Νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών προς το Δήμο


Παράταση έως 15 Δεκεμβρίου 2014 δίδεται, με απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, στην προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων, που προβλέφθηκαν από το Νόμο 4257/2014, άρθρο 51, σχετικά με ρύθμιση οφειλών προς το Δήμο.
Όσοι πολίτες επιθυμούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του παραπάνω νόμου, θα πρέπει να προσέλθουν στη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Καλαμάτας, Αριστομένους 28, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και την πρώτη δόση. Εάν οι πολίτες εξοφλήσουν πλήρως την οφειλή τους, διαγράφονται οι προσαυξήσεις.
Αποτιμώντας πρόσφατα στο «Θάρρος» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης το μέτρο, τόνισε ότι κατά την πρώτη ρύθμιση που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι στο δημοτικό ταμείο εισέρρευσαν 800.000 ευρώ περίπου. Από εκεί και πέρα, με τις περαιτέρω παρατάσεις το Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν 228.000 ευρώ, τον Οκτώβριο 76.297 ευρώ και το Νοέμβριο (μέχρι προχθές) 42.674 ευρώ περίπου.
Αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για ποσά τα οποία δύσκολα θα εισέρρεαν στο ταμείο του Δήμου Καλαμάτας, η είσπραξη 1,3 εκατομμυρίου ευρώ δεν είναι και αμελητέα.
Ο κ. Μπούχαλης σημείωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας το καλοκαίρι απέστειλε περίπου 10.000 ενημερωτικά σημειώματα σε οφειλέτες που χρωστούσαν πάνω από 100 ευρώ, ενώ με τη νέα παράταση εστάλησαν, επιπλέον, 12.000 σημειώματα για ποσά από 20 έως 100 ευρώ. «Υπάρχουν και αρκετά ποσά από 10 ευρώ και κάτω, αλλά η διαδικασία είσπραξής τους, μάλλον, δεν ωφελεί το Δήμο. Η διαδικασία και τα ταχυδρομικά έξοδα είναι χρονοβόρα και έχουν μη ανάλογο κόστος».
Πρόσθεσε, δε, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλών αφορούν πρόστιμα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Υπογράμμισε, παράλληλα, για άλλη μια φορά, ότι είναι για το συμφέρον των οφειλετών να ενταχθούν στη ρύθμιση, γιατί θα διαγραφεί μεγάλο μέρος ή και το σύνολο των προσαυξήσεων. Αν, ωστόσο, δεν προσέλθουν, τότε η Ταμειακή Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη, βάσει του νόμου, να κινήσει τις διαδικασίες της αναγκαστικής είσπραξης.