Τα φουσκωμένα ρέματα “έπνιξαν” τις Κιτριές (φωτογραφίες)

Τα φουσκωμένα ρέματα “έπνιξαν” τις Κιτριές (φωτογραφίες)

Η φύση εκδικείται όταν ο άνθρωπος βάζει το χέρι του και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μπάζα του… Ο λόγος για όσα συνέβησαν στις Κιτριές τα ξημερώματα της Κυριακής. Λίγο μετά τις 2.30 τα δύο ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσα παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.
 
Το πρώτο ήταν αυτό λίγο πριν από την ταβέρνα του Κλωναρίδη. Μέσω της οδού που πραγματικά εξαφανίστηκε και μετατράπηκε σε χείμαρρο, κατάφερε να αποκλείσει τα σπίτια που βρίσκονται πάνω από το δρόμο και εργάτες του Δήμου Δυτικής Μάνης έδιναν μάχη με τις λάσπες για να κάνουν προσβάσιμο το σημείο.
Το δεύτερο ρέμα καταλήγει στην πλατεία των Κιτριών και η ορμή ήταν τόσο δυνατή, που χρειάστηκαν να φύγουν από το σημεία 5 (!) καρότσες μπάζα.
Το νερό παρέσυρε από πέτρες, χώματα, μέχρι άσφαλτο και τσιμέντο, ενώ, δυστυχώς, πολλά από αυτά κατέληξαν στη θάλασσα.
Όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής, τέτοια φαινόμενα είχαν να δουν πάνω από μια δεκαετία, ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι προσπαθούσαν να επαναφέρουν τις περιουσίες τους.
Στο σημείο συναντήσαμε και το δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Ι. Μαραμπέα, που μίλησε στο «Θάρρος» για το συμβάν αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος του: «Είχαμε μια ισχυρή καταιγίδα τη νύχτα, το νερό δε χωρούσε στο ρέμα και παρέσυρε μάντρες και ό,τι φερτό βρήκε μπροστά του. Όλα συσσωρεύτηκαν στην πλατεία των Κιτριών. Αφού μας ειδοποίησαν οι κάτοικοι, η επέμβαση ήταν άμεση και απομακρύνθηκαν τα μπάζα.
Αν ηρεμήσει ο καιρός, όλα θα είναι καλύτερα. Βέβαια, από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι και αν συμβεί, παρά τις μικρές δυνάμεις που διαθέτουμε.
Από την πλατεία απομακρύνθηκαν 5 φορτηγά μπάζα, με αντικείμενα που καλό θα είναι να μην τα ξαναβρούμε μπροστά μας, αφού μιλάμε για αντικείμενα που έχουν πετάξει οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι ένας μοναδικός και όμορφος χώρος που πρέπει να προστατευθεί.
Στον υπόλοιπο Δήμο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το αγροτικό δίκτυο. Όσες συντηρήσεις προλάβαμε και κάναμε έχουν καταστραφεί. Ειδικά στην περιοχή της Αβίας, που γίνεται η συλλογή ελαιοκάρπου, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Δήμος διαθέτει μόνο ένα μηχάνημα, που μάλιστα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Καλαμάτα για επισκευή. Γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ιδιώτες».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση