Π. Νίκας: «Έτοιμοι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αγ. Τριάδα»


Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για κατεδάφιση του αυθαίρετου οικισμού αθιγγάνων στην Αγία Τριάδα και για την επαναλειτουργία της Μπιρμπίτας, τόνισε προχθές ο δήμαρχος. Απομένει είτε η παραχώρηση της Μπιρμπίτας κατά χρήση στο Δήμο Καλαμάτας είτε η ανακατασκευή της από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενέργειες για τις οποίες ο κ. Νίκας έκανε και δημοσίως έκκληση προς τον περιφερειάρχη, σε συνέχεια επιστολής που του απηύθυνε προ ημερών.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, για την ομαλή εξέλιξη της υπόθεσης, δήλωσε ότι: Εξασφάλισε από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και από το γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Ευστράτιο Σιμόπουλο, σε συνάντηση που είχαν, έως 60 λυόμενα για τη στέγαση των αθιγγάνων. Η μεταφορά των λυομένων αυτών στην Καλαμάτα είναι δυνατόν να ξεκινήσει άμεσα. Εξασφάλισε από τον Βασίλειο Κεγκέρογλου, υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ποσό από 200.000 μέχρι 500.000 ευρώ για τη συντήρηση – αποκατάσταση των υποδομών στην Μπιρμπίτα
Ο Δήμος Καλαμάτας υπέβαλε φάκελο, αξιοποιώντας το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για την υλοποίηση δράσης προϋπολογισμού 770.000 ευρώ (70 ωφελούμενοι Χ 11.000 ευρώ). Μέσω αυτής θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου για τη στέγαση αθιγγάνων
Ο Δήμος, επίσης, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί ένα χρόνο περίπου εφαρμόζεται στην Καλαμάτα, τη μοναδική πόλη στην Πελοπόννησο, το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά». Την υλοποίηση του Προγράμματος ζήτησε και πέτυχε ο Δήμος Καλαμάτας και αυτό αναπτύσσεται και εφαρμόζεται από το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΚΕΔΑ).
«Κατακτήσαμε όλες τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας της Μπιρμπίτας», τόνισε ο Π. Νίκας. Προσέθεσε δε τα ακόλουθα: «Ό,τι μπορούσα να κάνω, το έχω κάνει. Ζητώ τον κρατικό χώρο. Εάν δε μου τον δώσουν, θα επιστρέψω την εντολή. Οι ευθύνες, πλέον, ανήκουν ολοκληρωτικά στον περιφερειάρχη και την κυβέρνηση».