«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: τέλειωσαν τα χρήματα για την Πελοπόννησο


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ

Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για νέες εντάξεις ωφελουμένων στην Πελοπόννησο αυτή την περίοδο.
Αυτό απάντησε σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, διευκρινίζοντας πως τώρα θα πληρωθούν όσοι ήδη είχαν καταθέσει αιτήσεις και βρίσκονταν σε αναμονή. Καινούριες εντάξεις προφανώς θα γίνουν με τη νέα προγραμματική περίοδο.

Εξόφληση
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε σε αύξηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άμεση ικανοποίηση των εκρεμμουσών αιτήσεων για πληρωμές ύψους 82.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το Νοέμβριο του 2013 ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».
«Οι εκταμιεύσεις των ποσών γίνονται σταδιακά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την ΕΤΕΑΝ  Α.Ε. και κατόπιν στους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, για την αποπληρωμή των ωφελουμένων. Τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα για το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης, που αφορά στο ποσό της επιχορήγησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχονται σε 205 εκ. ευρώ, και ειδικότερα για τα έτη 2013 και 2014 ανέρχονται σε 77,3 και 93 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Τα ποσά αυτά έχουν καταβληθεί ήδη σε ωφελούμενους του Προγράμματος. Σήμερα εκκρεμούν αιτήματα για πληρωμές της τάξης των 82 εκ. ευρώ, τα οποία θα ικανοποιηθούν άμεσα, καθώς εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετική αύξηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2014 και τροποποίηση της σχετικής Συλλογικής Απόφασης (ΣΑΕ 061/8)», τόνισε ο υπουργός.

Εκτός η Πελοπόννησος
Ωστόσο, στη συνέχεια διευκρίνισε ότι  οι δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και άλλων 7 Περιφερειών της χώρας, που αφορούν στον τομέα της Ενέργειας, χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και τα διαθέσιμα κονδύλια του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για νέες εντάξεις ωφελούμενων στο ΕΠΑΝ ΙΙ έχουν εξαντληθεί.
Κατά συνέπεια, και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια από τις αρχές του 2014. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα νέες αιτήσεις ωφελουμένων.
Πάντως, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι έως σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν ενταχθεί σε αποφάσεις υπαγωγής για το πρόγραμμα 1.877 αιτήσεις ωφελουμένων με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 20,92 εκ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της χώρας έχουν ενταχθεί 49.514 αιτήσεις ωφελουμένων, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 515,6 εκ. ευρώ.
Σε σχέση με τις αιτήσεις που εκκρεμούν, τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και όπως προκύπτει, αυτές ανέρχονται σε 1.446, με συνολικό προϋπολογισμό για το πρόγραμμα 15,5 εκ. ευρώ.