Στα όριά τους έχουν φθάσει οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας


-Συμμετοχή χθες στην απεργία Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. – Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν.

Γιατροί, νοσηλευτές και γενικότερα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας έλαβαν μέρος στην 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει χθες η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. από κοινού με την Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν.
Οι λόγοι που οδήγησαν τους εργαζομένους στην κινητοποίηση είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, καθώς στην Καλαμάτα από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν φύγει 23 γιατροί και έχουν έλθει 17, όπως και το θέμα των ανασφάλιστων ασθενών, που στη χώρα μας φθάνουν τα 3 εκατομμύρια πολίτες, «κάτι που προκαλεί περιορισμένη πρόσβαση της κοινωνίας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καταλήγει σε μια υγειονομική βόμβα για τη δημόσια υγεία».
Μια ακόμα αιτία για τη χθεσινή κινητοποίηση ήταν η συμμετοχή της εταιρείας ΕΣΑΝ Α.Ε. στο σύστημα υγείας. Ειδικότερα, όπως υποστήριξαν, στις 12 Σεπτεμβρίου υπερψηφίστηκε στη Βουλή η δημιουργία της εν λόγω εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους και τις αμοιβές τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως ειπώθηκε: «Με πρόσχημα την ανάγκη να κοστολογηθούν οι δαπάνες, δίνεται η εξουσία στην εταιρεία να διαχειρίζεται κεφάλαια που δεν της ανήκουν και να τα μεταφέρει εκεί που αυτή κρίνει, σηματοδοτώντας την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν πλέον ως αυτοτελείς επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η ιδιωτική δαπάνη των πολιτών για την υγεία και οι μισθοί του υγειονομικού προσωπικού θα συμπιεστούν ακόμα περισσότερο».
Τέλος, ζητήθηκε αποκατάσταση των μισθών και αναφέρθηκε ενδεικτικά ότι την τετραετία από το 2009 έως το 2013 μετανάστευσαν από την Ελλάδα 6.000 γιατροί.
Αναφορά έγινε και σε περιστατικά που οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, λ.χ. συγγενείς δεν είχαν χρήματα να μεταφέρουν νεκρό για την ταφή και ζήτησαν από το Ίδρυμα να παρατείνει την κράτηση στο νεκροτομείο ή η έλλειψη νοσηλευτών, που ουσιαστικά αφήνει κλινικές με προσωπικό ασφαλείας, χωρίς να έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο.
Όλα τα παραπάνω «έχουν φθάσει τους εργαζομένους στα όριά τους», όπως χαρακτηριστικά είπαν, και επιζητούν άμεσα λύσεις.
Π.Μπ.