Ορκωτός ελεγκτής στο Δήμο Δυτικής Μάνης για το έτος 2011


Σε ελεγκτική εταιρεία αποφάσισε να αναθέσει ο Δήμος Δυτικής Μάνης τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για το 2011, αντί 14.760 ευρώ. Εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι και οι τρεις παρατάξεις (πλειοψηφία και οι δύο της μειοψηφίας) συμφώνησαν στον έλεγχο.
Ωστόσο, από τη συζήτηση και του συγκεκριμένου θέματος δε θα μπορούσαν να λείψουν οι διαξιφισμοί, δεδομένου πως τα οικονομικά είναι ένας ιδιαιτέρως ευαίσθητος τομέας.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας, δεν υπάρχουν ισολογισμοί τα έτη 2011, 2012 και 2013, υπάρχει ένας ισολογισμός έναρξης που έγινε το Μάρτιο του 2014, ενώ «θα ξεκινήσει άμεσα η σύνταξη των ισολογισμών από το οικονομικό τμήμα με διάφορες βοήθειες, διότι δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό ώστε να τους συντάξουμε».            
Σημείωσε πως ήλθε σε επαφή με πολλές εταιρείες, με τρεις από αυτές να καταθέτουν προσφορά και τους ζητήθηκε, αν είναι δυνατόν μέχρι το 2015, να έχουν τελειώσει τους ισολογισμούς των ετών 2011 και 2012, ενώ στις αρχές του 2016 το 2013 και ίσως το 2014.
Διευκρίνισε πως το προτεινόμενο γραφείο θα ελέγξει μόνο τη διαχειριστική περίοδο του 2011 και όταν τελειώσουν, θα ληφθεί απόφαση για τα έτη 2012 και 2013, «με την ελπίδα να τακτοποιήσουμε τα οικονομικά και να πορευτούμε σύννομα από το νέο έτος και μετά». Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές, συμπλήρωσε, θα έλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση.
 
«Δε φοβάμαι τον έλεγχο»
Ο τέως δήμαρχος Δ. Γιαννημάρας ανέφερε ότι δε φοβάται να ξεκινήσει ελέγχους ο ελεγκτής «και με παρεμβάσεις και με χωρίς παρεμβάσεις, να δώσει τα αποτελέσματα του έτους χρήσεως 2011». Πρόσθεσε πως «το ότι δεν έγινε, οφείλεται στην τοποθέτηση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου ότι αδυνατούν να το εκτελέσουν, λόγω του ότι έχουν πάρα πολλές εργασίες, γι’ αυτό και ο κ. δήμαρχος έκανε έρευνα και τους είπε να μην κάνουν άλλη εργασία, ούτε πληρωμές ούτε τίποτε άλλο».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Π. Μπασάκος, επισήμανε πως όλα αυτά προβλέπονται από το νόμο και υπάρχει καθυστέρηση στην απογραφή, που έγινε το Μάρτιο του 2014, δεχόμενος τελικά τον έλεγχο.
Αδυναμία να αντιληφθεί τη σχέση που έχουν τα υπονοούμενα του δημάρχου για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξ. Ρουτζούνης.
«Υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπάρχουν ισολογισμοί, κε Ρουτζούνη. Δεν αναφέρθηκα καν σε ευθύνες και ήμουν πολύ τυπικός και προσεκτικός σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Κύριε Γιαννημάρα, μην τα ρίχνετε στους υπαλλήλους, ούτε έδωσα καμία εντολή προφορική ή έγγραφη να σταματήσουν. Έδωσα εντολή να τελειώσουμε με το Παρατηρητήριο, δηλαδή να μην μπούμε στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Αυτό είναι που με καίει και όχι ο ισολογισμός. Όλο το πρόβλημα έγινε γιατί η επιτροπή που είχε αναλάβει να κάνει την απογραφή με τη συνένωση των δύο Δήμων, έπρεπε να έχει ολοκληρώσει έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2011, κάτι που δεν έγινε. Δε φταίνε οι υπάλληλοι που δεν έγινε η απογραφή, η απογραφή ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2014 και κάποιος φέρνει ευθύνη. Οι υπάλληλοι δε φταίνε για αυτή την κατάσταση, αλλά η επιτροπή που δεν έκανε την απογραφή», απάντησε ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννημάρας ανέφερε πως η επιτροπή της απογραφής αποτελούνταν κατά 90% από υπαλλήλους και δέχθηκε πως έχει ευθύνη, γιατί δεν κάλεσε σε απολογία τους υπαλλήλους που δεν έκαναν την απογραφή. Πρόσθεσε, όμως, πως «όταν προχωρήσαμε σε αυτή την αίθουσα την απογραφή, αυτοί που ήταν αντιπολίτευση μας κατηγόρησαν ότι φέρνουμε ξένους ανθρώπους για την απογραφή. Δεν καθίσαμε στο σκαμνί κανέναν, αλλά προσπαθήσαμε να φτιάξουμε αυτόν το Δήμο, δεχτήκαμε το ότι οι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι και έχουν όλες αυτές τις ανάγκες, δεχτήκαμε ότι το οικονομικό τμήμα έχει και άλλες υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσει και τους προμηθευτές και όλα όσα σχετίζονται με τη γραφειοκρατία και γι’ αυτό ήμασταν ανεκτικοί. Έτσι λειτουργήσαμε και έτσι πράξαμε».
Ανταπαντώντας ο Ι. Μαραμπέας ανέφερε πως ο κ. Γιαννημάρας δεν είχε το δικαίωμα να καλέσει σε απολογία τους υπαλλήλους, αλλά τον πρόεδρο της επιτροπής απογραφής, δημοτικό σύμβουλο Σωτ. Ζαχαρέα. «Η επιτροπή», συνέχισε, «θυμήθηκε τι πρέπει να κάνει το Μάρτιο του 2014. Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες, και δεύτερο, ποιος μίλησε για ποινικές ευθύνες. Τι σας τρώει, τελικά, γιατί συνέχεια αναφέρεσθε σε αυτά τα πράγματα. Είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λέμε. Κάποια ευαίσθητα θέματα τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή», και κατέληξε λέγοντας πως δεν ισχύουν τα περί της οργάνωσης του Δήμου, γιατί ήταν οργανωμένος με τις υπηρεσίες του. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου