησαν βιαστικά από το στάδιο  προκειμένου να προλάβουν το καράβι της επιστροφής, από την Κυλλήνη, και γι’ αυτό δεν πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, όμως ο τεχνικός του Ζακυνθιακού Σάββας Καρυπίδης, έκανε βιαστικά κάποιες δηλώσεις… «Ήταν ένα δύσκολο ματς απέναντι σε μια ομάδα δυνατή, με ιστορία, που έχει υψηλούς στόχους στο πρωτάθλημα. Καταφέραμε και ανταπεξήλθαμε με επιτυχία αφού τα παιδιά έδειξαν πάθος, διάθεση και αγωνιστικότητα. Τα έως τώρα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας. Με δουλειά και υπομονή θα φτάσουμε στον στόχο μας που είναι η παραμονή».
 

Το περιστατικό που κατέκριναν οι πάντες
Θα μπορούσαμε ν’ αναφερθούμε στην παρουσία αρκετών ανθρώπων του  ποδοσφαίρου στο Δημοτικό Στάδιο, ή ακόμη και εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως όλα αυτά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Εκείνο που έκανε μεγάλη εντύπωση σε πολύ κόσμο και ακόμη περισσότερη στους υγιείς σκεπτόμενους φιλάθλους της ομάδας, ήταν το περιστατικό που έλαβε χώρα λίγο μετά το γκολ του Καλαντζή. Κάποιος έδωσε την εντολή ν’ απομακρυνθούν οι πιτσιρικάδες της Ακαδημίας που βρίσκονταν γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου να μαζεύουν τις μπάλες, κάτι που έγινε προφανώς για να κερδηθεί χρόνος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φροντιστής της Καλαμάτας Γιάννης Πετρόπουλος βρέθηκε απέναντι από τους δύο πάγκους για να «μαζέψει» τους πιτσιρικάδες. Τέτοιες ενέργειες δεν ταιριάζουν στην ιστορία της Μαύρης Θύελλας και αυτό που έχουν στο μυαλό τους όλοι οι φίλαθλοι της Καλαμάτας. Μιλάμε για μια μεγάλη ομάδα και τέτοιες αποφάσεις σίγουρα δεν την ανεβάζουν επίπεδο.
 
Του Νίκου Μπαλόπουλου