Το μεγάλο θέμα των πυρηνελαιουργείων «ανοίγει» η Ε. Αλειφέρη


Το μεγάλο θέμα των ελαιοτριβείων και των πυρηνελαιουργείων «άνοιξε» από χθες η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, προκαλώντας σύσκεψη στο γραφείο της, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία τους.
Σε πρώτη φάση, κατά τη σύσκεψη, έγινε αξιολόγηση όλων των παραμέτρων, αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και καταγραφή των προβλημάτων και των αιτιών που τα δημιουργούν. Συζητήθηκε δε και εξετάστηκε η δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Σημειώνεται ότι η περίοδος έναρξης της ελαιοσυγκομιδής πλησιάζει και για άλλη μια φορά τα λιόζουμα θα αποτελέσουν μεγάλο πονοκέφαλο για τη Μεσσηνία.
Υπενθυμίζεται ότι από 1η του έτους αλλάζει όλο το πλαίσιο διάθεσης των λιόζουμων στο έδαφος και όσα ελαιοτριβεία στη Μεσσηνία έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο, πρέπει να αναθεωρήσουν πολλά και να προσαρμοσθούν στη νέα νομοθεσία.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη νομοθεσία ξεκάθαρα λέει ότι επίκειται (χωρίς να ορίζει το πότε) πλήρης απαγόρευση απόρριψης των λιόζουμων στους φυσικούς υδάτινους αποδέκτες (ποτάμια, ρυάκια).  Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, θα φέρει τα «πάνω – κάτω» στη λειτουργία των ελαιοτριβείων, στην περίπτωση που δεν έχει βρεθεί και εφαρμοσθεί άλλη λύση επεξεργασίας και απόθεσης των λιόζουμων.
Β.Β.