Τι συμβαίνει με τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων στο Γαργαλιάνοι- Ρωμανού;


Ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν ζητούν να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας
Να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων ακινήτων για το δρόμο Γαργαλιάνοι  – Ρωμανού, ζητούν με επιστολή τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι δικαιούχοι αποζημιώσεων.
Το ζήτημα έχει τεράστιες διαστάσεις, που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και καταιγιστικές εξελίξεις, καθώς γίνεται λόγος για «επιλεκτικές αποζημιώσεις» στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού. Ένα έργο – σύγχρονο Γιοφύρι της Άρτας (στην Τριφυλία όμως), που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί, αλλά ακόμη παραμένει ημιτελές, ενώ δεν έχουν καν δοθεί σε όλους τους δικαιούχους οι αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων, όπως αυτές έχουν επιδικαστεί, σύμφωνα με το νόμο και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στο Δήμο Τριφυλίας. Με επιστολή τους, δε, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 22 Σεπτεμβρίου, αναφέρονται στο πρόβλημα και ζητούν να πάρει θέση το Σώμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο κι ενώ ήταν παρόντες και ιδιοκτήτες ακινήτων, δε διαβάστηκε η επιστολή ούτε από το προεδρείο τέθηκε σχετικό θέμα. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος έχει γίνει δέκτης διαμαρτυριών, παραπόνων και καταγγελιών σε βάρος της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου για διαδικασίες επιλεκτικών αποζημιώσεων, αναφέρθηκε ακροθιγώς στο θέμα, ενημερώνοντας σχετικά το Σώμα.
Η επιστολή των ιδιοκτητών ακινήτων προς το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:
«Με την υπ’ αριθμ. 7696/23-5-2007 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Πελοποννήσου, που δημοσιεύτηκε νομότυπα στο υπ’ αρ. 265/22-6-2007 τεύχος Αν. Απαλλοτριώσεων, φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, σε συνδυασμό με την με αρ. 75062/17704/24-11-2008 απόφαση του ιδίου οργάνου (περί διορθώσεως κτηματολογικών στοιχείων), κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την κατασκευή του τμήματος Γαργαλιάνοι- Ρωμανός, της Εθνικής Οδού Κυπαρισσίας- Φιλιατρών- Πύλου στο Νομό Μεσσηνίας, έκτασης συνολικού εμβαδού 475.941,60 τ.μ.
Με την άνω απόφαση απαλλοτριώνονται τμήματα των ιδιοκτησιών που αναγράφονται στα άνω κτηματολογικά διαγράμματα και οι οποίες συνορεύουν με την υπό κατασκευή οδό “Γαργαλιάνων-Ρωμανού”. Η άνω αναγκαστική απαλλοτρίωση κηρύχθηκε υπέρ και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των παρόδιων ιδιοκτητών και θα συντελεστεί με δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2006 στη ΣΑΕΠ -026/3 με κωδικό 2006 ΕΠΟ2630070 του έργου “ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΘ. Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ- ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ- ΠΥΛΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ – ΡΩΜΑΝΟΣ ΕΠΙΤΑΞΕΙΣ –ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ”.
Το Ελληνικό Δημόσιο με την από 22-5-2009 αίτησή του προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, ζήτησε τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας των απαλλοτριωθέντων ακινήτων και των επικειμένων τους, που αναφέρονται στους οικείους κτηματολογικούς πίνακες.
Επί της άνω αιτήσεως του αντιδίκου, εξεδόθη η με αριθ. 238/2011 απόφαση του άνω Δικαστηρίου, η οποία καθόρισε προσωρινή τιμή μονάδας για τα εδάφη και τα επικείμενα αυτών. Ακολούθως το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε ενώπιον του Εφετείου Καλαμάτας την από 23-12-2011 αίτησή του, με την οποία ζήτησε τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδας των απαλλοτριωθέντων ακινήτων και των επικειμένων τους, που αναφέρονται στους οικείους κτηματολογικούς πίνακες.
Επί της άνω αιτήσεως του αντιδίκου, εξεδόθη η με αριθ. 93/2013 απόφαση του άνω Δικαστηρίου, η οποία καθόρισε οριστική τιμή μονάδας για τα εδάφη και τα επικείμενα αυτών.
Μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας με την οποία ορίστηκε η προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης, κατατέθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσόν 7.500.000 ευρώ περίπου υπέρ των δικαιούχων της αποζημίωσης. Η παρακατάθεση έγινε τον Απρίλιο του έτους 2013.
Όμως, όπως διαπιστώθηκε από το σχετικό πίνακα παρακατάθεσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του οποίου οι δικηγόροι που χειρίζονται την υπόθεση έλαβαν γνώση τον Ιούλιο ενεστώτος έτους, εν όψει της έκδοσης της απόφασης από το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας περί αναγνώρισης δικαιούχων αποζημίωσης, η οποία ήδη εκδόθηκε και θα αποσταλεί άμεσα στο Τ.Π και Δ και ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες που εκπροσωπούν, το ποσόν της αποζημίωσης, με βάση την άνω απόφαση, δεν κατατέθηκε ολόκληρο, με συνέπεια πολλοί δικαιούχοι ιδιοκτησιών να μη συμπεριλαμβάνονται στον άνω πίνακα παρακατάθεσης της Περιφέρειας.
Μάλιστα, η παρακατάθεση για το άνω έργο έγινε τμηματικά και συγκεκριμένα δεν έχει κατατεθεί αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες που έχουν ιδιοκτησίες από τα 1.200 μ. έως τα 4.350 μ. και από τα 7.450 μ. μέχρι τα 8.300 μ.
Σε σχετική ερώτηση των δικηγόρων γιατί η παρακατάθεση έγινε τμηματικά και δε συμπεριέλαβε όλες τις ιδιοκτησίες, η απάντηση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, διότι δεν υπήρχε ολόκληρο το κονδύλιο για να κατατεθεί η αποζημίωση για όλους τους δικαιούχους.
Σε επίσκεψη των δικηγόρων στον περιφερειάρχη προ πενθημέρου, προκειμένου να ενημερωθούν για το εν λόγω ζήτημα και εν συνεχεία να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων ιδιοκτησιών από τον ήδη διανοιχθέντα δρόμο, αυτός δεσμεύτηκε, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ότι θα προβεί σε σχετικές ενέργειες για συμπληρωματική χρηματοδότηση των αποζημιώσεων.
Προφανώς, το ζήτημα πρέπει να λυθεί με πολιτική απόφαση από την κεντρική κυβέρνηση (υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικών), η οποία θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια με ένα επιπλέον ποσόν 2.500.000 ευρώ περίπου, για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις της απόφασης περί προσωρινής τιμής μονάδας, ακολούθως δε να καλυφθούν οι επιπλέον αποζημιώσεις που αποφάσισε το Εφετείο Καλαμάτας με την πιο πάνω απόφασή του.
Όπως έχουν ενημερώσει οι δικηγόροι τους εντολείς τους, εάν δεν κατατεθεί το άνω ποσόν της αποζημίωσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σχετικά με το εν λόγω έργο, το οποίο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ, αφού κινδυνεύει άμεσα η ίδια η απαλλοτρίωση.
Κατόπιν τούτου, ζητάμε να λάβετε απόφαση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε για το μείζον αυτό θέμα».
Ιδιοκτήτες ακινήτων που μας έδωσαν αντίγραφο της επιστολής, τόνισαν πως πρέπει άμεσα να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων και να λάβουν γνώση όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι για την επιστολή τους, όπως και να πάρουν απόφαση για τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν.

Του Ηλία Γιαννόπουλου