Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης


Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και στη Μεσσηνία, με την ακριβή τιμή μέχρι και χθες να μην έχει γίνει γνωστή, καθώς θα διαμορφωθεί από τις εταιρείες σήμερα το πρωί.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Καυσίμων Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, ελπίζουν φέτος η κίνηση να είναι καλύτερη από πέρυσι, καθώς ήταν από τις χειρότερες χρονιές, με την πτώση στις πωλήσεις να αγγίζει το 70%.
Κάποια προβλήματα, τις πρώτες ημέρες, θα αντιμετωπίσουν πρατήρια της Μεσσηνίας με τη λειτουργία του συστήματος εισροών και εκροών, ενώ ο κ. Καπερώνης υπενθυμίζει στους συναδέλφους του ότι μέχρι 27 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν εκδώσει τη νέα άδεια.
 
Χαμηλότερες τιμές
Φέτος οι τιμές, όπως σημείωσε ο κ. Καπερώνης, αναμένονται χαμηλότερες από πέρυσι, περίπου κατά 10-12 λεπτά το λίτρο. Αυτό οφείλεται στη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και στην επιδότηση που θα δοθεί και φέτος. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι γνωστά τα επιδοματικά κριτήρια, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το επίδομα θέρμανσης θα είναι το ίδιο με πέρυσι.
Στη μείωση θα βοηθήσει, όπως πρόσθεσε ο κ. Καπερώνης, και η πτώση στις διυλιστηριακές τιμές.
Παρά ταύτα, ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και τα τελευταία δύο χρόνια έχει στραφεί σε άλλες μορφές θέρμανσης. Γι’ αυτό και πέρυσι η κατανάλωση σε πετρέλαιο θέρμανσης στη Μεσσηνία είχε σημειώσει πτώση 70%.
«Ελπίζουμε φέτος η χρονιά να είναι καλύτερη και ο κόσμος να προμηθευτεί πετρέλαιο. Παίζει, φυσικά, ρόλο και ο χειμώνας και το κρύο που θα έχουμε, αλλά και πόσο θα μπορεί ο κόσμος να ανταποκριθεί», σχολίασε ο κ. Καπερώνης.
 
Σύστημα εισροών – εκροών
Προβλήματα, επίσης, έχουν παρουσιασθεί με την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών στα πρατήρια. Στη Μεσσηνία το 98% των πρατηρίων έχουν εγκαταστήσει το σύστημα, όμως υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία του. Όπως είπε ο κ. Καπερώνης, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα συμβατότητας του συστήματος με τις αντλίες και σύνδεσης με τους φορολογικούς μηχανισμούς. Εκτιμά, πάντως, ότι αυτά θα διορθωθούν σύντομα, ενώ ίσως κάποια προβλήματα να αντιμετωπίσουν ορισμένοι τις πρώτες ημέρες.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, από τα 3.332 πρατήρια της περιφέρειας έχουν εγκαταστήσει το σύστημα τα 1.845 (ποσοστό 55%).
Όσοι δεν έχουν το σύστημα εισροών – εκροών, δε θα μπορούν να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης και, συνεπώς, τίθενται εκτός αγοράς.
Μάλιστα, ο κ. Καπερώνης υπογράμμισε ότι έως τις 27 Νοεμβρίου οι πρατηριούχοι καυσίμων πρέπει να έχουν καταθέσει στο υπουργείο Συγκοινωνιών όλα τα έγγραφα για το σύστημα εισροών – εκροών, για να πάρουν τη νέα άδεια. Παρατήρησε δε, ότι οι συνάδελφοί του πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη μέριμνα, καθώς από την επόμενη κιόλας ημέρα, στις 28 Νοεμβρίου, από το υπουργείο θα ξεκινήσουν έλεγχοι. Όποιο πρατήριο δεν έχει τη νέα άδεια, θα σφραγίζεται.

Της Βίκυς Βετουλάκη