«Κόκκινο πανί» η Μπιρμπίτα για τους τσιγγάνους


Διαφωνούν με τη μετακίνηση τους από την Αγία Τριάδα
Ζητούν, όμως, συνεννόηση για να βρεθεί ο καταλληλότερος χώρος
Όσο και να θέλει ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, αλλά και η περίεργη στάση αδιαφορίας της Περιφέρειας και της κεντρικής εξουσίας από την άλλη, να παρουσιάσουν τη μετακίνηση των παράνομα κατοικούντων τσιγγάνων από την Αγία Τριάδα στην Μπιρμπίτα ως διαδικαστικό θέμα, αυτό δεν είναι καθόλου απλό.
Μπορεί η Αστυνομία να είναι έτοιμη να… προστατέψει τα υπογραφέντα πρωτόκολλα κατεδάφισης του αυθαίρετου καταυλισμού, αλλά οι αντιδράσεις από τη μεριά των τσιγγάνων όσο πλησιάζει (;) η ημέρα εκτέλεσης της απόφασης από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης γίνονται πιο δυνατές.
Χθες το μεσημέρι, παρουσία μεγάλου αριθμού τσιγγάνων που διαμένουν στην Αγία Τριάδα, ο εκπρόσωπός τους, Αθανάσιος Κατσαρής, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν πρόκειται να μετακινηθεί στην Μπιρμπίτα.
Εξηγώντας τη θέση του, υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι τελείως ακατάλληλος, περιγράφοντάς τον ως «στάβλο ανθρώπινων ψυχών, στον οποίο δεν μπορούν να ζήσουν ούτε ζώα». Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που οι παρεμβάσεις στην Μπιρμπίτα «ωραιοποιούσαν» την κατάσταση, δε συμφωνούν με τη μετακίνηση, διότι υπάρχουν προβλήματα με την ομάδα που ήδη παραμένει εκεί.
Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δήμαρχο Παν. Νίκα, αλλά ακόμα δεν υπάρχει καμία συμφωνία, αν και από την πλευρά τους επιθυμούν το διάλογο και ψάχνουν την καταλληλότερη λύση για όλους.
Επίσης, σχολίασε ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας την εκτέλεση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς θεωρούν ότι είναι παράνομη από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί χώρος κατάλληλος για τη μετακίνησή τους.
Τέλος, σχετικά με τις διαμαρτυρίες των περιοίκων όσον αφορά στην παραβατικότητα κάποιων τσιγγάνων, τη ρύπανση και μόλυνση του χώρου, τις ρευματοκλοπές κ.λπ., ο κ. Κατσαρής υποστήριξε ότι εάν σημειώνονται έκνομες πράξεις, υπάρχουν η δικαιοσύνη και η Αστυνομία για να επιληφθούν και δεν είναι δυνατόν για τις πράξεις συγκεκριμένων ή ορισμένων ατόμων να υπάρχει συλλογική ευθύνη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη