400 άτομα περιμένουν το αντιφυματικό εμβόλιο στη Μεσσηνία


Στο ΠΕΔΥ πλέον οι ανασφάλιστοι για τα παιδικά εμβόλια

Της Βίκυς Βετουλάκη

Στο ΠΕΔΥ θα πρέπει να απευθύνονται από φέτος οι ανασφάλιστοι για τα εμβόλια των παιδιών τους, μιας και το σύστημα άλλαξε και πλέον αυτά δε θα παρέχονται από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας όπως γινόταν μέχρι πέρυσι.
Όπως σημείωσε και ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραγλάνης, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει μέσω του συστήματος να κλείνει ραντεβού με γιατρό, ο οποίος θα συνταγογραφεί το εμβόλιο, ώστε να το προμηθευτεί ο ανασφάλιστος από φαρμακείο.
Άγνωστο, στο μεταξύ, παραμένει τι θα γίνει με το αντιφυματικό εμβόλιο, για το οποίο από πέρυσι υπάρχει λίστα αναμονής 400 ατόμων!

Στο ΠΕΔΥ
Για τα εμβόλια των παιδιών οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να καλούν τα τηλέφωνα 14554 και 14784 για να κλείσουν ραντεβού με παιδίατρο. Ο ιατρός θα συνταγογραφεί το εμβόλιο και ο ανασφάλιστος με τη συνταγή θα το προμηθεύεται δωρεάν από φαρμακείο. Ακολούθως μπορεί να πηγαίνει στο Τμήμα Εμβολίων της Διεύθυνσης Υγείας Μεσσηνίας ή στη Μονάδα του ΠΕΔΥ για να κάνει το εμβόλιο.
Δεν ισχύει το ίδιο για όσους έχουν βιβλιάριο απορίας. Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Υγείας για έλεγχο του βιβλιαρίου και στη συνέχεια να πάνε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να τους συνταγογραφηθεί το εμβόλιο. Οι κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας προμηθεύονται στη συνέχεια το εμβόλιο από το φαρμακείο του νοσοκομείου.

400 άτομα περιμένουν
Σε ό,τι αφορά το αντιφυματικό εμβόλιο, το οποίο είναι κρατικό και δεν υπάρχει στο εμπόριο, οδηγίες περιμένει η Διεύθυνση Υγείας μέχρι τέλος Οκτωβρίου από το αρμόδιο υπουργείο. Πέρυσι διατέθηκε σε σημαντικά μειωμένες ποσότητες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής της Διεύθυνσης Υγείας Μεσσηνίας να είναι καταγεγραμμένα 400 άτομα.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι, το Νοέμβριο, η Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας ξεκίνησε εφαρμογή προγράμματος στα Δημοτικά Σχολεία του νομού, όμως δεν ολοκληρώθηκε, καθώς τα αντιφυματικά εμβόλια τελείωσαν και ποτέ δε στάλθηκαν καινούργια.
Μεγάλη έλλειψη πέρυσι παρατηρήθηκε και με τα υπόλοιπα εμβόλια για παιδιά.