«Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις των ελαιοκαλλιεργητών


Εξηγήσεις για τις τεράστιες μειώσεις των επιδοτήσεων στην ελαιοκαλλιέργεια με την πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ, ζητά ο ΣΕΔΗΚ με επείγον έγγραφό του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο κοινοποιεί και στην Περιφέρεια Κρήτης, τους βουλευτές και άλλους φορείς.
Ήδη το εν λόγω έγγραφο του ΣΕΔΗΚ διαβίβασαν με έγγραφά τους στη Βουλή οι βουλευτές Αυγενάκης, Διακάκη και Κριτσωτάκης, επισημαίνοντας τα εύλογα ερωτήματα που αναφέρονται σε αυτό και ζητώντας να υπάρξει απάντηση από το υπουργείο.
Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, ενώ παράγοντες του υπουργείου προβαίνουν σε συνεχείς επεξηγηματικές ανακοινώσεις για τις θετικές ρυθμίσεις που γίνονται με την ΚΑΠ για άλλες καλλιέργειες, αποφεύγονται παντελώς αναφορές για την ελαιοκαλλιέργεια.
Όμως, όπως προκύπτει από τα συνοπτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα στη Βουλή από τον υπουργό ΥπΑΑΤ, στην Περιφέρεια «Δενδρώδεις καλλιέργειες» – στην οποία υπάγεται και η ελαιοκαλλιέργεια- κατανέμεται συνολική έκταση 9,7 εκατ. στρεμμάτων και συνολικό ποσό ενισχύσεων 470 εκατ. ευρώ. Επομένως, με απλή διαίρεση διαπιστώνεται ότι η μέση επιδότηση ανά στρέμμα στην ελαιοκαλλιέργεια θα είναι μόλις 48,5 ευρώ.
Έτσι, αν αληθεύουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και δε διαψεύστηκαν, ότι η μέση επιδότηση στην ελαιοκαλλιέργεια ήταν 152,9 ευρώ ανά στρέμμα, είναι φανερό ότι θα υποστεί μια τρομακτική μείωση της τάξεως 68,3%, η οποία προστιθέμενη στις πάνω από 60% απώλειες του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, που προκάλεσαν οι καύσωνες της περσινής άνοιξης, θα προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και θα οδηγήσει σε πλήρη εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας.