Μαζική επίθεση κατά των στρατηγικών του Παναγιώτη Νίκα


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Στην αντεπίθεση πέρασαν χθες οι εκλεγμένοι του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, καταδικάζοντας με δηλώσεις τους την επίθεση που δέχθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, από το δήμαρχο Καλαμάτας, Π. Νίκα.
Την αρχή έκανε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, σημειώνοντας πως άκουσε τον «προσβλητικό και υβριστικό τόνο, από πλευράς του κ. Νίκα, στο πρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά». Κατά την ίδια, δε θα «κλέψει» από το χρόνο που έχει για να υπηρετήσει τους πολίτες, ώστε να ασχοληθεί με τον τόνο και το ύφος του δημόσιου λόγου του δημάρχου Καλαμάτας. «Είναι μια επίθεση άδικη και αυτό εισπράττω από πολλούς Μεσσήνιους και οφείλω να το καταθέσω. Ανεξάρτητα από τους λόγους που ο καθένας έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο θυμού, για το δήμαρχο Καλαμάτας και δάσκαλό μου, στα μαθητικά μου χρόνια, και ήθελα να τον έχω δάσκαλό μου στην πολιτική και στην αυτοδιοίκηση, δε θέλω να πάρω τέτοια μαθήματα και δε θα τα ακολουθήσω. Αυτά τα μαθήματα δημόσιας εκφοράς πολιτικού λόγου», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μαντά: «Ο Π. Μαντάς δεν είναι ούτε πέντε ημέρες αντιπεριφερειάρχης και δεν έχει μισθοδοτηθεί. Για άλλα πρέπει να αναρωτιόμαστε. Όσο κι αν προσπαθεί ο οποιοσδήποτε παράγοντας, όλοι μας οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα ενεργήσουμε προς όφελος της Μεσσηνίας και δε θα ακολουθήσουμε καμία πρόκληση ή προσωπική στρατηγική κανενός. Θα είμαστε πάντα υπέρ της συνεργασίας, που θα την επιδιώκουμε με κάθε τρόπο.
Προσωπικά, πρώτα στην ατζέντα μου θα είναι τα κοινωνικά προβλήματα, τα έργα και όχι το φαίνεσθαι κανενός. Το δικό μου δημόσιο τόνο θα καθορίζει η πολιτική μου κουλτούρα και δε θα απαντώ σε προσωπικές επιθέσεις, όπως θα κάνουμε όλοι μας. Θα ασχολούμαστε με το θεσμικό μας ρόλο και οι υπόλοιποι θα μείνουν στο μοναχικό τους δρόμο. Είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες και όχι την προσωπική στρατηγική και την πολιτική εμπάθεια του καθενός».

Ντίνα Νικολάκου: «Δεν είναι ηγεμόνας»
Ακολούθησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, η οποία σημείωσε πως όλα τα μεγάλα έργα στο Δήμο Καλαμάτας είναι έργα του προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τη Διαχειριστική Αρχή. Μίλησε συνολικά για ποσό που ξεπερνά τα 27 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε: «Δε θα τα λέγαμε αυτά, όμως αφού η Περιφερειακή Αρχή δέχεται επίθεση στο σύνολό της με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για νέα σημαντικά στελέχη, με υβριστικά λόγια και απαράδεκτες πολιτικές τακτικές, οφείλουμε να μιλήσουμε καθαρά.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει δώσει στο Δήμο Καλαμάτας περισσότερα από 27 εκατ. ευρώ […] και κανένας άλλος δεν μπορεί να κρατήσει τη σημαία του προστάτη για τη Μεσσηνία ή την Καλαμάτα. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί. Δεν είμαστε ανταγωνιστές, οφείλουμε να είμαστε συνεργάτες, έχουμε κοινό στόχο το δημόσιο συμφέρον […].
Δε θα παρακολουθήσουμε την προσπάθεια που γίνεται από το δήμαρχο Καλαμάτας να πλήξει την Περιφερειακή Αρχή. Ούτε και θα αναλύσουμε τους λόγους. Όμως, θα είμαστε πάντα εδώ όταν ακούμε αναλήθειες και γίνεται προσπάθεια να στραφεί η κοινωνία της Καλαμάτας απέναντι στον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του».
Συνεχίζοντας έψεξε τον κ. Νίκα για τη στάση του στη διαχείριση των απορριμμάτων, αναρωτώμενη ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει, αυτό της Μαραθόλακκας, της θάλασσας ή του δάσους της Φολόης. Επίσης, αναρωτήθηκε αν οι δημότες γνωρίζουν τι ποσά πληρώνουν, πού καταλήγουν τα απορρίμματα και τι χρήματα έχουν δοθεί έως τώρα για τη μεταφορά τους, ενώ σημείωσε πως ο ΦΟΔΣΑ θα αναλάβει τη διαχείριση της μονάδας.
Μίλησε και για το ζήτημα με τους τσιγγάνους, στιγματίζοντας τη διαφορετική στάση που τήρησε μετά τη σύσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής ο κ. Νίκας, αναιρώντας όσα συζητήθηκαν σε αυτή.
«Ας προσπαθήσουμε να μη χάσουμε την ψυχραιμία μας, αλλά μη χρησιμοποιούμε υβριστικές κουβέντες. Ο κ. Νίκας πρέπει να διαχειριστεί το 50% και κάτι που πήρε από τους πολίτες της Καλαμάτας. Δεν είναι ηγεμόνας. Δεν πήρε κάποια λευκή επιταγή, δεν το πήρε για να εξαργυρώσει τα πιθανά ιδιοτελή ή μη σχέδια που έχει για το δικό του πολιτικό μέλλον.
Ο κ. Νίκας είπε ότι έχει πολιτικές διαφορές. Πού ανήκει πολιτικά; Πώς μπορεί ο δήμαρχος Καλαμάτας, όταν ξέρουμε όλοι πού στηρίχθηκε, να μιλά για πολιτικές διαφορές; Πού ανήκει; Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να το πει καθαρά;», σχολίασε και προειδοποίησε πως «ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά μην εμπλέκει την Περιφέρεια, τα έργα, τους πολίτες. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή και οι προσωπικές στρατηγικές πρέπει να μένουν έξω από τους πολίτες».

Π. Μαντάς
Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς ανέφερε πως δεν πτοείται από τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και ύβρεις, σέβεται τους θεσμικούς παράγοντες και το ρόλο τους και είναι ικανοποιημένος από τα μηνύματα στήριξης που εισέπραξε από την άδικη και προσωπική επίθεση που δέχθηκε.
Τέλος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, Αντωνία Μπούζα, σχολίασε πως η επίθεση κατά του αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου ήταν σε λανθασμένη κατεύθυνση και δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.