Σε «κέντρο» διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και καπνού αναδεικνύεται η Μεσσηνία


Η πρόσβαση εύκολη, και η αποστολή ακόμα και με το ταχυδρομείο στο σπίτι
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Τεράστιες διαστάσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ετών, λαμβάνει το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού στην περιοχή της Μεσσηνίας. Οι αστυνομικές Αρχές του νομού έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στον τομέα αυτό, εξαρθρώνοντας κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που φτάνουν στην περιοχή μας μέσω θαλάσσης από τρίτες χώρες και μεταφέρονται με νταλίκες σε όλη τη χώρα.
Προχθές, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας άνοιξε άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο σε αυτό τον τομέα λαθρεμπορίου. Η 49χρονη στη Μεσσήνη είχε αναγάγει σε κύρια δραστηριότητά της την εμπορία λαθραίου καπνού από το Αγρίνιο και, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η «πελατεία» που προσέφευγε στο σπίτι της ήταν μεγάλη.
Η κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνού, σε τέτοιο βαθμό που πλέον θεωρείται ότι ένας στους τέσσερις καπνιστές αναζητά τη φτηνή λύση των λαθραίων. Παράλληλα, οι απώλειες των κρατικών εσόδων από τη φορολογία των καπνικών, με ένα μεγάλο μέρος να οφείλεται στο λαθρεμπόριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι φέτος θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.
 
Στις πρώτες θέσεις
Η Μεσσηνία είναι στις πρώτες θέσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων Αρχών, η διακίνηση λαθραίου καπνού και τσιγάρων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, έχοντας διαρκώς αυξανόμενες τάσεις.
Στην Καλαμάτα είδαμε ακόμα και περίπτερα κάποια στιγμή να πωλούν τσιγάρα με το κομμάτι, ενώ καπνιστές έχουν εφοδιαστεί με ειδικά μηχανήματα δημιουργίας τσιγάρων με χύμα καπνό, τα δε πακέτα των επώνυμων εταιρειών έχουν αντικατασταθεί πλέον από ταμπακέρες.
Το 2011, σύμφωνα με την έκθεση STAR της KPMG, ο αριθμός των λαθραίων τσιγάρων που διακινήθηκε στη χώρα μας ήταν αυξημένος κατά 10% και ανήλθε στα 2,7 δισεκατομμύρια τσιγάρα.
Το δε 2012, καταναλώθηκαν στην Ελλάδα περισσότερα από 3 δισ. παράνομα προϊόντα καπνού, σημειώνοντας αύξηση 330% σε σχέση με το 2008.
 
«Μαύρη αγορά»
Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας φαίνεται να είναι η κύρια περιοχή προμήθειας λαθραίου καπνού, ενώ η Μεσσηνία θεωρείται από τις σημαντικές «μαύρες αγορές» για την πώλησή του.
Για όποιον αναζητά τη λύση αυτή, η πρόσβαση είναι εύκολη, αφού με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρει προσφορές ακόμα και για… βιολογικό χύμα καπνό που θα σταλεί στην πόρτα του σπιτιού του.
Οι, δε, τιμές δελεαστικές. Αν είσαι «πρωτάρης στην αγορά», θα σου πουλήσουν 30-35 ευρώ το κιλό το χύμα καπνό. Αν, όμως, είσαι «σταθερός πελάτης», θα βρεις και με 20 ευρώ το κιλό, ακόμα και 15. Αν πάλι θέλεις να στα φτιάχνουν, θα αγοράσεις 0,10 λεπτά του ευρώ το κάθε τσιγάρο.
Η ποιότητα, φυσικά, είναι το μεγάλο ζητούμενο, αλλά η οικονομική κρίση έχει παραμερίσει το κριτήριο αυτό.
Αναλύσεις στο Χημείο του Κράτους έχουν δείξει ότι μέσα σε παράνομα καπνικά βρήκαν απορρίμματα καπνού, παραπροϊόντα με χρήση ανεξέλεγκτων χημικών, τρίχες ζώων, πλαστικά, βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροχημικά προϊόντα και, φυσικά, υπερβολική πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα, ακόμα και περιττώματα ποντικών.
Οι δε κατηγορίες των παράνομων καπνικών είναι 4:
-Tα λαθραία πακέτα, τα οποία είναι γνήσια τσιγάρα, που όμως διακινούνται παράνομα σε άλλη αγορά από αυτή στην οποία προορίζονταν
-Τα παραποιημένα τσιγάρα που παρασκευάζονται, υπό άγνωστες μεθόδους και χημικά συστατικά, κυρίως στην Κίνα, και είναι αντιγραφές νόμιμων προϊόντων
-Τα Illicit whites (ή λευκά λαθραία) που παράγονται με κύριο στόχο τη διακίνησή τους σε αγορές που δεν έχουν νόμιμη διανομή
-Ο χύμα κομμένος καπνός για στριφτά τσιγάρα, που είναι πλέον διαδεδομένος, καθώς τον διαθέτουν οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί σε χαμηλή τιμή.